The Sly Trilogy

Het platformgenre op Sony’s PlayStation 2 werd goed vertegenwoordigd door bekende figuren als Sly, Jak en Ratchet. Sly Cooper wist zich naast diens broeders te vestigen als een zeer vermakelijke platformreeks met een eigen gezicht. In diens serie moest namelijk naast het springen ook het nodige sluipwerk worden verricht en qua stijl wist Sly zich tevens te onderscheiden. Nu, vijf jaar nadat het laatste deel van de trilogie verscheen, kunnen we de reeks in een geremasterde vorm opnieuw op de PlayStation 3 spelen. Zijn de games echter nog steeds de moeite waard?

Net als toen

In de drie games neem je de rol op je van meesterdief Sly Cooper, die samen met zijn teammaten wilde avonturen beleven. In het eerste deel is het zaak de Thievius Raccoonus terug te stelen, aangezien hierin alle geheimen van Sly’s voorgangers zijn opgenomen. In het vervolg dreigt de antagonist van het eerste deel opnieuw tot leven te worden gewekt en in het slotdeel dient de kluis, waarin het familiefortuin van de Cooperfamilie wordt bewaard, opengebroken te worden. Daaromheen is een leuk verhaal gewikkeld dat met name in het tweede en derde deel enkele hoogtepunten weet te bereiken.

Het waren destijds leuke platformtitels en dat is door de jaren heen gelukkig niet veranderd. Alle drie de spellen kenmerken zich door heerlijke platform- en sluipactie en zijn simpelweg games die kwaliteit uitstralen. In deze trilogie-editie zijn de sterke punten natuurlijk nog steeds aanwezig, maar helaas komen ook enkele minpunten weer aan het licht. We worden bijvoorbeeld weer herinnerd aan enkele cameraproblemen die destijds ook al opdoken en ook sommige levelkeuzes hadden beterd gekund.

Sly in HD-jasje

Ontwikkelaar Sucker Punch, ook wel bekend van de actiegame Infamous, heeft aan de oorspronkelijke spellen inhoudelijk niets aangepast, maar heeft wel enkele mini-games toegevoegd die met de PlayStation Move te spelen zijn. In totaal zijn er dus drie volledige games te spelen en valt daarnaast nog van een aantal bonusspelletjes te genieten. De grootste aanpassing van de games is het grafisch aspect waar wel een en ander is verbeterd aan de games. Zo zijn deze nu in breedbeeld te spelen, zijn enkele stukken van Sly 3 met een 3D-effect te spelen gebruik makend van een 3D-televisie en is daarnaast alles in HD geremasterd.

Met name dat laatste vormt een grote verbetering ten opzichte van de originele spellen, want het valt gelijk op hoe ontzettend scherp alles nu is weergegeven. De personages, de omgevingen, alles ziet er heerlijk uit, maar wel wordt je hier en daar herinnerd aan het feit dat de games oorspronkelijk op de PlayStation 2 zijn uitgebracht door het lage polygonenaantal. Een lichtstraal die op de grond valt, maakt bijvoorbeeld geen perfecte cirkel, maar weet meer een soort achthoekig figuurtje te maken.

Conclusie

Als je trotse bezitter bent van de oorspronkelijke PlayStation 2-exemplaren biedt The Sly Trilogy niet genoeg extra’s om de kosten te rechtvaardigen. Als nieuwkomer daarentegen, krijg je met The Sly Trilogy drie zeer vermakelijke, complete platformgames voor een zacht prijsje, die er mooier uitzien dan ooit tevoren. Na het doorspelen van de drie toptitels wordt het wachten op het aangekondigde vierde deel alleen nog ondraaglijker…

  1.   
    GBA43's avatar

    Muah niet echt een remake waar ik op sta te wachten, wel grappig 😳

  2.   
    jessin9731's avatar

    HELLYEEEEEEEEAAAAAAAAAAAAAH! πŸ˜€

  3.   
    THE-DUTCH-GUY's avatar

    ziet er voor zon oude basis nog best goed uit na de remake maar dan nog was het niet erg geweest als ze nog wat meer er aan hadden gedaan. 8)

  4.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Ik hoop dat er meer HD PS2 clasiekers games komen voor de PS3.
    Maar dan alléén de populiere anders kun je wel de hele ps2 bibiotheek een HD jasje geven.

  5.   
    topploegie's avatar

    graphics nog niet echt goed? ik vind juist dat het een aparte stijl heeft en daarbij wat verwacht je van een game die al oud is, alleen opnieuw voor de playstation 3 is uitgebracht.
    de game is in mijn ogen ijzersterk en zeer vermakelijk, ik ben een trotse eigenaar van de sly trilogy.

  6.   
    WesterW's avatar

    topploegie schreef, "graphics nog niet echt goed? ik vind juist dat het een aparte stijl heeft en daarbij wat verwacht je van een game die al oud is, alleen opnieuw voor de playstation 3 is uitgebracht.
    de game is in mijn ogen ijzersterk en zeer vermakelijk, ik ben een trotse eigenaar van de sly trilogy."

    Lieve topploegie, voordat je een betoog begint te schrijven valt het wellicht aan te raden een artikel in zijn geheel door te lezen en niet op slechts de vermelde plus- en minpunten je mening te baseren. Alvast bedankt.

  7.   
    Rijstekorrel's avatar

    Zeker een remake die ik nog een keer wil spelen πŸ˜€

  8.   
    jwgreece's avatar

    nooit gespeelt en voor 40euro heb je 3 games πŸ˜† wat wil je nog meer 😳

  9.   
    LearsXD's avatar

    heerlijke game raad het iedereen aan die van platformers houdt πŸ˜€

  10.   
    XTR17's avatar

    Zelf deel 1 een tijdje geleden gespeeld op de PS2. Het wist me helaas niet aan te spreken.

  11.   
    sunnyboy's avatar

    Nog steeds leuk om te spelen en voor de trophies verzamelaars een aanrader.

  12.   
    Painfool's avatar

    Die Move minigames stellen echt niks voor πŸ˜› Had je net zo goed niet hoeven vermelden XP

  13.   
    Fox's avatar

    Ik vond dat spel altijd leuk. Alleen ik heb geen ps3…

  14.   
    Verwijder Mij!'s avatar

    Ik twijfel nog of ik hem ga halen wel leuk dat het trophies heeft πŸ˜€