Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 PC

Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 mocht in september al een succes op de consoles blijken, maar nu is het tijd voor de PC-versie. In dit vervolg reist het H.A.W.X.-squadron af naar het Midden-Oosten, tezamen met David Crenshaw, bekend van het eerste deel. Na een routinemissie wordt zijn basis aangevallen, waarbij Crenshaw zijn vliegtuig verliest en gevangen wordt genomen. Dientengevolge neem je de rollen aan van Amerikaanse, Britse en Russische piloten, die Crenshaw dienen te bevrijden en zelfs een opdoemende oorlog tegengaan. Het avontuur mag van start gaan…

Oogstrelend mooi

Het is zelden dat ik een recensie begin met het loven van de graphics van een game, maar H.A.W.X. 2 is gemakkelijk een uitzondering op de regel. Waar het eerste deel op de PC gebruikmaakte van DirectX 10.1, biedt H.A.W.X. 2 zowaar DirectX 11. In dit geval wordt het met name gebruikt voor de tesselation, een technologie om meer detail te geven aan objecten, zonder een al te groot prestatie-verlies. Voor de leken onder ons betekent dit simpelweg dat H.A.W.X. 2 visueel gezien een pareltje is. Van de vele bergen tot aan de kleinste details die zijn verwerkt, het zorgt voor een oogstrelende ervaring.

Met je knuppel spelen

Onze consolereview maakte al duidelijk dat H.A.W.X. 2 allerlei soorten gameplay in huis heeft. Van het laten opstijgen van een vliegtuig tot aan het besturen van een AC-130 en zelfs bijtanken, je maakt het allemaal mee. Het zorgt ervoor dat de game vrijwel constant fris aanvoelt en zelden repetitief wordt. De grote vraag is enkel of dit allemaal evengoed tot zijn recht komt op de PC; het antwoord hierop is een volmondig “JA!”. De interface van de game is uitstekend aangepast, waardoor muis en toetsenbord prima hun werk kunnen doen.

Ook in-game laat H.A.W.X. 2 zich makkelijk besturen met muis en toetsenbord, al zul je wel moeten wennen aan het gebruiken van verschillende toetsen voor de verschillende missies. Het is daarom wel aan te raden om een knuppeltje op de kop te tikken voor H.A.W.X. 2, om zo optimaal te kunnen genieten van de game. Het is echter geen must, want het besturen van de vliegtuigen met de muis voelt zelfs intuïtiever aan dan in de PC-versie van het eerste deel. Het laten stijgen en dalen van vliegtuigen verloopt nu iets soepeler, waardoor je makkelijker manoeuvres kunt maken.

Soepel en groots

Om H.A.W.X. 2 met alle toeters en bellen te kunnen spelen, dien je toch zeker een stevige computer te hebben. De game is onder DirectX 9 en DirectX 10 daarentegen evengoed te genieten, want ook al voegt de tesselation een extraatje toe, het is geen spelbrekend verschil. Ook op relatief oude computers draait de game vlekkeloos, net zoals het origineel.

Verder moet H.A.W.X. 2 het hebben van een grote hoeveelheid content, waarmee je urenlang zoet kunt zijn. Je kunt met maximaal vier man aan de slag met eerder vrijgespeelde missies uit de singleplayer, overleven in de Survival-modus of simpelweg genieten van de omgevingen in de Free Flight-modus. Ook de multiplayer doet zijn werk op de PC en zorgt voor intense, actievolle gevechten.

Kleine probleempjes

De multiplayer werkt daarentegen niet altijd even vlekkeloos, want het hosten van een multiplayer-sessie werkt bij vlagen gewoonweg niet. Vrienden zijn bijvoorbeeld wel in staat om te verbinden, maar komen niet terecht in de lobby. Dit is meest waarschijnlijk een probleem aan de kant van Ubisoft, want ook het hosten is volledig afhankelijk van de servers die het bedrijf host. De game maakt dan ook gebruik van UPlay, de veelvuldig besproken DRM die de ontwikkelaar in haar PC-games verwerkt.

Verder wordt de PC-versie van H.A.W.X. 2 geplaagd door wat (kleine) bugs, waardoor de game bij tijd en wijle crasht. Dit heb ik zelf ook af en toe mogen meemaken, met als gevolg verlies van mijn voortgang. Een spelbreker is het niet helemaal, maar het kan wel een domper zijn wanneer je net lekker voortgang hebt geboekt of in een multiplayer-sessie zit. Het is de game vooralsnog wel te vergeven, want met een patch of twee is de oplossing binnen handbereik.

Conclusie

Tom Clancy’s H.A.W.X. 2 is ook op de PC een aardige hoogvlieger, met name dankzij de fantastische audiovisuele uitvoering. De gameplay is erg gevarieerd en komt door de verbeterde besturing prima tot zijn recht. Daarnaast zijn de systeemeisen erg soepel, waardoor iedereen kan genieten van H.A.W.X. 2. Qua content zit het tevens snor, want de multiplayer, co-op en verschillende modi die je kunt spelen zorgen voor heel wat uren vermaak. Ik zou zeggen, vlieg maar lekker snel naar de winkel.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Gevarieerde gameplay
  • DirectX 11 om van te smullen
  • Veel content

Wat is NOT

  • Matchmaking multiplayer werkt niet optimaal
  • Bugs

7.5

  1.   
    Hitman047's avatar

    Na een paar patches vallen die bugs inmiddels wel mee. Vooral vóór de eerste patch, toen je door een bug het spel niet meer kon opstarten, als je het eenmaal had uitgespeeld was de lol er snel af… heb hm sindsdien ook (nog) niet meer gespeeld. 😳

    Ook was er een bug waardoor je de (best slechte) besturing niet kon aanpassen, deze is dacht ik inmiddels ook verholpen.

    Anyway, deze bugs hebben voor mij dus de lol er een beetje afgehaald, nu deze weg zijn blijft er toch nog een vermakelijke game over, waarbij je wel wat geduld nodig hebt, als je de multi-player wilt spelen. (I.v.m. crappy-Matchmaking) 😉

  2.   
    DutchFreeze's avatar

    I still ROFL at the recommended specs 😛
    Nee ff siri. De grafische kwaliteiten op de pc zijn wel beter (met dit spel) dan op de consoles, maar toch vind ik deze beter op een console. Een vliegspel speelt gewoon makkelijker met een controller eigenlijk.
    Ja dan koop je er toch een
    Nee 😛 een pc hoort met een toetsenbord en muis.

  3.   
    Ramon94's avatar

    Goeie graphics idd, ik vind het wel raar,dat jullie met zo weinig minpunten toch nog een 7.5 geven.
    Anyway, goede game.(:

  4.   
    Magana's avatar

    Echt een gaaf spel! 😆

  5.   
    meatball's avatar

    DutchFreeze schreef, "I still ROFL at the recommended specs 😛
    Nee ff siri. De grafische kwaliteiten op de pc zijn wel beter (met dit spel) dan op de consoles, maar toch vind ik deze beter op een console. Een vliegspel speelt gewoon makkelijker met een controller eigenlijk.
    Ja dan koop je er toch een
    Nee 😛 een pc hoort met een toetsenbord en muis."

    ik heb juist voor dit soort games en race games een controller bij mijn pc….

  6.   
    Syappie's avatar

    Geen Su-47 in de screenshots 😥

  7.   
    gamer-arjan's avatar

    ik vind het een leuke game maar op de wii is het wel snel saai (1 maand).
    maar het geld zeker waard, er zijn dus mooie graphics en het is wat ik verwachte.
    zeker kopen, maar als je het hebt uigespeeld gaat de lol langszaam af.
    de campane is leuk en niet te moeilijk.
    echt kopen, met wat minpunten
    voor vragen stel ze aan mij.

  8.   
    ms13694's avatar

    klinkt goed!

  9.   
    Cyb3rp3n0zah's avatar

    binnekort ook maar ff hale dus 😆

  10.   
    ciller123's avatar

    ik heb nu dit spel al 2 dagen gespeeld maar toen ik het vanochtend wou opstarten ging het niet en zei hij dit:
    failed to create dump file ‘C:Program giles (x86)ubisoftTom Clancy’s H.A.W.X.2HAWX
    .exe_v1.01_2011-1-9_11-41-58GMT.dmp’ (error5)
    ik speel op een pc met windows 7,
    iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen want ik zou graag verder spelen

  11.   
    TexMix's avatar

    Heb het spel zelf, zeer leuk.

    Ik krijg het alleen niet onder controle. ik blijf eerlijk gezegd hangen bij de 1e Trainingsmissie.
    Ik heb ‘m een tijdje niet meer gespeeld.

  12.   
    Coldkiller_NL's avatar

    TexMix schreef, "Heb het spel zelf, zeer leuk.
    Ik krijg het alleen niet onder controle. ik blijf eerlijk gezegd hangen bij de 1e Trainingsmissie.
    Ik heb ‘m een tijdje niet meer gespeeld."

    Gewoon goed oefenen en dan lukt het wel!