Beste Richard: Geld, GOTY’s en een oorlog

Richard Leurs en Matthijs Bijl zijn beide eindredacteur bij GamersNET en natuurlijk allebei echte gamers. Ze hebben echter nog één ding gemeen, want Richard en Matthijs delen graag hun mening over alles wat er in de wereld van games gebeurt. Daarom zijn de jongens penvrienden geworden, niets is te gek als ze elkaar om meningen vragen of gewoon even hun hart willen luchten. Eén ding is echter anders dan normaal, want de brievenwisseling is wekelijks op GamersNET te volgen. In deze tweede brief vraagt Matthijs zich af of het allemaal niet goedkoper kan, welke titel de meeste kans maakt op GOTY te worden en welke handheld de oorlog zal beslechten.

Beste Richard,

O, ik ken het probleem van teveel toppers maar al te goed. Maar niet alleen het probleem van te weinig tijd speelt bij deze grote hoop van geweldige games een rol, ook het feit dat ze allemaal vaak nog een dikke duit kosten. Prioriteiten moeten gesteld worden en zo vallen helaas sommige games ook tussen schip en wal in. Deze pik je dan na een jaar of wat wellicht nog uit de budgetbak, maar het is ook heel goed mogelijk dat je door de als maar voortdurende stroom van games uiteindelijk net die ene topper gemist hebt. Vind jij ook dat games maar eigenlijk goedkoper gemaakt moeten worden, zodat de vaak arme scholieren en studenten, de grootste doelgroep onder uitgevers, in staat zijn meer te kunnen spelen?

En nu we het toch over toppers hebben, wat belooft 2011 toch weer een topjaar te worden! Zo zullen we in het tweede kwartaal van dit jaar al aan de slag kunnen met naar mijn mening de gegarandeerde GOTY, L.A. Noire. Tenminste, wanneer The Last Guardian ons dit jaar niet weet te bereiken. Anders vrees ik dat het een titanenstrijd zal gaan worden tussen de twee. Want het kiezen tussen de enerzijds harde wereld in het Los Angeles van 1947 en anderzijds de sprookjesachtige en betoverende omgevingen die The Last Guardian te tonen heeft, is een lastige keuze. Maar er zijn nog veel meer toppers dit jaar natuurlijk die wellicht kans maken om bekroond te worden. Welke game denk jij dat de meeste kans heeft om te strijken met die eervolle titel van game van het jaar?

Maar naast games blijven de grote drie – Sony, Nintendo en Microsoft – ondertussen ook niet stilstaan op het gebied van hardware. De 3DS die we onlangs hebben mogen aanschouwen is natuurlijk niet mis met z’n brilloze 3D-functie. Dat zal denk ik wel een prijs van rond de €250 gaan rechtvaardigen. Maar met de onthulling van de PSP2 vorige week wordt bij mij ook de vraag opgeroepen welke handheld de meeste kans van slagen heeft om de harten van de vele gamers te winnen. Zullen ze gaan voor de beste graphics, of de driedimensionale gameplay? En wat voor prijskaartje denk jij dat aan de PSP2 bevestigd zal gaan worden? Een hoge pief bij Sony vertelde dat wanneer we de eenmaal de prijs van het hebbedingetje zouden horen, alle puzzelstukjes op hun plaats zouden vallen. Of krijgen we allemaal een hartverzakking tijdens die bekendmaking?

Zo, en daar hebben we alweer het einde bereikt van de tweede brief. Een brief met antwoorden en een brief met vragen. Ik kijk al reikhalzend uit naar je respons. En naar de remakes van Ico en Shadow of the Colossus, twee games die ik dankzij de HD-behandelingen van Sony ook eindelijk in staat ben te spelen.

Succes met het completeren van je games,
Matthijs

 1.   
  Dude…'s avatar

  een gevecht tussen the last guardian en LA noire? zowiezo niet!!! waarschijnlijk tussen deus ex en mas effect 3. TLG EN LA:N worden zowiezo heeeel erg slecht verkocht. je kan LA:N namelijk makkelijk vergelijken met mafia2 alleen zonder mafia. volgens mij verkocht mafia 2 zo’n 1miljoen keer

 2.   
  ChielB's avatar

  “je kan LA:N namelijk makkelijk vergelijken met mafia2 alleen zonder mafia”. Dat is wel heel makkelijk gezegd, het is een hele andere aanpak. Mafia 2 viel veel mensen tegen door meerdere dingen, maar L.A. Noire biedt sowieso al een totaal andere gameplay. En vergis je niet in het aantal mensen dat na Ico en Shadow of the Colossus straks blind voor The Last Guardian gaat.

  Dat neemt niet weg dat Mass Effect 3 ook hoge ogen kan gooien en dat Deus Ex (met de juiste marketing tussen al dit geweld) eveneens een zeer interessante titel wordt. En zo zie je maar, na een paar reacties zijn er al veel potentiële GOTY’s genoemd. 😉

 3.   
  Hitman047's avatar

  Dude… schreef, "een gevecht tussen the last guardian en LA noire? zowiezo niet!!! waarschijnlijk tussen deus ex en mas effect 3. TLG EN LA:N worden zowiezo heeeel erg slecht verkocht. je kan LA:N namelijk makkelijk vergelijken met mafia2 alleen zonder mafia. volgens mij verkocht mafia 2 zo’n 1miljoen keer"

  LA Noire is Mafia 2 zonder mafia??? Ja, hoor en Red Dead Redemption is Super Mario Galaxy 2 zonder Mario… 😕

  @ Matthijs: Mijn GOTY 2011 wordt Homefront, Mass Effect 3 of The Witcher 2 😉

 4.   
  M@tthijs's avatar

  Hitman047″][quote=”Dude… schreef, "een gevecht tussen the last guardian en LA noire? zowiezo niet!!! waarschijnlijk tussen deus ex en mas effect 3. TLG EN LA:N worden zowiezo heeeel erg slecht verkocht. je kan LA:N namelijk makkelijk vergelijken met mafia2 alleen zonder mafia. volgens mij verkocht mafia 2 zo’n 1miljoen keer"

  LA Noire is Mafia 2 zonder mafia??? Ja, hoor en Red Dead Redemption is Super Mario Galaxy 2 zonder Mario… 😕
  @ Matthijs: Mijn GOTY 2011 wordt Homefront, Mass Effect 3 of The Witcher 2 😉 [/quote]

  Mass Effect 3 kan denk ik nog wel uitgesteld gaan worden naar voorjaar 2012. Homefront lijkt me ook een hele leuke titel te worden. 🙂

 5.   
  bender's avatar

  ze mogen wel is een gameplay trailer laten zien van LA noire vind ik. 🙄

 6.   
  RoHoutje's avatar

  De 3DS word wel duur, zeg. 🙁

 7.   
  Exiardia's avatar

  Jullie vinden me vast een noob, maar wat betekent GOTY???

  EDIT: Oh, wacht het is natuurlijk Game Of The Year! 😳

  Sorry voor deze onnodige post, maar ik kan hem niet verwijderen 🙄

 8.   
  xHouse's avatar

  Ik wacht eerst tot ik beide games heb kunnen spelen, dan pas oordelen.

 9.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  Wat ik wel ubervet vind is de functie dat je een ps3 game kunt afspelen op de PSP2. dan kun je in de les trofeeen halen, alhoewel de 3D functie dat is ook vet! en het is wel gaaf als je in de trein zit en mensen zien dat je de 3DS speelt is eigenlijk wel echt tof. ik weet niet, ik zou persoonlijk voor de PSP2 gaan omdat ik PS fanboy ben en een PS3 heb dus die ps3 games functie lijkt me echt pro, maarja dat ben ik en de meningen zijn verdeeld, we hoeven iig niet bang te zijn dat we komend jaar niet aan onze trekken komen 😉

 10.   
  limsma's avatar

  ik zet mijn geld op Skyrm als GOTY al hoop ik dat het mass effect 3 word