Beyond Good & Evil HD

Weet je het nog? Weet je nog van die vele uren dat je als kind daar, achter die tv, betoverd naar het scherm zat te staren? Onbegrijpelijk soms naar de controller starend, een andere keer verwoed daarop drukkend en af en toe een, voor jouw doen, lelijk scheldwoord uitkramend? Natuurlijk weet je dat nog. Vele games hebben in je jeugd de revue gepasseerd, maar er is er één echt blijven steken. Eén die een magische wereld voor je opende en waar je nu, terwijl je op je bureaustoel verveeld hangt in het kleine kantoortje dat jou toebehoort, plotseling aan terug moet denken. Beyond Good & Evil.

Bovenstaand verhaal is eigenlijk één brok onzin. Beyond Good & Evil kwam namelijk in 2003 al uit, dus je jeugd moet wel in een heel rap tempo verlopen zijn, wil je nu al verveeld op een bureaustoel hangend in een klein, bedompt kantoortje, terugdenken aan die ‘goeie ouwe tijd’. En toch zit er een kern van waarheid in bovenstaand verhaal. Het ís een game die is blijven hangen. Een game die boven veel games uitstak, toen die dat jaar, gevormd onder de ferme handen van de toenmaals kleine ontwikkelaar Ubisoft, in de winkels lag. En nu, ruim zeven jaar later, ligt die er weer. Nu in een digitale winkel, maar het verschil deert je niet. Hij is opgekalefaterd en verrukt speel je weer de beginscène na op de vuurtoren.

Voor oud en jong

Ja, je leest het goed. Beyond Good & Evil, het eerste deel van die aangekondigde trilogie waarvan het tweede deel ons na ruim zeven jaar nog steeds niet bereikt heeft, is opgekalefaterd. Net zoals zoveel games de laatste tijd heeft de game een HD-behandeling ondergaan. Leuk voor hen die nostalgische gevoelens opgeroepen zien worden, maar ook leuk voor degenen die de game helaas toentertijd gemist hebben. En voor die laatste groep zal ik nog even uitleggen waar Beyond Good & Evil om draait.

In BGE belandt je als speler in het jaar 2435 op de vredevolle planeet Hillys. Het gaat de laatste tijd echter niet zo goed op Hillys. Regelmatig vallen buitenaardse wezens, de DomZ, de planeet aan en verdwijnen er tijdens die aanvallen veel mensen. De Alpha Secties, een militaire dictatuur die de macht overgenomen heeft en belooft om de bevolking te beschermen, falen echter in hun werk. Jij bent Jade, een kordate, schone en vechtlustige dame, die hoedt over een tiental weeskinderen. Jade is een fotojournalist, die regelmatig met haar oude, humoristische oom Pey’j op pad trekt om haar geld te verdienen. Tijdens één van die opdrachten wordt Jade benaderd door een rebellengroep, het IRIS Netwerk, die vermoedt dat de Alpha Secties in plaats van de bevolking te beschermen tegen de Domz, eigenlijk met deze aliens samenwerken. Als Jade ga je vervolgens op zoek naar bewijs voor deze samenzwering.

Meesterwerk

Naast het ijzersterke verhaal kent Beyond Good & Evil ook een prachtige soundtrack, waar de game indertijd uitgebreid voor werd geprezen. Maar waar de game echt door glorieerde was de combinatie van allerlei gameplay-elementen. Op meesterlijke wijze werden puzzel, stealth, actie en race-elementen gecombineerd tot een action-adventure game van groots formaat. Zelfs vandaag de dag valt die combinatie uniek te noemen. Vrijwel geen moment zal je je als gamer echt vervelen door weer met hetzelfde bezig te zijn. En die prachtige compositie valt ruim zeven jaar later nog steeds duidelijk op.

Een ontzettend goede game dus, die nu opnieuw in een mooiere weergave te spelen is. Op dat punt zit er echter een kleine kink in de kabel. Toen BGE uitkwam in 2003 was de game al geen grafisch hoogstandje en ondanks de opgepoetste graphics is deze dat nog steeds niet. Iedereen die het origineel gespeeld heeft, zal hier ongetwijfeld niet door worden afgeschrikt, maar voor nieuwkomers kan het misschien nog even slikken zijn. Iedereen die daarnaast het origineel gespeeld heeft, zal eigenlijk ook alleen maar met nostalgische gevoelens beloond worden bij de aanschaf van de game. Naast de toevoeging van Trophies en Achievements is er namelijk geen hout veranderd. Voor die vijftien euro dat je hem op de Xbox LIVE Marketplace of PlayStation Store kan kopen, zal dat gelukkig weinig uit maken, maar jammer is het wel.

Conclusie

Door het feit dat de release van Beyond Good & Evil in 2003 vrijwel ondergesneeuwd raakte door de vele andere toppers die die tijd op de markt uitgebracht werden, heeft de game zich eigenlijk nooit tot z’n volle potentieel kunnen ontwikkelen. Met de release van deze HD-remake hoopt Ubisoft wellicht te bezien of de ontwikkeling van deel twee, voor zover die nog steeds bezig is, want daar horen we ook niets meer over, financieel gezien nog wel handig is. Stel dat Ubisoft met deze gedachte de remake op de markt brengt, roep ik je op om niet te aarzelen en de game blindelings aan te schaffen. Want zo’n prachtig meesterwerk, dat zo’n boeiend verhaal bevat, een soundtrack kent die bijna oorverdovend is door zijn schoonheid, en zo’n geweldige compositie van gameplay-elementen heeft gecreëerd, moet een vervolg hebben!

 1.   
  MaTriX's avatar

  Mooie review wist niet dat tie al uit was dus na zien van de review gelijk 2x gekocht zowel voor mezelf als voor vrouwtje.

 2.   
  Ken2BE's avatar

  Seffens ga ik hem mij aanschaffen 😀

 3.   
  Maddy's avatar

  GOH is het 7 jaar geleden? Idd een hele leuke game ..heb hem zovaak gespeeld toen des tijds ,dat zelfs het schijfje ontplofte in de computer..en van Ubisoft een nieuwe kreeg..het leukste vond ik altijd die opmerkingen van het varken < Krijg nou tieten> Mwahahaha

 4.   
  Ariose's avatar

  Instant Buy, zeker nu nog een geweldige titel!

 5.   
  Tadao's avatar

  ik speel de demo.. Kan ik geen engelse versie doen?! T.T

 6.   
  Superwasbeer's avatar

  Al heb je het origineel, then dont bother

 7.   
  Rock-in's avatar

  Beyond Good&Evil is hoe dan ook een HDremake waard, naast dat het handig is voor een mogelijk vervolg. Het blijft een all-time klassieker. 🙂

 8.   
  Ariose's avatar

  Tadao schreef, "ik speel de demo.. Kan ik geen engelse versie doen?! T.T"

  Jawel, je local naar United Kingdom veranderen.

 9.   
  RivetingFish's avatar

  2003 😮 ik dagt dat later was zo lelijk zijn de grafics namelijk niet van de orginele

 10.   
  flex men's avatar

  ik heb het spel vroeger zowat 24/7 gespeeld maar ik kwam nooit voorbij en of andere grot toen ik er achter kwam hoe het moest had mijn broer het spel verkocht.
  als hij niet te duur is ga ik hem denk ik wel kopen

 11.   
  flex men's avatar

  wow diesoundtrack is lekker rustig ik ben meer van de rock maar dit vindt ik echt mooi

  hier is de link:
  http://www.youtube.com/watch?v=7qOGqHE2FS4 Part1
  http://www.youtube.com/watch?v=qQYvAN99xXk&feature=related Part 2

  echt een mooi nummer

 12.   
  Tibor922's avatar

  Nog steeds het beste spel dat ik ooit heb gespeeld, Ik heb vanmiddag de HD remake gekocht, Ik heb ook nog de PC versie thuis liggen, maar uit respect voor de Makers heb ik de HD versie ook nog eens gekocht:P
  Maar ik wacht al zo lang op deel 2 😥 😥 😥 😥

  Beyond Good & Evil= Heilig:P

 13.   
  KangsI's avatar

  Ik heb hem vroeger teveel gespeeld om hem nu te gaan kopen.
  Zeker als er helemaal niks veranderd is op de graphics na.

  Beter stopt ubisoft tijd in een opvolger van BGE waarin Jade een geheel nieuw avontuur moet aangaan. Mogen van mij best dezelfde elementen inzitten, de beluga, de races etc.

  Maar dan ook meer skills, meer wapens, armor, additional side quests etc.