The Sorcerer’s Apprentice Blu-ray

DVD en Blu-ray reviews op MoviesNET draaien eigenlijk om één vraag: hoe vermakelijk is alles? Geen uitgebreide technische praatjes over beeldverhoudingen, audiotracks en camerahoeken, maar gewoon een oprechte bespreking van de mate waarin de film en eventuele extra’s voor echt entertainment zorgen. Natuurlijk zullen we opvallende zaken wat betreft beeld en geluid zeker benoemen indien het relevant is, maar verder willen we vooral duidelijk maken of de DVD/Blu-ray de aankoop waard is.

Het avontuur kan beginnen

Lang, heel lang geleden, leefde de beroemde tovenaar Merlijn. Hij zorgde voor de balans in de wereld, hielp vele mensen met behulp van zijn ongekende magische krachten, terwijl diezelfde magie ervoor zorgde dat kwaadwillenden niet aan de macht kwamen. De grootste kwade vijand van Merlijn was Morgana, een vrouw die eveneens bijzonder goed met magie om kon gaan. Merlijn werd in zijn strijd echter gesteund door zijn drie leerlingen: Balthazar Blake, Maxim Horvath en Veronica.

Balthazar begon echter steeds meer gevoelens voor Veronica te krijgen, tot ongenoegen van Maxim Horvath. De jaloerse Horvath besloot wraak te nemen en zorgde ervoor dat Morgana tijdens een gevecht Merlijn dodelijk kon verwonden. De wereld leek voorgoed verloren te zijn, totdat Veronica met een wanhopige poging zichzelf opofferde en haar lichaam gebruikte om met een bijzondere toverspreuk Morgana gevangen te nemen. De sterke Morgana leek het zelfs vanuit Veronica nog te gaan winnen en daarom besloot Balthazar om Veronica (en daarmee Morgana) in een magische Matroesjka pop op te sluiten, de Grimhold, waaruit alleen ontsnapt kan worden met behulp van een grote magiër. Ook Maxim Horvath kreeg hij eindelijk te pakken en daarmee leek de wereld gered.

Aan het sterfbed van Merlijn kreeg Balthazar nog een speciale drakenring, die hem zou gaan leiden naar de opvolger van Merlijn: de eerstvolgende tovenaar die voorgoed kan gaan afrekenen met Morgana. Honderden jaren gingen voorbij, waarbij Balthazar vele andere, kwade tovenaars opsloot in de Grimhold. De ware erfgenaam van Merlijn leek onvindbaar… tot de 10-jarige Dave bij toeval in zijn antiekwinkel belandt en hij de eerste persoon is die de speciale drakenring past. Dave lijkt dus de aangewezen persoon om Merlijn op te volgen en Balthazar zal hem dan ook onder zijn hoede nemen. Per ongeluk opent Dave echter de Grimhold en Maxim Horvath komt vrij, waarna het avontuur pas echt kan beginnen…

Mysterieuze rol

Wat volgt is het bekende plaatje van de goede tovenaar, die samen met zijn klungelige leerling het op gaat nemen tegen de kwade krachten. In dit geval dus tegen Maxim Horvath en Morgana. Om het leed dat ‘cliché’ heet nog wat te vergroten, is er ook gekozen voor tenenkrommende romantiek in de vorm van een mooi meisje, waar Dave al sinds de lagere school verliefd op is. Natuurlijk verloopt dit precies zoals je vooraf zou verwachten, maar dit had toch wel wat subtieler gekund. Of een gouden tip voor de volgende keer: lekker achterwege laten. Het wordt soms nog een gradatie erger, doordat Dave gespeeld wordt door Jay Baruchel. Hij moet Dave als een sukkelige natuurkunde-liefhebber neerzetten, maar dat sukkelige gaat hem iets te goed af. Regelmatig heb ik me aan zijn aanwezigheid gestoord als hij weer zo overdreven stuntelig bezig was.

Gelukkig maken Nicolas Cage (als Balthazar Blake) en vooral Alfred Molina (als Maxim Horvath) erg veel goed. Ik heb wel eens kritiek op de prestaties van Nicolas Cage, dat hij eigenlijk altijd hetzelfde overkomt, of hij nou een brute kerel speelt in Con Air of een wat onhandige schattenjager in National Treasure. Dit jaar liet hij echter met Kick-Ass al zien op een andere manier te kunnen overtuigen en ook in The Sorcerer’s Apprentice past hij goed in de mysterieuze rol van machtige tovenaar.

Ten slotte zijn de extra’s een leuke aanvulling op het geheel, met een bekend kijkje achter de schermen en zelfs een klein eerbetoon aan de Disney-klassieker Fantasia. Het zijn niet de meest uitgebreide of spectaculaire extra’s, maar voor de fantasy en Fantasia-fans is het zeker de moeite waard.

Conclusie

The Sorcerer’s Apprentice is een typisch geval van popcornvermaak. Een zeer luchtig verhaal, volop clichés, maar vooral ook genoeg tempo en entertainment om anderhalf tot twee uur te kunnen boeien. Bij vlagen zitten er leuke grappen in, Nicolas Cage en Alfred Molina overtuigen in hun rol en ook op visueel gebied komen we niets tekort. Het is jammer dat hoofdrolspeler Jay Baruchel een ongekende sufferd is, dat doet de film weinig goeds, maar gelukkig is de rest leuk genoeg om iedereen deze film aan te raden. Het is niet die topfilm om in het weekend een avond voor te reserveren, maar het is zeker een film om op een door de weekse avond of druilerige zondagmiddag te kijken.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren