De Top 2010

De laatste paar dagen plaatsten we al enkele mooie lijstjes met de top vijf van de beste games uit 2010 volgens onze redacteuren, maar vandaag hebben we twee hele andere lijstjes. Namelijk de top 20 van GamersNET en de top 10 van de Nederlandse gamedeskundigen.

Top 20 van GamersNET

Op basis van reviewcijfers, gebruikersscore, populariteit en de mening van de crew hebben we binnen GamersNET een top 20 van de beste games uit 2010 samengesteld. De uitslag van onze GamersNET Game Awards heeft op deze lijst verder geen invloed gehad.

1. Red Dead Redemption
De wereld van Red Dead Redemption ademt sfeer en er is altijd wat te doen. Te paard over de wegen racen, in de stad pokeren of in het wild achter de beter aan rennen, het is allemaal mogelijk Het Wilde Westen is terug in al zijn glorie en verderf.
2. Halo: Reach
Halo: Reach is een meer dan waardig afscheid van Bungie’s eigen franchise. De balans in de gevechten is perfect, de wereld is om je vingers bij af te likken, de game ademt sfeer en de storytelling is van een zeldzaam hoog niveau.
3. Mass Effect 2
Mass Effect 2 gaat door waar deel 1 ophield en doet er op bijna alle vlakken een schepje bovenop. Nieuwe en oude bekenden, veel keuzes in het verhaal, RPG-diepgang gecombineerd met geweldige shooteractie en een meeslependheid die maar weinig games te bieden hebben.
4. Super Mario Galaxy 2
Super Mario Galaxy 2 is weer een pareltje. De gameplay staat nog altijd als een huis en schotelt je een ervaring voor die binnen het genre moeilijk te evenaren is. Er zit ontzettend veel variatie in de verschillende mogelijkheden van Mario en de werelden, zodat het altijd als een fris en uitdagend avontuur aanvoelt.
5. God of War III
God of War III doet alles wat je van een slotstuk mag verwachten. Het is overweldigend, episch, heerlijk intens en perfectioneert de gameplay voor zover dat nog niet gebeurd was. Enorme boss fights, mythologische vijanden, gigantische puzzels, keiharde actie… de game heeft het allemaal.
6. Battlefield: Bad Company 2
In de singleplayer van Battlefield: Bad Company 2 ervaar je een luchtig verhaal, wat nog eens afgewisseld wordt met briljante humor en opmerkingen van je teamleden. De multiplayer is zowel te voet als in een voertuig diepgaand, hardcore en tactisch.
7. Need for Speed: Hot Pursuit
In Need for Speed: Hot Pursuit is de career modus lekker gevarieerd en biedt de multiplayer heel veel uren speelplezier. Ook Autolog is een goede toevoeging die tussen gamers onderling ware gevechten uitlokt. Veel races zijn een waar kat- en muisspel en laten je door de goede balans tussen de wapens op het puntje van je stoel zitten.
8. Assassin’s Creed: Brotherhood
De toevoeging van de groep assassins aan Assassin’s Creed: Brotherhood is geweldig en het heerlijke verhaal is dit keer goed te volgen. Er is altijd wat te doen in Rome en de nieuwe multiplayer biedt ook genoeg vermaak.
9. Fable III
Fable III biedt de speler de kans om zowel als avonturier en koning te spelen. Keuzes maken en vechten staat echter in beide rollen centraal. De humor, zeer goede voice-acting, co-op en vernieuwde blik op het RPG-genre zorgen ervoor dat je uren lang plezier zult bleven.
10. Call of Duty: Black Ops
Call of Duty: Black Ops biedt een bloedstollend verhaal, dat bovendien op zeer intrigerende wijze verteld wordt, maar helaas wel van korte duur is. De multiplayer zit echter geweldig in elkaar en zal de miljoenen spelers vele uren aan speelplezier bieden.
11. Alan Wake
Alan Wake is een game die gebukt gaat onder zijn eigen ambities, maar er gelukkig niet onder bezwijkt. De game kent een heerlijke verhaallijn, frisse gameplay, geweldige voice acting en muziek, sterke characters en een spannende sfeer.
12. Rock Band 3
Rock Band 3 heeft het genre van de muziekgames opnieuw uitgevonden. Het biedt leuke en toegankelijke gameplay, maar voor de gamers die een echter uitdaging willen is er de pro-modus. Dit komt echter wel voor een hoge prijs, want de mooie instrumenten zijn niet goedkoop.
13. FIFA 11
FIFA 11 is weer een geweldige voetbalgame, die natuurlijk beter is dan zijn voorganger. Een complexer passingsysteem zorgt voor meer diepte in het spel en door de invoering van ‘Personaltiy+’ beschikt elke speler nu over zijn eigen kwaliteiten. FIFA 11 scoort dit jaar opnieuw met een echt totaalpakket, netjes in de bovenhoek.
14. StarCraft II: Wings of Liberty
Het was lang wachten op StarCraft II: Wings of Liberty, maar het was het wachten waard. De singleplayer is solide en de multiplayer biedt veel fun en is goed gebalanceerd. Het doet alles wat het moet doen om een waardig vervolg te zijn; van verslavende gameplay tot het zijn van een audiovisueel meesterwerk, StarCraft II heeft het allemaal in huis.
15. F1 2010
F1 2010 brengt ons een volledige Formule 1-beleving. Tot in de details is de racesport goed naar het spel vertaald. Het racen zelf is dan ook leuk om te doen en brengt veel voldoening. Een tegenstander inhalen voelt geweldig en een race succesvol afronden geeft helemaal veel voldoening.
16. Heavy Rain
Of Heavy Rain een game is of niet maakt niet uit. Het biedt een enorm verfrissende methode om te gamen en samen met het spannende verhaal is dit een plezierig iets. Geen game die je gezellig met vrienden in je woonkamer zal gaan spelen, maar een game die je zelf, in alle rust, met de gordijnen dicht, vol enthousiasme blijft spelen tot het einde.
17. Gran Turismo 5.
Gran Turismo 5 is misschien niet de game van het beeld dat geschapen werd dankzij de hype, maar dat neemt zeker niet weg dat het een racer is waar nog lang mee gespeeld zal worden. Er zijn 200 bolides die er geweldig uit zien en de game biedt een enorme variatie.
18. Donkey Kong Country Returns
Donkey Kong Country Returns slaagt er op perfecte wijze in om zowel nostalgie te bieden, alsmede het geheel fris te houden. Je speelt niet hetzelfde spel als bijna 20 jaar geleden, want er zijn genoeg vernieuwingen doorgevoerd.
19. Just Cause 2
Just Cause 2 is een positieve verrassing na het eerste, toch wat tegenvallende deel. Niet alleen weet de tweede Just Cause een hoop leuke elementen te combineren tot een solide gameplay en ziet het spel er behoorlijk goed uit, de game biedt de speler ook nog een ongekend grote hoeveelheid vrijheid.
20. Civilization V
Civilization V is in alle opzichten fris en vertrouwd en dit maakt het spel voor de veteranen erg interessant. De nieuwkomers worden echter ook door de verlaagde instapdrempel, zonder aan kwaliteit in te boeten, bedient. Iedereen die maar een beetje van strategie houdt zal deze game een kans moeten geven.

Top 10 van de Nederlandse gamedeskunidgen

Onze top 20 hebben we ingeleverd voor een heel mooi initiatief van Novum Nieuws. Zij hebben namelijk in samenwerking met veertien verschillende gamedeskundigen een top 10 an 2010 samengesteld. Het resultaat is een heel mooi lijstje met games, die voor een groot deel van Nederland representatief zal zijn.

  01. Red Dead Redemption
  02. Mass Effect 2
  03. Assassin’s Creed: Brotherhood
  04. Super Mario Galaxy 2
  05. StarCraft II: Wings of Liberty
  06. Heavy Rain
  07. Halo: Reach
  08. God of War III
  09. Call of Duty: Black Ops
  10. Alan Wake

 1.   
  Ramses's avatar

  Mooi lijstje waar ik me ook wel weer in kan vinden…SCII had hoger gemogen maar moet ik eerlijk toegeven, ken de top 2 niet. Wel van naam en goede reviews maar niet van spelen 😳

 2.   
  Dude…'s avatar

  ben het HELEMAAL eens met die top 20. brotherhood erin en red dead op de eerste plek.
  alleen moet rockband 3 weg en guitar hero 6 erin

 3.   
  FRENZY 14's avatar

  helemaal goed ! Red Dead op 1 ! 😛

 4.   
  Defensie's avatar

  Klopt egt niks van voor mijXD

  1.Assasin`s Creed Bortherhood

  2.Call Of Duty Black Ops

  3.Need For Speed Hot Pursuit

  4.Mass Effect 2

  5.Battelfield Bad Company 2

  6. Red Deadnredemption

  zo vind ik hem er beter uitzien

 5.   
  Marijn-8-Gerrard's avatar

  internet pirate schreef, "Klopt egt niks van voor mijXD
  1.Assasin`s Creed Bortherhood
  2.Call Of Duty Black Ops
  3.Need For Speed Hot Pursuit
  4.Mass Effect 2
  5.Battelfield Bad Company 2
  6. Red Deadnredemption
  zo vind ik hem er beter uitzien"

  RDR Staat veel te laag man!

 6.   
  R1chardTM's avatar

  Zoals ik al schreef is deze lijst gebaseerd op reviewcijfers, gebruikersscore, populariteit en als laatst de mening van de crew. We hebben dus geprobeerd om een zo eerlijk mogelijke lijst te maken. Een game met een lage gebruikersscore kan bijvoorbeeld moeilijk in de top 10 komen.

 7.   
  Svenis's avatar

  internet pirate schreef, "Klopt egt niks van voor mijXD
  1.Assasin`s Creed Bortherhood
  2.Call Of Duty Black Ops
  3.Need For Speed Hot Pursuit
  4.Mass Effect 2
  5.Battelfield Bad Company 2
  6. Red Deadnredemption
  zo vind ik hem er beter uitzien"

  Vind ik ook.
  Call of duty mag niet laag staan!!!

 8.   
  Carlzz's avatar

  Svenis schreef, "

  ”internet pirate” schreef, "Klopt egt niks van voor mijXD
  1.Assasin`s Creed Bortherhood
  2.Call Of Duty Black Ops
  3.Need For Speed Hot Pursuit
  4.Mass Effect 2
  5.Battelfield Bad Company 2
  6. Red Deadnredemption
  zo vind ik hem er beter uitzien"

  Vind ik ook.
  Call of duty mag niet laag staan!!!"

  wel als het een bagger spel is 8)

 9.   
  RoHoutje's avatar

  Call of Duty Black Ops zo laag?

 10.   
  jessin9731's avatar

  ik vind dit een goede top 20, black ops onderaan fable 3 en red dead redemption, waarom ik black ops op de juiste plek vind: HARTSTIKKE UITMELKERIJ is die game nauwelijks vernieuwing! zelfs guitar hero heeft meer vernieuwing!

 11.   
  ridiculus's avatar

  Black ops staat op zijn plek daar 😉 enkel sc2 vond ik wel nogal teleurstellend laag staan in de top 20. In de top 10 staat ie … toppie 😀

 12.   
  ExtremeDotCom's avatar

  wat iedereen met RDR 🙄 mja ieder zijn plezier,maar geen WoW ?:o

 13.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Super Mario Galaxy 2 heb ik nooit gespeeld, maar bij dit lijstje voel ik me wat meer thuis 🙂

 14.   
  bender's avatar

  waarom alan wake zo laag? ik kan moeilijk kiezen wat ik het beste vind: alan wake of RDR en ik ben een grote R* fan.

 15.   
  RemcoBluB's avatar

  Mijn top 3:
  1. AC Brotherhood
  2. Halo: Reach
  3. Fifa 11

  Ik heb echt heel wat uren achter halo reach doorgebracht… verveeld eigenlijk nooit. 😆

 16.   
  JonsoN's avatar

  Rohost schreef, "Call of Duty Black Ops zo laag?"

  Kijk verder dan je neus lang is, jij vind CoD BO zo goed omdat je het waarschijnlijk altijd speelt, maar de harde waarheid is dat er veel betere spellen zijn uitgekomen. 🙂

 17.   
  R1chardTM's avatar

  Alan Wake zo laag? Plek 11 is echt heel netjes… Iedereen wil zijn favo game op één. Accepteer nou eens dat dit een algemene lijst is. Als je het er niet mee eens bent stem dan op de Game Awards en maak zelf een lijstje. Met één lijst kunnen we natuurlijk nooit iedereen van dienst zijn. 😆

 18.   
  Neolite's avatar

  Het is inderdaad een algemene lijst. En als je objectief(ja is heel moeilijk, vooral voor CoD fanboys) naar deze lijst kijkt dan is hij zeer terecht. Wat je ook moet accepteren is dat een game heel goed kan zijn, maar helemaal niet zo vaak gespeeld word. 😉

 19.   
  coolsharpei's avatar

  ik ben het ook zeker met de lijst eens…
  naja eens, ik kan me er in vinden.. ik zou het zelf anders indelen maarja dat is mijn mening.

  Cod staat op de goede plek, alleen Alan wake en ACB hadden iets hoger gemogen…
  maargoed hij is mooi 😆

 20.   
  Lazar93's avatar

  helemaal eens met de lijst 🙂 dat COD BO zo laag staat vind ik volkomen terecht het was een goed spel maar was stuk minder vergeleken met de games die erboven staan 🙂
  en RDR terecht pracht spel

 21.   
  Thundergamer's avatar

  De 1&2 zijn zijn beide niet voor PC dus het is echt niet te geloven dat zulke games gesteund worden 😮

 22.   
  GBA43's avatar

  ik vind dit lijstje eigenlijk wel goed zo! 😆

 23.   
  R1chardTM's avatar

  Thundergamer schreef, "De 1&2 zijn zijn beide niet voor PC dus het is echt niet te geloven dat zulke games gesteund worden 😮 "

  Ja en ook niet op de Nintendo DS…

 24.   
  sthij's avatar

  ik rdr er niet eens in zitten :O

 25.   
  Hoepkoen's avatar

  Prima lijst, fijn dat ook laat uitgekomen games als Donkey Kong er nog staan, wat een fantastische game is dat. Ook goed dat Mario zo hoog staat, ik had alleen Mafia II er nog in verwacht, of heb ik die per ongeluk over het hoofd gezien?

 26.   
  geart96's avatar

  Top lijst! K vind dat hij helemaal klopt.

 27.   
  Tha Destiny's avatar

  RDR veels te hoog. Goede game maar zwaar overrated zoals bij meerdere rockstargames.

 28.   
  fearfull assassin's avatar

  mooie lijst vindt alleen dat red dead steeds te hoog eindigt heb hem thuis en het is opzich wel leuk maar ik ben er niet echt weg van.

 29.   
  LearsXD's avatar

  Black Ops moet zoiezo onderaan staan nawat ze de pc en ps3 community hebben aangedaan

 30.   
  cookymonster's avatar

  assasins creed is mijn goty en ook mis ik darksiders in al deze lijstjes
  maar ik vind de algemene lijst best goed en je kan niet iedereen tevreden stellen dus ik leg me er maar bij neer

 31.   
  poetje10's avatar

  Grotendeels mee eens.

 32.   
  Verwijder Mij!'s avatar

  leuk om te weten 😀

 33.   
  mitch-geffen's avatar

  black ops moet op 1 staan en fifa 11 hoort ook thuis in de top 10

 34.   
  BABI-PANGPANG's avatar

  Klopt niks van deze lijst, Lord of the Rings: Aragorn’s Quest moest gewoon op nummer 1! 😥

 35.   
  Dotz's avatar

  De cowboys op #1? Dat verbaast me eerlijk gezegd, Rock Band 3 in de lijst? Verbaast me ook al 😛

 36.   
  Rijstekorrel's avatar

  Redelijk lijstje en het zijn altijd meningen van mensen dus ja, Kijk als ik de goeie spellen eruit had gekozen hadden alleen deze overgebleven 😛

  Red Dead Redemption
  God of War III
  Need for Speed: Hot Pursuit

 37.   
  xHouse's avatar

  Ben ik dan de enige die RDR niets vond?
  Het concept is origineel maar ik vind het gewoon niets voor mij. :c
  Halo: Reach en Fable III waren de beste voor mij dit jaar.
  Bf BC 2 is echt tegen gevallen, de 1 was qua singleplayer 10 x beter idem dito voor online.

 38.   
  dicapo's avatar

  Veel goede games!

 39.   
  HeroWulf's avatar

  Ja klopt wel ongeveer. Ik vind alleen dat Fable 3 en Assassin’s Creed: Brotherhood hoger mochten.

 40.   
  LearsXD's avatar

  Red Dead op 1 en Halo Reach op 2…. deze lijst stinkt als een drol

 41.   
  DutchFreeze's avatar

  Wel een aardig lijstje, maar die van de “professionals” blegh. Volgens mij moeten ze nog wat leren om echte pro’s te worden

 42.   
  Rise Against's avatar

  Mooi om te zien dat Bad Company 2 hoger staat dan COD. In mijn ogen is de Battlefield serie de koning wat betreft Multiplayer Shooters. Jammer vind ik wel dat sommige games volledig zijn ingesneeuwd zoals Castlevania: Lords of Shadow. Die game verdiende echt beter en gaf je ook nog eens zo’n 30 uur aan gameplay.

 43.   
  Exiardia's avatar

  Rise Against schreef, "Mooi om te zien dat Bad Company 2 hoger staat dan COD. In mijn ogen is de Battlefield serie de koning wat betreft Multiplayer Shooters. Jammer vind ik wel dat sommige games volledig zijn ingesneeuwd zoals Castlevania: Lords of Shadow. Die game verdiende echt beter en gaf je ook nog eens zo’n 30 uur aan gameplay. "

  Ja precies, bbc2 is orgineler en minder gehyped dan black ops.

 44.   
  reflex166's avatar

  Marijn-8-Gerrard schreef, "

  ”internet pirate” schreef, "Klopt egt niks van voor mijXD
  1.Assasin`s Creed Bortherhood
  2.Call Of Duty Black Ops
  3.Need For Speed Hot Pursuit
  4.Mass Effect 2
  5.Battelfield Bad Company 2
  6. Red Deadnredemption
  zo vind ik hem er beter uitzien"

  RDR Staat veel te laag man!"

  ja idd en call of duty black ops hoort niet eens in de top 20 . grootste teleurstelling van 2010