HOEREN!

Games halen de meeste vreemde dingen in een mens naar boven. Zowel bijzondere dingen als hele smerige dingen. Het beeld van oudere mensen in hun veertiger jaren die Wii Fit of Dance Dance Revolution spelen… ik word er misselijk van. De bijzondere dingen zetten je echter meer aan het denken. Waarom we games spelen, wat we leuk vinden, wat we belangrijk vinden, wat ontwikkelaars doen om ons te vermaken. En wat blijkt? We hebben nogal vreemde hypes en voorkeuren…

Heerlijk!

Het bekende voorbeeld wil ik maar meteen erbij pakken, want wat zijn we toch een stelletje hoeren bij elkaar! Graphics hoeren, Achievement hoeren en niet te vergeten alle fanboy hoeren. Ja mensen, we hoereren wat met elkaar af. En ik ontken het zeker niet, ik hoereer lekker met alles en iedereen mee. Heerlijk! Het mooie van een hoer zijn, is dat je gewoon heerlijk op kunt gaan in de waan van een spel.

De recent verschenen gameplay trailer van Battlefield 3, mijn god wat ziet die game er mooi uit. Jizz in my pants, om maar even met de dubieuze beeldspraak van een van mijn collega’s te spreken. Sublieme rendering, prachtige lichtval, subtiele destructie van stukken beton, de beelden waren simpelweg verbluffend en EA DICE wist ons echt te verrassen met deze creatie dankzij haar nieuwste Frostbite engine. Lyrische reacties, blije (PC-)fans, we konden ons geluk niet op. Een blinde pre-order voor velen. Toch worden ontzettend veel games uiteindelijk afgerekend op de fun, de gameplay, de missies die je uitvoert, de verrassingen. En laten we daar nou net nog helemaal niets van hebben gezien. Ja, een onverwachte sluipschutter. Goh, dat is een nieuwe. Inderdaad sarcasme, want er is simpelweg meer nodig om een game goed te maken. Toch hebben we volledig vertrouwen in de mensen van DICE en kunnen we ons voorlopig dankzij alleen wat mooie beelden al heel erg verheugen.

Blind vertrouwen

Hetzelfde geldt voor L.A. Noire, waarvan we afgelopen week weer een schitterende trailer te zien kregen. De lip-sync is door een zeer uitgebreide motion capture techniek werkelijk fenomenaal te noemen en ik weet zeker dat andere games het zwaar gaan krijgen om het gemis van zulke sterke lip-sync en gezichtsuitdrukkingen te maskeren. Iedereen is meteen lyrisch over de techniek en dus zal de hele game ook briljant worden, toch? Sommige gamejournalisten hebben al wat meer gezien en gespeeld, en kunnen dus al op basis van meer ervaring spreken, maar veel gamers hebben blind vertrouwen in de game, puur gebaseerd op trailers en de naam Rockstar. Wordt niet elke moordzaak eenzelfde patroontje om op te lossen? Hoe zit het met de overige variatie? Inderdaad, de gameplay zou je bijna vergeten dankzij de techniek. Ook hier hoereren we weer graag met z’n allen mee.

Over the Rainbow

De Achievement hoeren zijn op een heel ander niveau blind, want mede dankzij de introductie van de Achievements, Trophy’s en andere in-game beloningen doen mensen de meest gekke dingen. Ook ik heb me regelmatig weten te verleiden tot de meest idiote acties, alleen maar voor dat ene moment waarop je het geluidje hoort, de pop-up in beeld ziet verschijnen en je weer 10 of 20 Gamerpoints aan je score kunt toevoegen. Een mens is zo snel tevreden…

Neem bijvoorbeeld de game Bully, waarin je de brutale tiener Jimmy Hopkins speelt die moet zien te overleven op een nogal bijzondere kostschool. Een geweldig free-roaming avontuur, dat door kortzichtige debielen (Jack Thompson, kent u die nog?) werd aangeklaagd omdat het zogenaamd pesten zou promoten. Volstrekte niet-gamers wisten dit blijkbaar al voordat ze een seconde hadden gespeeld en Rockstar werd flink bekritiseerd om de setting en inhoud van Bully. De PlayStation 2-versie, waarvoor de game lange tijd exclusief was, werd zelfs van een andere titel voorzien (Canis Canem Edit) om verdere commotie te voorkomen.

Gelukkig werden de nieuwere versies wel gewoon Bully genoemd. Meer dan terecht, want zomaar pesten wordt juist afgestraft in de game en kan je flink in de problemen brengen. De game had echter wel wat pikanters te promoten: herenliefde! Rockstar beloont je namelijk met 20 Gamerpoints als je uiteindelijk met 20 jongens weet te zoenen in de game. “Over the Rainbow “. Volstrekt buiten alle context van het verhaal, maar gewoon ‘omdat het kan’ zit het er wel in en mag je gaan flirten met de knullen om 20 punten te verzamelen. Welke idioot zou zoiets überhaupt overwegen? Wie laat zich nou zo hard misbruiken door de dubieuze geest van de ontwikkelaar? Ik, zei de gek.

Als het maar leuk is!

Achievements maken blind, maar geven gelukkig ook veel games extra herspeelbaarheid of diepgang door acties te promoten die je anders misschien niet zo snel zou doen. Helaas zijn er ook vaak van die 100 procent compleet-Achievements. Zoek elk item in een uitgestrekte wereld, zorg dat je even een paar weken tijd besteedt aan het verzamelen van nutteloze dingen, enzovoort. Dit gaat zelfs mij wel wat te ver, maar tot op zekere hoogte hoereer ik ook op dit vlak lekker mee. Jongens zoenen in Bully, iemand doden met een toilet in Half-Life 2, kwijlend een prachtige trailer wel tien keer bekijken… hoe gekker, hoe leuker. En dat is toch het credo van elke game-hoer en waar gamen vooral om moet draaien? Waar je ook blind voor valt, als het maar leuk is!

 1.   
  RoHoutje's avatar

  Hoeren… altijd lekker. 😛

 2.   
  Alfa Warrior's avatar

  Ik had eigenlijk voor de term: Lichtekooi of Slet gegaan maar dat terzijde.
  En het klopt wel, we zijn best wel makkelijk te vrede maar juist door die achievements / graphics is het gamen leuk (achievements voor de beloning want een spel dat niet beloont is niet leuk en word al gouw saai).

  Wel vind ik dat sommige uitgevers zich te veel richten op Achievements als beloning in plaats van daadwerkelijke in-game beloningen, denk bijvoorbeeld aan een zeer mooie cut-scene of zelfs wat extra armor of iets dergelijks, nee in plaats daarvan krijg je het “Achievement” geluidje en een leuk stukje tekst, that’s it.

 3.   
  bender's avatar

  ik ben een achievement hoer, yay 😛

 4.   
  Tom's avatar

  Guilty!

  Prachtige column Michiel, kon me helemaal vinden in je schrijfsel! 😉

 5.   
  bender's avatar

  Tom schreef, "Prachtige column Michiel, kon me helemaal vinden in je schrijfsel! 😉 "

 6.   
  Extremegamer's avatar

  toen ik hoeren zag staan dacht ik: shit, Gamersnet is weer gehackt XD

 7.   
  Mika0077's avatar

  Dit item krijgt zowiezo de meeste vieuws
  😛

 8.   
  coolsharpei's avatar

  Haha nooit zo diep over nagedacht, maar inderdaad met games zoals L.A Noire, ga ik er blind vanuit dat die goed word 😀

 9.   
  zbuiserd1970's avatar

  mooi geschreven kan me er helemaal in vinden prachtig!!!

 10.   
  Potasnik's avatar

  Hah leuke lap tekst! Leuk geschreven en 100% waar. Ben zelf geen achievement/trophyhoer maar moet zeggen dat het geluidje altijd wel bevalt haha

 11.   
  Hitman047's avatar

  extremegamer schreef, "toen ik hoeren zag staan dacht ik: shit, Gamersnet is weer gehackt XD"

  Haha ja dat dacht ik ook… geniale titel! 😆

 12.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  blij dat ik trophyhunter ben haha, dan ben ik iig geen hoer 😛
  met jongens kussen in canis canem edit blijft supervet! ik wacht nog steeds op een vervolg, waarvan ik (jaja mensen ik ben ook een hoer) nu al weet dat het weer supervet gaat worden!!

 13.   
  Sarge's avatar

  bender schreef, "ik ben een achievement hoer, yay :P"

  Same here, alleen de trophy versie dan 😛 Goede column trouwens 🙂

 14.   
  Fabianb's avatar

  Nice 😆

 15.   
  desxeon's avatar

  Wat dacht je van The elder Scrolls V Skyrim, dat wordt weer veel hoereren.:P

 16.   
  Verluci's avatar

  Rohost schreef, "Hoeren… altijd lekker. 😛 "

 17.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Geachtte Hoeren, uh ik bedoel heren.

  Ik vind dit steen geil, kut! ik bedoel geen stijl. dat de hoeren van bolland, shit ik bedoel boeren van Holland de bokken van de dak afneuken, klote! ik bedoel de nokken van de dak afbeuken.offtopic.ontopic GREAT column! 😆

 18.   
  Extremegamer's avatar

  die uitroep teken op het einde lijkt op een p**

 19.   
  Alias's avatar

  Het is maar net waar je fantasie je brengt he. 😛 😉

 20.   
  Extremegamer's avatar

  niet grappig doen alias -_-

 21.   
  Alias's avatar

  Ach een beetje gein moet kunnen toch? Bedoel er in ieder geval niks kwalijks mee hoor. 😉

 22.   
  Tha Destiny's avatar

  Je begrijp wel dat de enige reden was dat ik op dit artikel klikt was omdat ik hoopte om naakte vrouwen te zien?

 23.   
  The Nostra NL's avatar

  Tha Destiny schreef, "Je begrijp wel dat de enige reden was dat ik op dit artikel klikt was omdat ik hoopte om naakte vrouwen te zien? "

  .. Inderdaat zeg Kom op hee waar zijn die pics dan?>

 24.   
  firro's avatar

  upgrade hoer

 25.   
  DeAdSeYe's avatar

  Heb mijn xbox 360 sins de release, nog maar net 10.000 punten. Ps3 anderhalf jaar, nog geen 20 trophy’s ofso. Ik speel het spel en that’s it, ik ga niet nog eens een spel opnieuw spelen voor wat achievements. Je kunt er helemaal niks mee, en laat ook een deel zien hoe verslaafd iemand kan zijn waar je niet al te trots op moet zijn.

  Als je echt games gaat halen puur voor de achievements en dan terug brengen naar de winkel om tegen een ander spel te ruilen? Omgebouwde xbox 360 + orginele xbox 360 om zelfs voor de release of na de release gedownloaden spellen te spelen en 1x per maand online komen om je achievements up to date te houden?

  Als je er nou iets mee kon vond ik het een ander zaak, maar je kunt er helemaal niks mee. Laat alleen zien hoe verslaafd of hoeveel tijd iemand in games steekt.

  Graphics is een ander zaak, daar word gewoon weg een game zwaar beoordeelt. Dat ligt niet alleen aan de gamers maar ook puur aan de media. De ene game ziet wel mooi uit met goede gameplay, en de ander ziet er mooi uit en heeft bagger gameplay. Dat blijft gewoon iedereen zijn eigen mening.

  Games moeten gespeelt worden met een verzond verstand

 26.   
  ckerigon's avatar

  shit… i was a achievement whore..

 27.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  bender schreef, "

  ”Tom” schreef, "Prachtige column Michiel, kon me helemaal vinden in je schrijfsel! 😉 "

  "

  Helemaal mee eens!
  Ik ben dus een grafisch en pixel hoer? 😆

 28.   
  AsoDave's avatar

  Meestal lees ik ze niet, maar deze kon ik niet stoppen met lezen.. petje af! 🙂

 29.   
  Moon-Hero's avatar

  Tha Destiny schreef, "Je begrijp wel dat de enige reden was dat ik op dit artikel klikt was omdat ik hoopte om naakte vrouwen te zien? "

  +1

 30.   
  GBA43's avatar

  Ik ben een trotse Glitch/Bug Finder Hoer! 😆

 31.   
  nanathan's avatar

  Zolang we maar beloond worden en een lekker gevoel krijgen bij onze acties hoereren we er toch lekker op los.

  Het is het gedacht dat telt.

  Als we er maar gelukkig van worden en niemand anders mee lastigvallen