The King’s Speech

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is het moment daar dat ook wij The King’s Speech in de bioscoop kunnen bekijken. Met maar liefst 12 Oscarnominaties op zak kan je wel verwachten dat we hier met een bijzonder werk te maken hebben. Een ouderwets, saai kostuumdrama dat het vooral leuk doet bij de oude heren van de Academy Awards? In tegendeel. The King’s Speech is een film die op heel veel fronten weet te boeien, te verrassen en te schitteren…

Alles behalve makkelijk

The King’s Speech vertelt het waargebeurde verhaal van Albert Frederick Arthur George, beter bekend als de Hertog van York en later als Koning George VI van het Verenigd Koninkrijk en de Britse kolonies. Goede vrienden en familie mogen hem ook wel Bertie noemen. Zijn leven als een van de troonopvolgers is alles behalve makkelijk. Zijn broer, die als eerste in aanmerking komt voor de troon, leeft een nogal on-kerkelijk leven door een relatie te hebben met een vrouw die al meerdere scheidingen op haar naam heeft staan. Daarnaast houdt Hitler ook nog eens de gemoederen bezig binnen het Britse koningshuis.

Bertie heeft echter nog een veel groter probleem: hij stottert. Voor de gewone mens is dat niet direct een enorme ramp, maar als potentiële leider van het land en persoon met aanzien is het behoorlijk lijden als je niet eens je volk fatsoenlijk kunt toespreken. En het wordt extra pijnlijk als je nauwelijks je dochters kunt voorlezen. Mede op aandringen van zijn vrouw besluit Bertie hulp te zoeken om van het stotteren af te komen en na vele pogingen belanden ze bij de Australische spraaktherapeut Lionel Logue. Op geheel unieke wijze probeert hij George te helpen om zijn leven weer op de rails te krijgen.

Een geweldige manier

Hoewel je het snel zou vergeten, is The King’s Speech gebaseerd op echte feiten en des te knapper is het dan ook dat ze dit moeilijke deel uit het leven van Koning George VI tot een prachtige film hebben kunnen verwerken. Colin Firth kennen veel mensen wellicht van zijn luchtige rollen in komedies als Bridget Jones, maar met deze rol toont hij zijn echte kwaliteiten. Hij schittert op een geweldige, aandoenlijke manier. Je leeft met hem mee, zijn spraakproblemen, zijn verre van makkelijke leven. Elke keer als hij weer moeite heeft om uit zijn woorden te komen, hoop je dat het hem toch lukt. Alsof je Forrest Gump aanmoedigt om te rennen, zo weet Colin Firth ook voor heel veel betrokkenheid te zorgen.

Helena Bonham Carter is als Queen Elizabeth eveneens een imposante verschijning, al is er toch vooral lof voor de geweldige prestatie van Geoffrey Rush als spraaktherapeut Lionel Logue. Rush weet, net als Firth, zijn personage erg veel persoonlijkheid mee te geven. Zijn adviezen zijn met de beste bedoelingen, maar het is niet makkelijk om een koppige koninklijke hoogheid te helpen.

Qua genre hebben we te maken met een stevig drama, al wil dat niet zeggen dat je twee uur lang naar zware problemen zit te kijken. Het samenspel tussen de acteurs is geweldig, waarbij zeker de sessies tussen Bertie en zijn therapeut erg goed uit de verf komen. Daarnaast is er ook gewoon ruimte voor wat lichte humor tussendoor. Een vrolijke noot als er hard getraind wordt bij de therapeut of als Bertie en zijn vrouw even samen met elkaar zitten te geinen. Het past perfect bij de setting en het zorgt voor de gewenste puntjes op de ‘i’.

Conclusie

The King’s Speech is verre van het trage, saaie kostuumdrama dat je misschien op voorhand zou verwachten. Het waargebeurde verhaal van de stotterende Koning George VI is dankzij scherpe dialogen, ijzersterke acteerprestaties en een goed uitgewerkt verhaal constant vermakelijk. De film weet te boeien en te verrassen, terwijl het vooral Colin Firth en Geoffrey Rush zijn die schitteren in dit drama over problemen, schaamte, trots en overwinnen. Hoor je dat geluid ook? Dat is het geluid van een grote lading Oscars die vrijwel zeker deze kant op komt…

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • IJzersterk acteerwerk
  • Boeiend en interessant verhaal
  • Ruimte voor lichte humor
  • Sterke dialogen

Wat is NOT

10

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren