Darkspore

Een paar jaar geleden kwam Spore uit, een game waarin je een hele beschaving vanaf het celstadium kunt beheersen. Darkspore speelt zich weliswaar af in hetzelfde universum, maar is toch een heel ander spel. Er is iets mis gegaan met DNA-experimenten, wat een flinke hoeveelheid kwaadaardige mutanten heeft opgeleverd. Tijdens de EA Showcase mocht ik aan de slag met zowel de singleplayer als de multiplayer van deze game en hoe dat is bevallen lees je in deze preview.

Voor alle leeftijden

Zoals jullie wellicht al hebben kunnen zien in de GN ON TOUR over de EA Showcase, was ik bijzonder te spreken over Darkspore. Darkspore doet nergens aan een klassieke RTS denken. Waar klassieke RTS-games hordes units en het bouwen van basissen bevatten, is dit bij Darkspore niet het geval. Darkspore is namelijk een lekker vlotte, actievolle RTS RPG, waarin je je met je wezen door verschillende levels beweegt. Je komt onderweg een flinke hoeveelheid vijanden tegen en uiteraard zijn er opdrachten die je uit moet voeren.

Deze opdrachten zijn vaak vrij eenvoudig. Eigenlijk is de gehele game niet heel moeilijk. Dit klinkt misschien als een nadeel, maar dat is het zeker niet. Hierdoor wordt Darkspore namelijk heel toegankelijk en zal de game ook leuk zijn voor vrienden en familie die wat minder gamen. Voor de doorgewinterde RTS-er zal Darkspore wellicht wat aan de makkelijke kant zijn, maar ik denk dat het aspect van kunnen spelen tegen bijvoorbeeld een broertje of zusje die weinig van gamen weet het juist heel leuk maakt.

Pokemon

De doorgewinterde RTS-er zal vooral uitdaging kunnen vinden in de multiplayer. De gameplay van Darkspore is namelijk dieper en uitgebreider dan je aanvankelijk misschien zou verwachten. Elke vijand en elke aanval heeft een soort van ‘element’, net zoals bij Pokémon. Hierom is het slim om voordat je aan een level begin een strategie te plannen: bij Pokémon ga je immers ook geen Gyrados te lijf met een Pikachu. Juist door dit aspect kan de multiplayer de plek worden voor de wat meer hardcore gamers, ondanks dat Darkspore een game is die bedoeld is voor alle leeftijden.

Waar je ook lekker mee aan de slag kunt, is het maken van je eigen wezen. Darkspore maakt gebruik van een aangepaste versie van de Creature Editor uit Spore, waarbij je wel iets beperkter bent. Je kunt geen armen, benen of hoofden meer toevoegen, maar je kunt wel aan de slag met allerlei vleugels, hoorns en antennes die je wezen een eigen uiterlijk geven. Hier kun je nog wel wat dingen aanpassen, zoals bijvoorbeeld de stand van een antenne of hoorn. Het leukste is echter dat deze aanpassingen ook extra stats toevoegen. Een wezen dat er behoorlijk gevaarlijk uitziet vanwege allerlei hoorns en andere franjes, is dus waarschijnlijk ook een meer geduchte tegenstander.

Kleurrijk

Laat je dus niet misleiden door het kleurrijke uiterlijk van Darkspore dat wellicht zou suggereren dat deze game alleen voor casual gamers is. Zoals hierboven is besproken is dit zeker niet het geval. Het uiterlijk van de games ziet er overigens ook zeker niet slecht uit en soms werd ik zelfs best wel verrast over hoe het eruit zag. Met name een gedeelte van een level waarbij ik over een glazen brug liep en op de achtergrond een soort van ster of zwart gat zag ronddraaien vond ik erg mooi en ik ben dus ook erg benieuwd naar de rest van de levels.

Voorlopige conclusie

Darkspore lijkt een leuke, actievolle RTS te worden die geschikt is voor alle leeftijden. Dat betekent echter niet dat hardcore gamers niks uit deze game zullen kunnen halen, want de game biedt behoorlijk wat diepgang. Bovendien is er ook nog de multiplayer, waarin je het zowel tegen andere ervaren gamers als een minder ervaren gamer zoals je zusje of een vriend kunt gamen.

Darkspore verschijnt op 29 maart voor de PC.

 1.   
  Steen's avatar

  Spore lijkt me toch leuker want hier kan je zo weinig veranderen

 2.   
  Tom's avatar

  the-assassin-man schreef, "Spore lijkt me toch leuker want hier kan je zo weinig veranderen "

  Het moet je maar net liggen. De grote mogelijkheden in customization zijn verwisseld met RPG-elementen en meer actie. Ik denk dat sommige gamers daar maar weinig problemen mee hebben. 😉

 3.   
  Fabianb's avatar

  Waarom nou geen console? 😥