The Adjustment Bureau

Als David Norris (Matt Damon) en Elise Sellas (Emily Blunt) elkaar ontmoeten, is het een typisch geval van liefde op het eerste gezicht. Ze zijn niet van plan elkaar ooit nog op te geven. Wat hen betreft zijn ze voorbestemd voor elkaar. Helaas denkt The Adjustment Bureau daar anders over…

Controle over alles

The Adjustment Bureau is een bovennatuurlijke onderneming die bestaat om de mensheid aan ‘het plan’ te houden. Dat plan is geschreven door ‘de voorzitter’. Wie die mysterieuze voorzitter is wordt niet onthuld, maar de link die gelegd wordt is wel duidelijk. Daarmee biedt The Adjustment Bureau een heel nieuwe kijk op geloof. Een erg interessante nieuwe kijk op geloof zelfs.

Dacht je dat het toeval is wanneer je je sleutels kwijt bent en te laat op je werk komt? Of wanneer je koffie over je nette pak morst en terug naar huis moet om je te verkleden? Soms is dat inderdaad toeval, want toeval bestaat wel degelijk, maar vaak is het een ingreep. De belangrijke dingen worden namelijk niet aan het toeval overgelaten. Dat hebben voorgaande generaties voor ons verpest. Nu houdt The Adjustment Bureau strak de controle over ‘het plan’. Simpel en toch sterk: de film verklaart de kleine dingen van het leven maar ook de grote rampen uit de geschiedenis van de mensheid. Dat spreekt aan. Dat maakt het realistischer, hoe bizar het verder ook is wat je te zien krijgt.

Aanvaarden of vechten?

Helaas voor David komt zijn relatie met Elise dus niet overeen met wat het Bureau voor hen beiden in petto had. Wat het voor hem nog wat moeilijker maakt dan normaal, is dat hij weet wat er speelt. Doordat zijn ‘bewaker’ van The Adjustment Bureau zat te slapen – letterlijk, niet figuurlijk – heeft David de bus gehaald die hij had moeten missen. Daardoor komt hij vroeger op zijn werk dan de bedoeling was en komt hij in aanraking met het Bureau. Zij zijn duidelijk: David moet Elise vergeten. Zijn relatie met haar zal op alle mogelijke manier worden tegengewerkt.

Uiteraard weigert David zich daarbij neer te leggen. Anders was het wel een erg korte film geworden nietwaar? Daarmee kiest hij ervoor de ultieme strijd aan te gaan: die met het noodlot zelf. Een nogal ongelijke strijd, als je bedenkt dat de bewakers van het Bureau een soort magische plattegrond hebben – die overigens erg aan de sluipwegwijzer van Harry Potter doet denken, maar dat terzijde – om hun doelwit in het vizier te houden. Niet alleen dat, maar zij schijnen niet gebonden te zijn aan de grenzen van tijd en ruimte. Gelukkig staat David er ook weer niet helemaal alleen voor.

Erg jammer is dat er weinig spanning in The Adjustment Bureau zit. De film is niet saai, allerminst, maar er zijn weinig momenten waarbij je op het randje van je stoel zit. Dat past niet bij een film die zichzelf het genre ‘thriller’ geeft. Daarnaast gaat het sciencefiction-label ook niet echt op. Het enige wat bij dat genre aansluit is het gegeven dat de bewakers zich met behulp van elke willekeurige deur precies daar kunnen brengen waar ze moeten zijn. Dat leidt overigens wel tot een vermakelijke, zij het enigszins clichématige, achtervolgingsscène.

Conclusie

The Adjustment Bureau moet het vooral van zijn thematiek en originele ideeën hebben. Daarmee is het misschien meer een psychologisch drama dan een thriller of sciencefiction. Voor die eerste zit er te weinig spanning in, voor de tweede ontbreken de special effects. Wanneer je dat in je achterhoofd houdt en openstaat voor de denkbeelden, dan is The Adjustment Bureau zeker een vermakelijke film. Daarnaast mag menigeen een voorbeeld nemen aan een man als David, die zich zelfs door het noodlot niet laat weerhouden van wat hij echt wil. Of het blijven vechten om je eigen lot te creëren uiteindelijk beloond wordt? Dat zal je toch echt zelf moeten gaan zien.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Interessant concept
  • Zeer inspirerend

Wat is NOT

  • Lage spanningsboog
  • Springt een beetje van de hak op de tak

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren