Black Swan

We weten al dat Black Swan inmiddels de nodige prijzen in de wacht heeft gesleept en ook maakt de film nog kans op 5 Oscars. Een Nederlandse release liet echter nog steeds op zich wachten, maar gelukkig is vanaf 3 februari deze bijzondere productie ook bij ons te bewonderen.

Witte Zwaan, Zwarte Zwaan

Nina Sayers (Natalie Portman) is ballerina in een New Yorks balletgezelschap en ze heeft een extreme obsessie voor het dansen. Deze obsessie wordt rijkelijk gevoed door haar moeder, die vroeger minder goed uit de verf kwam als ballerina en er nu alles aan doet om ervoor te zorgen dat Nina wel succesvol wordt. Er staat een nieuwe productie op het programma, het bekende Zwanenmeer. De huidige ster Beth MacIntyre (Winona Ryder) moet vervangen wordt door een nieuwe ster, die de rol van Zwanenkoningin mag spelen. Deze rol behelst zowel de onschuldige en sierlijke Witte Zwaan, als ook de duistere en verleidelijke Zwarte Zwaan.

Nina is vastberaden om zich in de kijker te spelen voor deze rol, maar volgens choreograaf Thomas Leroy (Vincent Cassel) is Nina alleen perfect om de Witte Zwaan te spelen en mist ze de passie en duistere kant om de rol van Zwarte Zwaan uit te voeren. Er ligt echter stevige concurrentie op de loer in de vorm van Lily (Mila Kunis), die juist de personificatie is van de Zwarte Zwaan. De rivaliteit die vervolgens tussen de twee jonge danseressen ontstaat, is er een met heftige consequenties.

Een unieke strijd

Als je bovenstaande trailer hebt gezien, is je vast wel duidelijk geworden dat Black Swan zeker geen gezellige familiefilm is. Het is echter ook niet zomaar een balletfilm. Het dansen, de technieken, de muziek… het hoort er allemaal uiteraard bij, maar dit is het verhaal van een vrouw die vol passie en toewijding zichzelf helemaal verliest. Natalie Portman laat zien dat ze vol overtuiging een zware rol neer kan zetten en dat ze ook echt een film kan dragen. De veranderingen die Nina in de film doormaakt zie je ook echt terug en het is bijna ironisch met hoeveel passie en toewijding Natalie Portman zelf heeft gewerkt om deze rol goed neer te kunnen zetten.

Daarnaast wordt de cast verder uitstekend aangevuld door Vincent Cassel als een gedreven choreograaf, die als een ware control-freak zijn ballet vorm probeert te geven, terwijl Mila Kunis het geheel prachtig completeert met haar rol als de mysterieuze Lily, van wie je op voorhand al veel gevaar en duistere motieven verwacht. Het is voor iedereen een emotioneel avontuur bij het balletgezelschap en dat levert een unieke strijd op, die zowel mentaal als fysiek tot uiting komt.

Er is echter nog een grote man die dit alles mogelijk heeft gemaakt en dat is natuurlijk regisseur Darren Aronofsky. Met films als Requiem for a Dream en The Wrestler heeft hij al aangetoond op een geweldige manier de regie te kunnen voeren en ook met Black Swan levert hij een pareltje af. Drama, spanning en aspecten van een psychologische thriller komen op een bijzondere manier samen. Aronofsky weet de mentale staat van Nina zo mooi vorm te geven, vaak voorzien van subtiele visuele effecten en net genoeg aanwijzingen om je als kijker helemaal mee te sleuren. Het is een manier van filmen die hij ook bij The Wrestler gebruikte en dat pakt wederom erg goed uit.

Conclusie

Black Swan is een prachtige witte zwaan, met een stevig zwart randje. Darren Aronofsky weet een geweldig totaalplaatje te creëren, waarbij Natalie Portman de show steelt op deze unieke, psychische reis. Laat je zeker niet afschrikken door het feit dat we hier met ballet of klassieke muziek te maken hebben, dit is een film die je kijkt vanwege geweldige regie, subliem acteerwerk en een bijzondere ervaring.

Misschien is de film bij vlagen wat te zwaar voor sommige mensen, de uitwerking van het verhaal en de genres zullen immers niet iedereen liggen. Het is een soort zware kost die Aronofsky ook met Requiem for a Dream al aan zijn publiek voorschotelde. Maar geef het zeker eens een kans om jezelf te laten grijpen door deze productie vol kwaliteit. Als het je weet te raken blijf je verbijsterd achter en zul je graag alles voor een tweede keer willen bekijken. Black Swan blijft fascinerend…

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Natalie Portman schittert
  • Herkenbare top-regie
  • Visuele
  • emotionele trip

Wat is NOT

  • Misschien soms wel erg 'zwaar'

8.7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren