Dance Central

De bekendste games van Harmonix zijn uiteraard de Rock Band-games en alle varianten daarop. Van The Beatles Rock Band tot LEGO Rock Band, met elke game harkt Harmonix weer mooie cijfers binnen. Van goede muziekgames weten de heren en dames van deze ontwikkelaar dus meer dan genoeg en de overstap naar een game waarbij je beweegt op muziek lijkt dus ook niet zo heel erg groot. Maar is dit wel zo en levert dit een goede titel op?

Je zou, gezien de Rock Band-games die Harmonix heeft gemaakt, wellicht verwachten dat je ook hier iets met gekleurde knopjes moet doen. Gelukkig is dit niet het geval en kun je gewoon lekker in je pyama voor de Kinect gaan staan dansen. Je kunt meteen aan de slag gaan, maar het is verstandig om de walkthrough die voor elke dans zit eerst te doen. Elke dans bevat namelijk een heel stel verschillende moves, die je beter eerst even kunt oefenen voor je aan de slag gaat. In het spel zitten een flink aantal moves en je blijft bezig met het leren van nieuwe moves.

Make your move

Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar zoveel moves zou in theorie kunnen zorgen voor een slechte of middelmatige game. Alle moves moeten namelijk ook goed getracked worden door de Kinect en zoals je bij Fighters Uncaged al kon zien, lukt dat niet altijd even goed. Gelukkig is dit bij Dance Central niet het geval, waardoor deze game een buitengewoon prettige ervaring biedt. Ik ben tot nu toe nog niet tegengekomen dat mijn moves verkeerd werden geïnterpreteerd en dat valt me echt reuze mee. Bovendien laat de game, als je een move niet goed uitvoert, heel goed zien wat je precies fout doet. Klopte een beweging met je armen niet helemaal, maar was de rest wel goed, dan lichten je armen bijvoorbeeld rood op.

Dit is echt iets waarmee Dance Central zich kan onderscheiden van toekomstige, middelmatige dansgames. En geloof me, die gaan er komen. We hebben gezien met de Nintendo Wii dat er behoorlijk wat middelmatige varianten op Wii Music, Rock Band en Guitar Hero uitkwamen en bij de Kinect zal dat met dans games niet veel anders zijn. De Kinect leent zich namelijk perfect voor dit soort games en het casual publiek is ook dol op dit soort games. Nu de markt voor muziekgames een flinke deuk oploopt, moet Harmonix toch echt een andere weg inslaan en het pad van Dance Central lijkt een erg goede te worden.

Tracklist

Naast de gameplay is in een dansgame de muziek uiteraard ook erg belangrijk. Dance Central bevat in totaal 32 liedjes, waarbij er gelukkig voldoende variatie is. Zo kun je niet alleen dansen op Poker Face van Lady Gaga, maar ook op Drop It Like It’s Hot van Snoop Dogg en Evacuate the Dancefloor van Cascada. Er zijn helaas wel wat weinig liedjes, vooral als je het het vergelijkt met de 83 van Rock Band 3.

In vergelijking met een andere dansgame voor de Kinect, namelijk Dance Evolution, is de muziek veel Westerser en veel meer mainstream. Hoewel ik zeker geen hekel heb aan de muziek in Dance Evolution, vind ik bij dansgames het toch leuker als ik ook eens een keertje lekker mee kan blèren tijdens het dansen. En dat gaat toch net iets beter met bekende nummers van Lady Gaga dan met relatief onbekende nummers.

Het arsenaal aan nummers is overigens ook uit te breiden met DLC, net zoals bij Rock Band. Ook bij de DLC krijg je alle benodigde moves netjes uitgelegd indien je dat wilt, wat ook wel mag voor die 240 punten, oftewel bijna drie euro. Momenteel zijn er nog maar zes liedjes verkrijgbaar als DLC, maar dat worden er in de toekomst vast en zeker meer.

Conclusie

Dance Central is een van de eerste dansgames voor de Kinect en gelukkig is het meteen een goede. Geen snelle shovelware, maar een kwalitatief goede game die laat zien dat Harmonix meer kan dan alleen muziekgames. De verschillende moves, de tracklist en de kwaliteit van de tracking zorgen ervoor dat Dance Central een game is die je nog lang wilt blijven spelen. En net zoals bij Rock Band kan ook hier de levensduur van de game verlengd worden met DLC. Een aanrader dus voor iedereen die erover denkt een dansgame te gaan halen voor de Kinect.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Goede motion tracking
  • Veel verschillende moves
  • Dance Battles met vrienden

Wat is NOT

  • Aantal tracks aan de lage kant
  • DLC is relatief duur

8.8

  1.   
    cookymonster's avatar

    😆 dit is de eerste kinect game waarbij ik leest dat de motiontracking goed is

  2.   
    MaTriX's avatar

    Ik heb Kinect gekocht omdat mijn vrouw het leuk leek om Dance Central te hebben en moet zeggen als ik er zo bezig zie merk ik op uit dat ze er enorm veel lol mee heeft, zelf heb ik natuurlijk ook ff mee gedaan en moet zeggen tis een enorm leuk spel.

    Ik geef hem een 9.

    Mooie review btw Majo

    @cookymonster

    Er zijn er meer, het feit ligt hem niet bij Kinect maar bij de makers van het spel, zo zegt men bijvoorbeeld dat Joy Ride slechte controls heeft maar ben het daar zelf niet mee eens, kep namelijk de demo gespeeld en moet zeggen het werkt echt goed alleen nadeel vind ik zelf is dat je je armen moet gebruiken om te sturen en dat terwijl je geen hou vast heeft aan iets wat het dus enorm vermoeiend maakt voor jezelf.

  3.   
    Kilerden's avatar

    Ik heb de demo gespeeld. Het is een goeie game, mocht je van Dans games houden. Ik hou er totaal niet van en was ik er dus ook al binnen 5 minuten naar uitgekeken.
    De tracking is inderdaad goed, en het menu is geweldig. Dit is voor mijn het eerste echt snelle menu voor Kinect.
    De game vindt ik niks, maar het menu werkt super 😛
    Daarom krijgt de game(demo) van mij een 6.

    (mocht je wel van Dance games houden, 8 tot 9, zie Majo’s review :))