127 Hours

Regisseur Danny Boyle maakte enkele jaren geleden een verrassend meesterwerk in de vorm van Slumdog Millionaire. Nu gooit hij het over een andere boeg met het waargebeurde verhaal van Aron Ralston, die tijdens het klimmen vast komt te zitten zonder dat er iemand is die hem kan helpen. Een minimalistische film met een bijzondere uitwerking.

Het noodlot

127 Hours is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Aron Ralston, een gezellige jongeman die in zijn vrije tijd veel plezier beleeft aan het racen op zijn mountainbike en het klimmen en klauteren door een uitgestrekt, afgelegen gebied in Utah. Tijdens een van zijn uitstapjes komt hij eerst twee gezellige dames tegen en na wat avontuurlijke duiken in het water gaan ze weer hun eigen weg.

Aron klimt langs rotswanden, springt over kloven… totdat het noodlot alsnog een keer toeslaat. Hij valt in een smalle kloof en daarbij komt zijn rechterarm muurvast te zitten onder een naar beneden gevallen rotsblok. Geen bruikbaar mobieltje, niemand die hij heeft verteld dat hij op die plek aan het klimmen was, niemand die ook maar aanwezig is binnen een straal van vele kilometers. En dan begint de martelgang en de strijd tussen menselijk overleven en de wrede natuur.

Zenuwslopend

Wat volgt is een zenuwslopende drama-thriller, waarin acteur James Franco op een bijzondere manier de wanhoop en mentale strijd van Aron Ralston weergeeft. Je moet er van houden, een film die zich voor een groot deel op één locatie afspeelt, maar Danny Boyle weet met prima camerawerk er goed voor te zorgen dat de film nergens echt saai wordt. Traag is het wel, want eigenlijk ben je vanaf het begin maar met één vraag bezig: “Overleeft Aron het of niet?”. Een vraag waarvan het antwoord anderhalf uur op zich laat wachten.

127 Hours is duidelijk een titel met een dubbele lading, want het slaat niet alleen op de tijd die Ralston vast heeft gezeten, maar ook op de tijd die hij uiteindelijk nodig had om een rationele beslissing te nemen. De uitkomst laat ik uiteraard in het midden, voor de mensen die niet bekend zijn met het verhaal, maar ook al zou je op voorhand weten hoe het afloopt, dan nog weet de film te verrassen. En dat is een groot compliment naar de makers en het acteerwerk van Franco.

Conclusie

127 Hours toont op een bijzondere wijze hoe een vrolijke avonturier verandert in een man die opeens een gevecht met de natuur en zijn eigen rationele denkvermogen aan moet gaan. James Franco zet op uitstekende wijze de rol van Aron Ralston neer, terwijl de creativiteit van Danny Boyle’s regie ervoor zorgt dat deze drama-thriller constant blijft boeien. Kan je tegen de traagheid en het wachten op dat ultieme antwoord, dan is dit zeker een film om een kans te geven.

Verwacht echter geen uitgebreide actie of adembenemende klimpartijen, want het is echt de periode van overleven die centraal staat. Misschien ligt deze psychische en bijna morele boodschap er af en toe wel erg dik bovenop, maar dat is slechts een smetje op een verder erg bijzondere film. Met zelfs nog een klein Nederlands tintje op het einde.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Sterk acteerwerk
  • Creatieve regie
  • Goed uitgewerkte drama-thriller

Wat is NOT

  • Bij vlagen wellicht te traag

8.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren