Stoked: Big Air Edition

”Gras… Meer gras… Een knalgroene boom naast een bruine piste… Nog meer gras… Oh kijk! Sneeuw!”

Nee, mijn afgelopen wintersport was niet echt het wonderlijke winteravontuur waarop ik gehoopt had. Geen ondergesneeuwde sparren, bijzonder weinig schonen Tiroler-Mädels in de apres-ski en al helemaal geen diepe poedersneeuw, als er überhaupt al sprake was van sneeuw op een piste. Een gave snowboardgame zou me prima door deze sneeuwloze dagen helpen. Kan Stoked: Big Air Edition mijn verwachtingen waarmaken?

IJskoud avontuur

Jawel dames en heren, Stoked: Big Air Edition is weer eens een snowboardgame. En wel eentje waar ik persoonlijk al een hele poos op zat te wachten. Waarom? Ik heb immens genoten van Electronic Arts’ Skate. Het skateboardspel was een van de eerste games die erin slaagde een realistische blik op skateboarden te werpen. Het slaagde ook zeker bij mij. Met een flinterdun verhaaltje, een lekker grote wereld, een fijne soundtrack en een pak realistische skatetricks wist de game mijn hart te veroveren. En juist dát moest de snowboardwereld ook eens overkomen: een gaaf snowboardspel dat hier en daar overeenkomt met de echte ervaring op het snowboard: één groot ijskoud avontuur.

Stoked was die game. Ontwikkelaar Bongfish slaagde eind 2009 er in een fatsoenlijk snowboardspel op de markt te zetten, een spel dat realisme combineerde met vermakelijke gameplay. Jammer genoeg sloeg Stoked de spijker niet op de kop: de game kende talloze bugs en gaf veel snowboarders toch niet echt helemaal het gevoel waar ze naar zochten. Ook ik was niet geheel bekeerd, zelfs al was ik al jaren op zoek naar een lekkere snowboardgame. Toen was daar plots Stoked: Big Air Edition, een herziene versie van Stoked die volgens Bongfish niet alleen ‘bigger, better and more badass’ was, maar ook meer tot de verbeelding van echte snowboarders zou moeten spreken. Mijn blijdschap kon niet meer op, al helemaal niet toen de game bij mij op de deurmat viel. Was dit hem? Was dit dé snowboardgame vol ijskoude avonturen?

Opgepoetst en versierd

Wat er mankeerde aan Stoked, is grotendeels weggewerkt in de Big Air Edition. Veel kartelige randen en grafische foutjes zijn weggepoetst en op verzoek van vele gamers heeft de game nu veel meer park- en slopestyle-gameplay te bieden. Hoewel de nadruk van Stoked: Big Air Edition nog steeds bij de off-piste ervaringen ligt, kent de game nu dus ook een iets speelsere kant: er zijn meer objecten om over te sliden en, zoals de naam al doet vermoeden, is er nu ook sprake van echt grote ‘big air events’. Daarnaast kun je in de Big Air Edition samen shredden en racen met twee nieuwe professionele snowboarders op twee totaal nieuwe bergen. Stoked: Big Air Edition is geen Stoked 2, maar het voegt in ieder geval een heleboel toe aan de oude gameplay.

Laid back

Waar Stoked: Big Air Edition niet helemaal in slaagt is de timing, of eerder, het gebrek daaraan. Echte snowboarders zullen tijdens het spelen van de Big Air Edition aanvoelen dat de game op veel vlakken overeen komt met de echte ervaring, maar dat er toch iets niet helemaal goed zit bij de gameplay. Juist waar snowboarden lekker laid back en relaxed moet zijn, voelt dat bij Stoked wat gehaast aan. Je zit nog geen uur op de berg of je hebt al een sponsor, een plek op de cover van het Snowboard Magazine en een rol in een snowboardfilm te pakken. Waar is het hangen met buddies en lekker rustig de berg ontdekken? Het antwoord: daar is weinig sprake van.

Hoe komt dat? Stoked: Big Air Edition kent net als de ‘normale’ Stoked geen verhaallijn. Je wordt gewoon op de bergen gedropt en vanaf dat moment is het maar de bedoeling dat je je gewoon op de verschillende competities en uitdagingen stort. Wat dat betreft had de game wellicht iets meer voorbeeld kunnen nemen aan Skate. Die game kende namelijk nog een klein verhaaltje met wat fictieve personages, zodat je rustig kon beginnen en later pas in kon stromen met de pro’s en hun grote competities. Stoked voelt wat dat betreft erg overhaast. Het gebrek aan een verhaallijn zal er desalniettemin ook voor zorgen dat veel gamers de motivatie niet kunnen vinden om überhaupt te beginnen met de talloze challenges en evenementen.

Gelukkig biedt Stoked: Big Air Edition wel een vlotte multiplayer, waarin je met Xbox LIVE-vrienden alsnog samen laid back kunt hangen, racen of fotootjes van elkaar kunt schieten. Dat is dan toch weer een plezierige meevaller.

Dé snowboardgame?

Ondanks de ietwat overhaaste gameplay is Stoked: Big Air Edition wel dé snowboardgame. De snowboardgame waar boarders zoals ik al een tijdje op wachten. Een game waarin een mooie truc landen al een presentje op zich is, waarin een mooi gecarvede bocht je een warm gevoel geeft en je je toch even een professionele rider waant. Dat een verhaallijn dan ontbreekt en niet op alle nummers uit de playlist even lekker geboard kan worden, is de game deze keer vergeven. Ook de features die de Big Air Edition aan de originele Stoked-ervaring toevoegt zijn zeker gewenst en dragen heel wat bij aan het totaalplaatje.

Mocht je dus op zoek zijn naar Skate in de sneeuw, Stoked: Big Air Edition dekt dat wel zo’n beetje!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • EA Skate in de sneeuw
 • Vrijheidje blijheidje
 • Echte merken en pro's
 • Grafisch goed opgepoetst

Wat is NOT

 • Nul verhaallijn
 • Komt soms overhaast over

8

Meer Stoked: Big Air Edition

 1.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Klinkt zeer positief!

 2.   
  DutchFreeze's avatar

  Het lijkt me wel heel vet , ik vraag me alleen af:
  Kan je wel gewoon relaxt een bergje pakken, of is het echt altijd in een event?
  Want als dat zo is dan is het helaas niks voor mij. Ik wil wel relaxt een beetje snowboarden 🙂

 3.   
  Fabianb's avatar

  DutchFreeze schreef, "Het lijkt me wel heel vet , ik vraag me alleen af:
  Kan je wel gewoon relaxt een bergje pakken, of is het echt altijd in een event?
  Want als dat zo is dan is het helaas niks voor mij. Ik wil wel relaxt een beetje snowboarden :)"

  Dat heb ik ook erg graag, of dan lekker online met anderen rustig even snowboarden zonder wedstrijden. Gewoon relaxt in een groepje lekker heen en weer en af en toe een wedstrijdje natuurlijk.

 4.   
  Tom's avatar

  DutchFreeze schreef, "Het lijkt me wel heel vet , ik vraag me alleen af:
  Kan je wel gewoon relaxt een bergje pakken, of is het echt altijd in een event?
  Want als dat zo is dan is het helaas niks voor mij. Ik wil wel relaxt een beetje snowboarden :)"

  Ja, je kunt heerlijk relaxed een bergje pakken ja. Sowieso zal één afdaling nooit aanvoelen als de ander, gezien de bergen ontzettend groot zijn en je altijd alle kanten op kunt vanaf de hoogste pieken.

  Ook leuk: als je genoeg goede afdalingen hebt gedaan vanaf de standaard droppoints, dan krijg je een helikopterbrevet voor die bepaalde berg. Vanaf dat moment kun je met je roflcopter overal naartoe vliegen en zelf bepalen waar je je reis naar beneden begint. Vrijheidje blijheidje dus. 🙂

 5.   
  wa@'s avatar

  Ik kijk uit naar om deze game uit te testen Shaun Whit Snowboarding was voor niks aan. En SSX was alles behalve realitische kortom die moet een realitische kijk geven op de Snowboard games en daar ben ik benieuwd naar!

 6.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Oh dat is wel vet… die 0 verhaallijn kun je zowel negatief als positief opvatten. soms heb je gewoon zin om te gamen, net zoals bij racegames en ik kan dat wel waarderen… verder echt n geweldige review, en heerlijke screens natuurlijk 😀

 7.   
  RivetingFish's avatar

  ik vind het helemaal niet erg dat er geen verhaal lijn is lekker snowboarden 😆