Gamersnet.nl

Ghost Trick: Phantom Detective

Ghost Trick: Phantom Detective is een nieuwe game van de hand van Shu Takami, het grote brein achter de Phoenix Wright-serie. In die games is het doel om als advocaat de meest bizarre rechtszaken op te lossen en dit wordt ondersteund door bijzondere personages en een flinke dosis humor. Nog creatiever is Ghost Trick, die net als de Phoenix Wright-reeks speelt met leven en dood, maar hier deze keer nog veel verder mee gaat.

Wanneer het einde niet het einde is

Als je doodgaat eindigt vrijwel elke game en dien je opnieuw aan je queeste te beginnen, of wederom een aantal personen om te leggen. Niet in Ghost Trick, want hierin begint het avontuur juist wanneer hoofdpersonage Sissel is vermoord. Op bijzondere wijze blijkt de protagonist na diens overlijden nog steeds te bestaan in de vorm van een geestesverschijning. Samen met een lichaam van vlees en bloed is met zijn dood ook zijn geheugen verdwenen. Dan ziet hij plotseling een roodharig meisje dat hetzelfde lot dreigt te ondergaan. Hij besluit haar te helpen. Maar hoe help je iemand, als je zelf al dood bent?

Sissel blijkt echter over speciale krachten te beschikken die hem onder andere de mogelijkheid geven om bezit te nemen van voorwerpen. Het is voor hem mogelijk in de geesteswereld te duiken om zichzelf zo naar andere dingen te kunnen verplaatsen als deze dicht bij hem bevinden. In deze mysterieuze wereld stopt de tijd van de menselijke wereld en hierin is Sissel herkenbaar als een forse blauwe vlam. Eveneens is er een kleine vlam te zien bij elk in bezit te nemen voorwerp. Sissel kan voorwerpen beïnvloeden door gebruik te maken van de zogeheten ‘Ghost Tricks’. Hiermee kan hij het lot van de levenden doen veranderen. En Sissel bezit nog een eigenaardige vaardigheid: wanneer hij een dood personage tegenkomt, kan hij de tijd terugdraaien tot vier minuten voor de dood van de overledene. Op die manier kan hij het verleden zo aanpassen dat diens dood ongedaan wordt gemaakt.

Beeld je bijvoorbeeld de volgende situatie in: een meisje ligt vastgebonden, samen met haar omgelegde hond op de grond, terwijl de huurmoordenaar op de bank op zijn volgende slachtoffer zit te wachten. Door de tijd vier minuten voor het overlijden van de hond terug te draaien kun je de hele situatie van verloop doen veranderen. Het blijkt dat het meisje de moordenaar en het geblaf van de hond niet hoort aangezien ze haar koptelefoon opheeft. Is er iets om te voorkomen dat ze deze opdoet? Als het hondje blaft krijgt ze aandacht van het meisje… Kan je haar zo op tijd in veiligheid brengen?

Nieuwe verslaving geboren

Ghost Trick: Phantom Detective is zowel een puzzelspel als een interactieve detectiveroman en in beide excelleert het spel. De game kent een zeer innovatief en ingenieus puzzelsysteem wat veel denkwerk vergt. Aangezien het geheugen van Sissel verdwenen is, leer je als speler wat er precies gaande is en waarom de beste man van zijn leven is beroofd. Langzamerhand weet je steeds meer over de personages, de gebeurtenissen en de doelen van verschillende partijen. Door deze heerlijke mix blijkt Ghost Trick een zeer verslavende game: de gameplay blijft boeien vanwege de briljante vondsten. Je wilt heel graag weten hoe de vork echt in de steel blijkt te steken.

Overigens is het script ook werkelijk briljant te noemen. Het is heel duidelijk merkbaar dat de game onder de vleugel van Shu Takami is ontwikkeld, want de gehele verhaallijn, alsmede de verhalen van de verschillende figuren zijn allen goed bedacht. De dialogen zijn geweldig en ook de oplossingen van het voorkomen van moorden zijn erg creatief uitgewerkt. Het vrij lugubere spel wordt net als in de Phoenix Wright-serie weer flink behapbaar gemaakt door leuke personages en een flinke dosis humor. Helaas komt in het script wel het enige minpunt van het spel aan het licht, want soms wordt er simpelweg teveel tekst op de speler afgevuurd. Gelukkig bestaat wel de mogelijkheid om, nadat je ergens overnieuw mee moet beginnen, met de B-knop de al gelezen tekst door te spoelen.

Grafisch plaatje

Waar Ghost Trick ook op weet te scoren is het grafische vlak, want dit spel kent misschien wel de meest sfeervolle 2D-graphics die ik ooit heb mogen aanschouwen. Alles is verpakt in een speelse en kleurrijke stijl die heerlijk overzichtelijk is weergegeven en daarnaast ook nog eens ontzettend veel details kent. Toch weten met name de personages en diens bewegingen het geheel naar een hoger niveau te tillen. De unieke figuren kennen werkelijk een eigen identiteit, zowel qua innerlijk als qua uiterlijk. Zo is er onder andere een detective die stijlvol en dansend door het leven gaat; als hij loopt, de trap opgaat en zelfs als hij de telefoon oppakt. Of wat te denken van twee bewakers, waarvan de ene constant de minder intelligente continu aan het opjutten is en hierbij op geweldige wijze zichtbare irritatie weet op te wekken. Werkelijk elk personage heeft iets waar je verliefd op kunt en zult worden.

Conclusie

Ghost Trick: Phantom Detective weet eigenlijk alles wat het doet perfect uit te voeren. Deze zeer innovatieve puzzelgame bevat een briljant script, waardig aan de Phoenix Wright-serie, en een minstens zo interessant gameplaysysteem waardoor het spel enorm verslavend blijkt te zijn. Ook de grafische stijl en de personages weten absoluut te overtuigen. Elke liefhebber van spellen met unieke thema’s moet Ghost Trick zonder meer een kans geven.