The Twilight Saga: Eclipse Blu-ray

Dat de Twilight saga al vele mensen naar de bioscopen heeft weten te trekken is een feit. Vooral tienermeiden gaan helemaal los op de avonturen van Bella, vampier Edward en weerwolf Jacob. De liefdesrelatie tussen de drie hoofdkarakters, afkomstig uit de boeken van Stephenie Meyer, houdt mensen al jaren bezig. Nu Eclipse, het derde deel uit de saga, verschenen is op Blu-ray is het aan ons om eens te kijken waarom.

Geen fan

Voordat je verder gaat lezen moet ik je zeggen dat ik totaal geen fan ben van de Twilight-saga. In mijn ogen horen vampiers gewoon dood te branden wanneer ze in de zon stappen, niet te gaan glinsteren als prachtige diamantjes. Daarnaast horen mensen alleen bij volle maan te veranderen in een weerwolf, niet wanneer ze dat zelf willen. Nee, Stephenie Meyer speelt in haar boeken net wat te veel met de bekende horror-iconen om mij geboeid te houden. Excuses daarvoor. Toch heb ik alle drie de Twilight films tot op heden gezien. Voor deze recensie keek ik Eclipse zelfs een tweede keer.

Eclipse gaat verder waar voorganger New Moon ophield. Vampier Edward doet een huwelijksaanzoek. Bella, totaal verliefd op de mysterieuze bleke man, geeft echter een negatief antwoord. Trouwen op jonge leeftijd doe je niet, ze zal pas “ja” zeggen wanneer Edward haar bijt en een volwaardige vampier maakt. Tel hierbij op dat Bella’s beste vriend Jacob (wie zijn shirt maar niet aan kan houden) ook nog eens verliefd op haar is. Wat volgt is een film vol met liefdesverhoudingen, half-naakte mannen en actie. Eindelijk actie.

Anders dan in de vorige twee films is Eclipse meer actie-georiënteerd. Omdat een vijand uit het verleden een gigantisch vampierenleger op heeft weten te zetten, maken de vampierfamilie van Edward en de weerwolffamilie van Jacob zich op voor een strijd op leven en dood. De inzet is Bella. Tijdens een veldslag zien we de bovenmenselijke kwaliteiten van de vampiers terwijl de weerwolven niet omkijken naar een hoofdje meer of minder afbijten. Meteen het hoogtepunt van de film. De weg er naar toe duurde mij echter veel te lang. Ik begrijp dat wanneer je fan bent van de saga dat je weg naar het gevecht toe essentieel en erg boeiend is. Het is goed in beeld gebracht, dat zeker. Maar hoeveel smachtende blikken en half naakte mannen kan een niet-fan verdragen?

Meer vampiers en weerwolven

De film is op de Blu-ray aangevuld met diverse extra’s. Natuurlijk zijn er muziekvideo’s (waaronder Neutron Star Collison van Muse), audio commentaren met cast en crew en een fotogalerij. Dit alles valt in het niets vergeleken met een diepe Making Of van bijna twee uren lang. Vanaf de pre-production tot het moment dat de film voltooid is, is het project gefilmd. We zien hoe de weerwolven uit de computer komen, hoe sets gemaakt zijn, actiescènes in elkaar zitten en zelfs de schrijfster van de boeken komt regelmatig aan bod.

Wat de echte fans misschien nog wel interessanter vinden zijn de verlengde en verwijderde scènes die op de disc staan. Scènes die je zo goed kent uit de boeken maar het af hebben moeten leggen op de montagetafel, zijn voor het eerst te zien. Deze scènes zijn voorzien van commentaar waarin exact uitgelegd wordt waarom de scènes uit de film zijn geknipt. Zo word je toch wat meer mee genomen in het montage circuit. Netjes.

Conclusie

Twilight: Eclipse is geen film die ik vaker zal gaan kijken, maar ik zie wel in dat de film een hoogwaardige kwaliteit met zich mee brengt. Het moet je ding zijn, en gelukkig is dat ook het geval bij miljoenen fans. Deze fans zullen smullen van de Blu-ray release. Met enorm scherpe beelden en een prachtige soundtrack is de film voor hen misschien al genoeg. Toch raad ik de Making Of meer dan aan. Een interessante kijk in de keuken van Twilight. Het is wel jammer dat de extra’s niet ondertiteld zijn. Kan dan nu iemand die weerwolven een t-shirt geven?

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Diepgaande Making Of
  • Leuke overige extra's

Wat is NOT

  • Geen ondertitelde extra's

6.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren