Shift 2: Unleashed

Met Shift 2: Unleashed slaat Electronic Arts een weg in die we misschien herkennen van de Call of Duty-franchise. Twee ontwikkelaars wisselen elkaar af om zo twee visies van een concept te verwezenlijken. Zo verscheen afgelopen november Need for Speed: Hot Pursuit, die de arcade gameplay van de franchise belichtte. Het is de gameplay waarmee de games bekend zijn geworden en Hot Pursuit werd door GamersNET ook beloond met de perfecte score vanwege de lekkere gameplay met en tegen de politie. Shift 2: Unleashed bewandelt een totaal andere weg.

Cockpit-view is back!

Shift 2: Unleashed pretendeert de simulatie-tak te zijn binnen Need for Speed en dat ze een volledig eigen weg inslaan, is allereerst al te merken aan het weglaten van Need for Speed in de titel. Op de posters van de game staat groot Shift 2: Unleashed en ver daaronder is Need for Speed te vinden. De eerste Shift kenmerkte zich vooral aan de realistische manier van besturen, de locaties die zich voornamelijk verplaatst hebben naar echte circuits, en de zogenaamde cockpit-view.

Al deze elementen zullen hun terugkeer vinden in Shift 2: Unleashed, waarbij de verschillende elementen natuurlijk verbeterd zijn. Zo voelt de cockpit-view nog meer waarheidsgetrouw aan. In de eerste persoon beleef je de races in de game op realistische wijze. Draait de auto naar rechts, zal ook het hoofd van de coureur meedraaien en bij crashes wordt je volledig door elkaar geschud. Bij hoge snelheden zal het beeld wat minder scherp worden, waardoor het besef van snelheid nog intenser wordt. Het is zonde om te weten dat de meeste mensen deze game gewoon in de derde persoon zullen beleven, want de ontwikkelaar doet erg zijn best op die cockpit-view en dat lijkt wederom goed uit te pakken.

Veel inhoud

Een ander realistisch element van Shift 2: Unleashed is het aanpassen van de verschillende wagens in de game. Zo zal het mogelijk zijn om bijvoorbeeld met een ouwe Volkswagen te beginnen, om hem vervolgens tot in de kleinste details up te pimpen. Wielophanging, motorisch vermogen, veringen, je kunt het zo gek niet bedenken en het is aan te passen. Op die manier zul je urenlang bezig kunnen zijn met de 120 wagens in het spel, verdeeld over 100 tracks op 45 verschillende locaties.

Deze tracks zal je vrijspelen door ervaringspunten te verdienen, die je weer uit kunt geven aan verschillende wagens en circuits. Op deze manier hoef je geen vaste route af te leggen, maar kun je zelf bepalen welke volgorde van races je kiest. Omdat de besturing voor de Hot Pursuit-liefhebbers aan de lastige kant (lees: hardcore) is, zal je in het begin van het spel je rijbewijs moeten halen. Je kruipt achter het stuur, racet een ronde en het spel zal advies geven over de moeilijkheidsgraad. Voor mij was de besturing ook aan de lastige kant, maar dat komt mede omdat ik een arcade-racer ben. Dus hoe moeilijker ik het vind, hoe beter het is voor de echte race-liefhebbers.

Autolog

Nachtraces doen het gevoel van realisme versterken, want nog nooit was duisternis zo donker. Ontwikkelaars proberen van de nacht vaak pareltjes te maken met een overbelichte maan en lantaarnpalen die overdreven veel schijnen. Bij Shift 2 is de nacht echt donker en vooral in Cockpit-view geeft dit een claustrofobisch gevoel. Dit maakt de game echter niet minder mooi, want grafisch laat de game zich vergelijken met Hot Pursuit.

Autolog is het systeem van EA dat zijn intrede maakte in Need for Speed: Hot Pursuit. Het systeem zorgt ervoor dat je een melding krijgt als één van je vrienden je tijden verbeterd. Het systeem zal daarnaast ook zijn opwachting doen in Shift 2: Unleashed en omdat tijden hier nog belangrijker zijn dan in Hot Pursuit, zul je tandenknarsend kijken naar hoe je vrienden jouw geweldige tijden weer met de grond gelijk maken.

Voorlopige conclusie

Shift 2: Unleashed wil zich onderscheiden van arcade-racegames door de realistische kant van de Need for Speed-franchise te worden en de concurrentie aan te gaan met games als Forza en Gran Turismo. Vooral de besturing en de cockpit-view dragen hier aan bij en ik hoop dan ook van harte dat men die cockpit-view vaak zal gebruiken. Autolog is opnieuw geweldig en de diepgang van het spel is bewonderenswaardig. Toch denk ik dat deze game vooral geschikt is voor Gran Turismo-fans en niet voor mensen die de arcade-gameplay van de oudere NFS-games gewend zijn. Ieder zijn ding natuurlijk en Shift 2: Unleashed verbreedt de naam Need For Speed absoluut.

  1.   
    desxeon's avatar

    Ik kijk hier al naar uit, en hopelijk kan je auto ook kapot, weet iemand of dat kan?

  2.   
    I_Eat_Noobsz's avatar

    ben benieuwd, heb NFS: Shift niet gespeeld, maar ben wel van plan om hem te gaan halen, 8)

  3.   
    Petor's avatar

    Volgens mij wel. Tijdens onze speelsessie hebben we een aantal crashes gezien vanuit de cockpit-view, maar ik de moeilijkheidsgraad is tot een hoog niveau te verstellen. Dus ongetwijfeld dat het kan. 🙂

  4.   
    rubenat's avatar

    Zo te horen wel een goed spel dus

  5.   
    GENERAL_DS's avatar

    Lijkt mij niks. 😛

  6.   
    NiSh's avatar

    Is het nu geen Need for Speed meer dan ? :o, ik zie het nergens staan enzo. 🙂

  7.   
    Verwijder Mij!'s avatar

    Is dit zoiets als GT5??

  8.   
    M@tthijs's avatar

    NiSh schreef, "Is het nu geen Need for Speed meer dan ? :o, ik zie het nergens staan enzo. 🙂 "

    In de officiële papieren zal je vast nog wel de franchisenaam Need for Speed terugvinden, maar de bedoeling is dus dat dit een spin-off serie wordt. 😉

  9.   
    NiSh's avatar

    M@tthijs schreef, "

    ”NiSh” schreef, "Is het nu geen Need for Speed meer dan ? :o, ik zie het nergens staan enzo. 🙂 "

    In de officiële papieren zal je vast nog wel de franchisenaam Need for Speed terugvinden, maar de bedoeling is dus niet dat dit een spin-off serie wordt. 😉 "

    Ja, zoiets dacht ik al. Toch altijd maar even checken. 😉
    Nog even een paar vraagjes:
    Wat is precies een spin-off :oops:, en wat betekent IP (in de zin van een game) 😳

  10.   
    NiSh's avatar

    WOOSH schreef, "Is dit zoiets als GT5??"

    Ik denk het niet, Need for Speed is meer spektakel en GT5 is een echte simulatie. 😉

  11.   
    NiSh's avatar

    Deze game ziet er trouwens erg mooi uit, maar dat vind ik van Hot Pursuit ook 😆

  12.   
    Petor's avatar

    Als je het artikel leest willen de ontwikkelaars met deze game wel degelijk de concurrentie aangaan met GT5. Dit is zeg maar de GT5 van de Need for Speed serie. Het lijkt moeilijk, maar valt wel mee.

  13.   
    segin's avatar

    Shift 2: Unleashed staat al op mijn wenslijst, naast Forza Motorsport 4 uiteraard! 🙂
    Met Shift wilt EA echt een nieuwe serie creëren, maar nog wel binnen Need for Speed. Ik heb het idee dat Need for Speed een soort label wordt voor alle racegames van EA.
    Tevens kan Shift 2 echt wel realistischer worden dan Gran Turismo 5, maar wat mensen vaak vergeten is dat realistischer niet altijd beter is.

  14.   
    Ramon94's avatar

    Zal wel übermooie graphics zijn, dus mijn pc zal het wel niet draaien.

  15.   
    Verwijder Mij!'s avatar

    ”Ramon94″ schreef, "Zal wel übermooie graphics zijn, dus mijn pc zal het wel niet draaien."

    Heb net trailer van gezien en is inderdaad mooie graphics.

  16.   
    desxeon's avatar

    Petor schreef, "Volgens mij wel. Tijdens onze speelsessie hebben we een aantal crashes gezien vanuit de cockpit-view, maar ik de moeilijkheidsgraad is tot een hoog niveau te verstellen. Dus ongetwijfeld dat het kan. :)"

    Oke dat is mooi, nu wil ik het spel nog meer.:)

  17.   
    ExtremeDotCom's avatar

    al wat previews filmpjes van gezien en moet zeggen ziet er echt nice uit

  18.   
    brend5's avatar

    ziet er goed uit, ik heb van shift ( de eerste) alleen de demo gespeeld misschien maar is lenen van een vriend.

  19.   
    PsYkOfOoL's avatar

    Shift vond ik een hele goeie comeback binnen de nfs series de laatse paar vond ik heel slecht.

    shift 2 wordt heel goed, ik kan niet uitkijken naar brute motorgeluiden en snelheid, de cockpit vind ik heel belangrijk ik hoop wel dat ze het sturen aanpassen want in shift 1 vond ik dat niet goed (animatie dan he)

  20.   
    TropicalGuava's avatar

    zoals ik het zie heeft EA dit jaar weer geknald me de spellen, echt geweldig, geweldige graphics, geweldige gameplay, goede verhaallijn, en genoeg mogelijkheden om je auto te tunen, dus NFS Shift2 ga ik zeker kopen 😀 en btw zoals het er naar uit ziet word dit een geweldig jaar voor EA 8)