Gamersnet.nl

Sucker Punch

Zack Snyder is momenteel vooral bekend van 300 en Watchmen, beide films met een sterke visuele stijl. Sucker Punch is zijn nieuwste creatie, waarbij hij niet alleen de regisseur is, maar ook nog eens de producer en niet te vergeten: de schrijver.

Fabulous Five

Sucker Punch gaat over het jonge meisje Baby Doll, gespeeld door Emily Brownings, die na de dood van haar moeder naar een inrichting wordt gebracht door haar stiefvader, die uiteraard uit is op de erfenis. Ze weet dat ze over een vijftal dagen een hersenoperatie zal ondergaan waardoor ze zo goed als een kasplantje wordt en dus wil ze maar een ding: zo snel mogelijk weg. Dit kan ze echter niet alleen en dus roept ze de hulp in van vier andere meiden die in dezelfde inrichting zitten: de zusjes Rocket en Sweet Pea, de absoluut niet blonde Blondie en Aziatische Amber. Om de harde realiteit te ontsnappen, bevindt Baby Doll zich regelmatig in haar eigen fantasiewereldje, van waaruit ze samen met de vier andere chicks de grenzen van haar fantasie opzoekt om zo haar vrijheid terug te krijgen.

Het verhaal is dus zeker aanwezig in Sucker Punch, maar het is wel wat dunnetjes. Op sommige momenten is het erg jammer dat bepaalde onderwerpen niet wat verder worden uitgediept, want het verhaal achter Sucker Punch is erg interessant en smaakt naar meer. Het verhaal is uiteraard niet het belangrijkste element van Sucker Punch, want dat is uiteraard de visueel spetterende actie!

Visueel spektakel

Sucker Punch is namelijk een echte actiefilm, die vol staat van visueel spektakel en special effects. Het duurt even voordat de film op gang komt en je de eerste actiescènes te zien krijgt, maar het eerste moment van actie smaakt meteen naar meer. Er is heel mooi en goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden die computers bieden op het gebied van special effects en CGI. Vooral de slow-motion shots zijn echte eyecandy en je kunt zien dat er veel aandacht en zorg is besteed aan de visuele elementen van de film.

Deze zorg zie je ook weer terug in de gevechten, die afwisselend plaatsvinden in onder andere een Eerste Wereldoorlog-setting, een Lord of the Rings-achtig fort en een futuristische trein. Door de variatie aan omgevingen is er ook een lekkere variatie aan vijanden en wapens, waardoor je je tijdens de actiescènes zeker niet zult vervelen. Daar heb je overigens ook geen tijd voor, want als de film eenmaal op gang is gekomen, rijgen heerlijke momenten vol actie zich aaneen, ondersteund door een heerlijke soundtrack.

Muziek speelt in veel films een belangrijke rol, maar in Sucker Punch blijkt deze rol een stuk groter of in ieder geval een stuk duidelijker te zijn. Het begint al bij de intro, waar je via een erg sterke en bijna betoverende remake van Sweet Dreams van Eurythmics het verhaal in wordt gezogen. Er wordt geen woord gesproken tijdens deze intro, maar de remake heeft iets spookachtigs en past erg goed bij de intro en de sfeer.

Verderop in de film kom je nog meer remakes en remixes tegen van liedjes van onder andere Björk en Queen. Omdat voor hoofdpersoon Baby Doll dans erg belangrijk is, speelt ook muziek een belangrijke, duidelijke rol in deze film. Het zorgt er zelfs voor dat de film bijna een serie spannende, actievolle videoclips lijkt en hoewel Sucker Punch zeker geen musicalfilm is zoals Chicago of Moulin Rouge, blijft muziek de hele film lang belangrijk en is het meer dan alleen een sfeervol achtergrondmuziekje.

Conclusie

Sucker Punch is een film die op het gebied van visual effects hoge ogen gooit. De film ziet er werkelijk spectaculair uit en je zult tijdens de actiescènes ogen tekort komen. De film leunt zwaar op de bijbehorende soundtrack, die ervoor zorgt dat je de film in wordt gezogen. Het verhaal is wel aanwezig, maar ietwat dunnetjes en lijkt vooral een goed excuus voor een heerlijke hoeveelheid actie. Sucker Punch is dus een film die je vooral gaat kijken vanwege het visuele spektakel en niet zozeer vanwege het verhaal. En dan vergeten we bijna nog de groep aantrekkelijke meiden, voor de liefhebber.