New Kids Turbo

Nederland is gewaarschuwd: de New Kids komen er aan. Of sterker nog: ze zijn er al. Op het moment van schrijven verslaat Reinout’s project iedereen’s favoriete tovenaarsleerling op het gebied van bezoeken in Nederland. Een kassucces lijkt het sowieso te gaan worden, maar ís het ook wat?

Allereerst is het natuurlijk uniek dat een dergelijke film al vrij snel in de bioscopen belandt. Nog maar drie jaar geleden vormde de community Flabber het eerste platform voor het nieuwe project van Steffen Haars en Flip van der Kuil. Toen nog als New Kids on the Block (naar de gelijknamige populaire boyband uit de jaren ’90) bestonden de sketches uit verschillende absurde situaties, waar de personages van de New Kids zoals we ze nu kennen slechts een bijrol hadden. Drie jaar later verslaat hun bioscoopfilm Harry Potter. Een aardige stroomversnelling.

Flodderiaans

In het kort tackelt de film het actuele issue ‘crisis’. Ook in Maaskantje moet men ieder dubbeltje omkeren en daar ondervinden de ‘liever lui dan moe’-New Kids de problemen van. De één wordt in een korte cameo van Hans Teeuwen ontslagen, de ander boort een heftruck in een stapel tv’s en ook het resterende drietal belandt in de bijstand. Ze komen er echter achter dat deze uitkering niet bepaald een vetpot is en na een mislukt dreigement om meer geld te krijgen is het duidelijk voor de asociale Brabanders: ze betalen helemaal nergens meer voor. En zo beland je heel geleidelijk in een rollercoaster van actie en geweld, die qua curve wel wat wegheeft van de Flodder-reeks. Naar mate de film vordert bombarderen de New Kids zich (letterlijk en figuurlijk) tot ‘enemy of the state’, met alle gevolgen van dien.

Herkenning

Het eerste kwartier van de film zou zo geplukt kunnen zijn uit het afgelopen seizoen. Reeds bekende kreten en grappen passeren nogmaals de revue, wat de nodige vraagtekens oproept. Gaat dit de hele film zo zijn? Gelukkig lijkt deze opening juist een knipoog te zijn naar die bekende sketches en het werkt bovendien: de zaal ligt plat. De herkenning geeft blijkbaar voldoening genoeg. New Kids Turbo! doet echter meer dan slechts vervallen in clichés.

Nadat iedereen even met zijn neus op de feiten is gedrukt (“Ja, dit is inderdaad een New Kids-film”), krijgt het verhaal langzaam vorm. De lange neus naar eerdere sketches is gemaakt, tijd voor ‘de rest van de film’. En hier doet het eigenlijk precies wat iedereen verwacht. De film ontpopt zich niet geheel verrassend als aaneenschakeling van absurditeit, humor, Schultenbräu en toch ook weer herkenning. Want iedereen is blij verrast als de Rooie uit Gestel weer opduikt en de bezorg-Chinees, levend en wel, weer kan fluiten naar zijn centen (ze betalen immers nergens meer voor). Trek daar een blik BN’ers bij open en het recept voor anderhalf uur lachen, gieren en brullen is geboren.

Verstand op nul en kijken

Het is de New Kids in ieder geval gelukt om een film te maken van het concept ‘New Kids’. Vooraf was men sceptisch over de mutatie naar het witte doek, maar het werkt op de manier waarop de serie ook werkte. Dat betekent dus wel dat je, als je die serie maar niks vond, de film ook zult verafschuwen. Zeker omdat veel grappen gebaseerd zijn op de eerdere serie en je toch wel gecharmeerd moet zijn van het stel om alle grappen ook echt leuk te vinden. Want niet alle grappen werken. Wel zit je anderhalf uur jezelf al lachende af te vragen wat die verrekte mongols nu weer gaan uitvreten. En juist omdat je het gewoon allemaal op je af kunt laten komen en je de film niet drie keer hoeft terug te zien om hem te snappen, werkt het. Met diezelfde instelling boeit het ook weinig dat het verhaal wat magertjes is en de film in feite een aaneenschakeling van absurde onzin is. De film is ontzettend fout, en dat is precies wat het wil zijn. DJ Paul Elstak draagt hier een essentieel steentje aan bij.

Conclusie

Je tante Bertha die je onlangs nog mededeelde dat ‘die idiote Brabantse serie de verloedering van de samenleving omarmt’ zal deze film dus niet willen zien. Die tante Bertha vindt het verhaal vast flinterdun. En dat klopt, maar dan snapt die tante Bertha de hele film niet. Die tante Bertha moet er ook ver van wegblijven. Kun jij echter wel een beetje gniffelen om de strapatsen van Rikkert, Barrie, Gerrie, Richard en Robbie, dan zul je absoluut aan je trekken komen bij New Kids Turbo!. Ben je dus niet zo’n zuurpruim en hou je wel van een beetje fout, dan is dit een garantie voor een leuk avondje uit. Verstand op nul en kijken dus. En vergeet de Aldi niet te beroven van een treetje halve liters Schultenbräu. Kut!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Zo absurd dat het leuk is
  • Actie
  • Humor

Wat is NOT

  • Niet alle grappen werken

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren