De PSP2: bij voorbaat gedoemd om te mislukken?

De laatste tijd komen er steeds meer geruchten over de PlayStation Portable 2, een nieuwe handheld en opvolger van de PlayStation Portable. De originele PlayStation Portable kunnen we, jammer genoeg, geen daverend succes noemen. De handheld wordt geplaagd door piraterij en een laag aantal echte kwaliteits-titels. Er zijn wel toppers zoals God of War: Chains of Olympus en Grand Theft Auto: Liberty City stories, maar niet zoveel als op andere platforms. En zeker niet genoeg voor hongerige gamers…

Momenteel is er helaas nog niet erg veel bekend over de PlayStation Portable 2 en er is dan ook nog geen officiële aankondiging geweest. Er zijn echter wel geruchten en verhalen van insiders. Volgens insiders wordt de Playstation Portable 2 namelijk al gemarket bij ontwikkelaars, die van Sony te horen krijgen dat de Playstation Portable 2 net zo krachtig zal zijn als de PlayStation 3. Dat betekent dat wij, als consument, waarschijnlijk HD-graphics kunnen verwachten. Toen ik dit hoorde schoot er meteen een bepaalde gedachte door mijn hoofd: “Als hij dan maar niet net zo duur wordt als de PlayStation 3!”.

Pittige prijs?

De prijs van de PlayStation 3 ligt rond de driehonderd euro, maar bij de launch was dat maar liefst zeshonderd euro. Sony heeft waarschijnlijk (hopelijk!) wel door dat ze de PlayStation Portable 2 niet voor dezelfde prijs kunnen verkopen bij de launch, maar een prijskaartje van vierhonderd euro, of in ieder geval hoger dan tweehonderd euro, zou wellicht nog wel mogelijk zijn. En dat zou veel, heel veel zijn voor een gaming handheld. HD-graphics hebben nou eenmaal bepaalde hardware nodig en die hardware is, zeker voor zo’n klein apparaatje, flink aan de prijs. Willen gamers wel een prijs betalen van meer dan tweehonderd euro voor een handheld?

Als ik heel eerlijk ben is het antwoord hierop “Ja”, gevolgd door een ongelofelijke “Maar”. Sony kennende zijn ze nu al flink bij ontwikkelaars aan het pushen voor games met een goede kwaliteit en ik geloof ook wel dat die games er zullen komen. Kijk maar eens naar de PlayStation Portable, die ook een paar titels heeft die kwalitatief ongelofelijk goed zijn. Helaas zijn er hier niet genoeg van en zelfs als er bij de Playstation Portable 2 genoeg kwalitatief goede games zullen zijn, dan nog is het maar de vraag of gamers deze ook zullen gaan kopen.

Schip ahoy!

Sommige gamers, met name de gamers met wat minder geld tot hun beschikking, hebben namelijk de neiging tot piraterij. Op zich is het best begrijpelijk dat je niet of nauwelijks nog geld hebt voor games als de handheld zelf al een paar honderd euro kost. Gezien de originele PlayStation Portable binnen een paar maanden gehackt was, zou het me niks verbazen als dit bij zijn opvolger ook zou gebeuren. En dan gaat het waarschijnlijk bergafwaarts, want hoe meer er gepiraat wordt, hoe minder de ontwikkelaars verdienen en hoe minder goede games er dus gemaakt kunnen worden.

Niet geheel onbelangrijk is uiteraard de concurrentie die de Playstation Portable 2 te verduren zal krijgen. De Nintendo DS zal het voorlopig nog wel goed blijven doen en ook de 3DS wordt waarschijnlijk weer een regelrechte hit. De iPhone en iPad zijn dit al en bovendien hebben games op deze twee platforms prijzen die bijna nooit boven vijftien euro liggen. Bovendien heeft de 3DS iets compleet nieuws, wat andere platforms niet hebben, namelijk 3D zonder brilletje op een handheld. Er is dus eigenlijk al behoorlijk wat aanbod op het gebied van gaming handhelds.

Alle andere handhelds waar de Playstation Portable 2 het tegen op moet nemen, zijn echter wel meer gericht op de casual gamer en de gamer die even tussendoor een spelletje wil spelen. Als we een beetje kijken naar welke kant Sony op gaat, dan denk ik dat Sony zich meer op de hardcore gamer wil richten met de PlayStation Portable 2, meer op de gamer die uren achter zijn handheld kan zitten voor een toffe shooter of een diepgaande RPG, de gamer die HD-graphics het meeste kan waarderen. Ik denk dat hier zeker een markt voor is, maar zoals ik eerder al zei zullen zowel de prijs als de graphics een belangrijke factor zijn voor de consument.

Nog een paar weekjes wachten?

Momenteel weten we helaas nog niet erg veel over de PlayStation Portable 2, maar gelukkig komt daar binnenkort waarschijnlijk verandering in. Volgens insiders komt Sony op 27 januari namelijk met een officiële aankondiging, waarbij we eindelijk meer zullen horen over Sony’s nieuwste handheld. Ik ga alvast flink wat geld in mijn spaarvarken stoppen…

 1.   
  GBA43's avatar

  Goed stuk als ik het stuk vanuit mijn perspectief bekijk denk ik dat de PSP2 op dit moment gewoon weg geen kans zal maken, er zal zooooo veel aan moeten veranderen, en niet alleen kwa graphics, het moet iets hebben waarvan je denkt ‘WOW’ niet “wat geinig”
  Ook kwa prijs zal hij veel te hoog komen liggen, ken je net zo goed een normale PS3 kopen, maarja das mijn mening 😳
  PS dit zet je er lekker laat op 😳

 2.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Lekker positief ben jij Marjolein. 😆
  Maar we zullen zien want inderdaad is ook de PSP Go niet de grote klapper geweest zoals Sony het wilde.

 3.   
  tijs_vp's avatar

  Het is inderdaad altijd de prijs die een grote struikelblok is bij Sony vooral bij de launch. Vlot geschreven trouwens. 🙂

 4.   
  rubenat's avatar

  het schijnt toch dat de psp2 twee sticks krijgt, dat speelt al veel fijner, daardoor kun je ook hooters maken die wel goed zijn. want ik heb nu ook een shooter voor psp en dat speelt echt totaal niet fijn, terwijl het verhaal wel leuk is. maar de besturing schrikt erg af

 5.   
  soldierarjan's avatar

  ik kijk wel uit na de psp 2 maar of ik hem gelijk koop weet ik niet dan moet hij gelijk echt goed zijn ook met games

 6.   
  DutchFreeze's avatar

  rubenat schreef, "het schijnt toch dat de psp2 twee sticks krijgt, dat speelt al veel fijner, daardoor kun je ook hooters maken die wel goed zijn. want ik heb nu ook een shooter voor psp en dat speelt echt totaal niet fijn, terwijl het verhaal wel leuk is. maar de besturing schrikt erg af"

  die 2 analoge sticks zie ik ook wle zitten. Zeker voor shooters.
  Maarja de prijs zal zoals gewoonlijk wle weer veel te hoog liggen. En ik denk dat als de psp 2 ook erg duur word ik toch maar voor die ps phone ga. Als die dna niet nog weer veel duurder word 😛

 7.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik ben wel benieuwd naar de psp2 😀

 8.   
  XTR17's avatar

  DutchFreeze schreef, "

  ”rubenat” schreef, "het schijnt toch dat de psp2 twee sticks krijgt, dat speelt al veel fijner, daardoor kun je ook hooters maken die wel goed zijn. want ik heb nu ook een shooter voor psp en dat speelt echt totaal niet fijn, terwijl het verhaal wel leuk is. maar de besturing schrikt erg af"

  die 2 analoge sticks zie ik ook wle zitten. Zeker voor shooters.
  Maarja de prijs zal zoals gewoonlijk wle weer veel te hoog liggen. En ik denk dat als de psp 2 ook erg duur word ik toch maar voor die ps phone ga. Als die dna niet nog weer veel duurder word :P"

  Voor een telefoon met de specificaties betaal je tegenwoordig toch vast wel al 400-500 euro of niet.

 9.   
  Rijstekorrel's avatar

  XTR17″]

  ”DutchFreeze schreef, "[quote=”rubenat” schreef, ".."

  die 2 analoge sticks zie ik ook wle zitten. Zeker voor shooters.
  Maarja de prijs zal zoals gewoonlijk wle weer veel te hoog liggen. En ik denk dat als de psp 2 ook erg duur word ik toch maar voor die ps phone ga. Als die dna niet nog weer veel duurder word :P"

  Voor een telefoon met de specificaties betaal je tegenwoordig toch vast wel al 400-500 euro of niet.[/quote]

  Je zit idd wel op de 500 euro dan idd met een nieuwe telefoon tegenwoordig.

 10.   
  Verwijder Mij!'s avatar

  Ik ben benieuwd 😀

 11.   
  cool ice's avatar

  zoals gezegd word zal de psp2 waarschijnlijk wel stevig aan de prijs zijn bij de launch. zal me niet verbazen als ie net zoveel kost als ps3. maar als ie ook echt goed is, word ie toch wel gekocht denk ik. ben benieuwd! 🙂

 12.   
  vgamer's avatar

  ”Black13″ schreef, "zoals gezegd word zal de psp2 waarschijnlijk wel stevig aan de prijs zijn bij de launch. zal me niet verbazen als ie net zoveel kost als ps3. maar als ie ook echt goed is, word ie toch wel gekocht denk ik. ben benieuwd! 🙂 "

  Ja, hij wordt gekocht door de paar mensen die zoveel willen betalen voor een handheld. Het is belachelijk hoeveel het kost tegenwoordig…

 13.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  nee ik zie voor me zelf geen psp2, als ik weer een handheld ga kopen dan koop ik wel weer de psp 3000 2de hands 🙂

 14.   
  Appienjan's avatar

  Voor kwaliteit moet je betalen.

 15.   
  Game_dude's avatar

  nou ik kan zo al wel wat goede kames opnoemen van psp.

  gta.

  monster hunter freedom united.

  dissidia

  monster hunter portable 3rd.

  patapon 3
  .

 16.   
  LearsXD's avatar

  vindt het belachelijk hoe de schrijver zegt dat de psp geen goeie games heeft…. Het heeft betere games als de DS

 17.   
  DGonlag2's avatar

  LearsXD schreef, "vindt het belachelijk hoe de schrijver zegt dat de psp geen goeie games heeft…. Het heeft betere games als de DS"

  iid. De psp heeft een paar hele goede spellen ,maar de ds heeft (veel) meer (iets minder) goede spellen.
  Ik stop zo een paar honderd uur in een pokemon spel, maar de final fantasy spellen op de psp speel ik ook helemaal kapot.