The 3rd Birthday

De naam Aya Brea zal fans van de Parasite Eve-serie bekend voorkomen, want in Parasite Eve I en Parasite Eve II was zij al de hoofdpersoon. Het derde deel in de serie heet niet Parasite Eve III, maar The 3rd Birthday en opnieuw mag je hierin aan de slag met hoofdpersonage Aya Brea en net zoals in de vorige delen zijn er ook dit keer weer genoeg monsterlijke ehm… dingen die het op jou hebben gemunt.

De eerste Parasite Eve-game was het vervolg op het gelijknamige boek dat oorspronkelijk verscheen in 1995 en waar later ook een film van werd uitgebracht. In The Third Birthday bevind je je in Manhattan, dat overspoeld wordt door de meest gruwelijke beesten. Uiteraard moet jij als Aya Brea deze flink de pijp uit en de goot in helpen, waardoor ook deze game weer een lekkere shooter is.

Geen survival horror meer

Waar de vorige delen nog echt uit het survival horror-genre kwamen, is dit bij het derde deel veel minder het geval. Ja, er zijn nog steeds enge monsters en de sfeer is nog steeds grimmig, maar het derde deel is veel meer een shooter dan een survival horror-titel. En ik moet zeggen dat dit zeker niet onaangenaam is, sterker nog, het zorgde voor een bijzonder prettige previewsessie in Parijs.

Hoewel de game tijdens onze previewsessie in het Japans was, heb ik toch een heel goede indruk van de gameplay mee kunnen krijgen toen ik eenmaal door had welke knoppen ik moest gebruiken. En wat een ervaring kreeg ik toen! The 3rd Birthday is een van de fijnste shooters die ik tot nu toe heb kunnen spelen op de PlayStation Portable, zowel qua gameplay als qua graphics. Meteen kon ik aan de slag met een boss fight, bijgestaan door enkele leden van een SWAT-team. Het gevecht bestond niet alleen uit schieten op het monster, maar ook het zoeken van cover achter muurtjes speelde een belangrijke rol. Het cover nemen gaat heel soepel, net zoals het springen over de muurtjes waar je cover achter kunt nemen.

Overdive

Naast schieten kun je ook nog eens lekker met granaten gooien. Nog leuker is echter dat je ook naar een ander persoon kunt ‘springen’. Dit gaat een beetje zoals in Mind Jack, waarbij je als het ware het lichaam van een ander persoon overneemt. Dit systeem heet het Overdivesysteem en lijkt een beetje op wat Agent Smith doet in The Matrix, namelijk het overnemen van iemands lichaam dat vervolgens verandert naar dat van jezelf.

Dit systeem kan op meerdere manieren erg handig zijn, want door naar een ander persoon te springen kun je gebruik maken van zijn ammo en zijn wapens. Daarnaast is dit ook een handige techniek om ervoor te zorgen dat diegene niet gedood wordt, want als jij iemands lichaam overneemt kan diegene zijn HP-punten herstellen zolang jij bezit hebt genomen van die persoon. Het is zaak om je medestanders in leven te houden, want zolang ze nog levend zijn kun je gebruik maken van hun wapens en bovendien helpen ze je een handje bij het uitmoorden van monsters. Bovendien kun je door het overnemen van lichamen ook medestanders op bepaalde tactische posities plaatsen voordat je weer verder gaat naar een volgend persoon.

Grafisch hoogstandje

Met het gevechtssysteem zit het dus wel goed, maar er is nog iets anders in deze game dat mij positief opviel tijdens de previewsessie in Parijs en dat waren de graphics. Grafisch ziet het er namelijk echt heel erg goed uit en ik was hierdoor aangenaam verrast. Game Director Hajime Tabata heeft ooit eens gezegd dat de graphics van de game het bijna halen bij die van consoles en nu ik de game zelf heb gespeeld en gezien, kan ik zeggen dat dit zeker niet gelogen is.

Een leuk detail is dat naast Aya zelf ook Aya’s kleding schade op kan lopen. In het begin is ze nog gekleed in een zwarte top en een lange spijkerbroek, maar uit beelden via de officiele twitter bleek dat Aya’s kleren behoorlijk kunnen beschadigen. Zoals ook op een van de afbeeldingen, een foto van de game die is genomen door Game Director Hajime Tabata, is te zien betekent dit dat Aya op een gegeven moment monsters af moet maken met slechts haar ondergoed nog aan. Dit lijkt wellicht slechts leuke eye candy, maar als je te lang je kleren niet repareert kan dit ervoor zorgen dat Aya het toch wat zwaarder krijgt.

Voorlopige conclusie

The 3rd Birthday is wellicht geen survival horror-game meer zoals de vorige delen, maar de kwaliteit van de game is er zeker niet minder om geworden. Het gevechtssysteem werkt erg prettig en Overdive zorgt voor meer tactische diepgang. Grafisch ziet het er geweldig uit en ik kan niet wachten tot ik de uiteindelijke game in het Engels kan spelen zodat ik wat meer mee kan krijgen van het verhaal en daardoor meer kan genieten van het spel.

The 3rd Birthday zal uitkomen op de PlayStation Portable en staat momenteel gepland voor het eerste kwartaal van 2011.

 1.   
  squidgyboy's avatar

  goede preview…..
  ik zit al een tijd uit te kijken naar een vervolg op deel 2.
  maar wel jammer van de horror sweer die zal ik dan wel missen 8)

 2.   
  Verluci's avatar

  ze heeft wel heel kapotte kleren aan (^^) ๐Ÿ˜ณ ๐Ÿ˜ณ

 3.   
  Travis Moore's avatar

  ”coen254″ schreef, "ze heeft wel heel kapotte kleren aan (^^) ๐Ÿ˜ณ ๐Ÿ˜ณ "

  Had jij altijd al een witte PSP? ๐Ÿ™„

 4.   
  Verwijder Mij!'s avatar

  Ziet er leuk uit.