DJ Hero 2

Toen vorig jaar DJ Hero verscheen, wisten we het al zeker: er zou hoe dan ook een vervolg komen. Niet geheel verrassend kondigde Activision dan ook DJ Hero 2 aan, waarbij de game in de previews al een stuk enthousiaster werd ontvangen dan het eerste deel. Is al dat enthousiasme echter wel gepast geweest?

Party!

Het meest in het oog springende aspect van de DJ Hero-franchise is uiteraard de plastic draaitafel. Op dat vlak is er niets nieuws onder de zon voor DJ Hero 2, want de draaitafel van de eerste game is ook nu weer van de partij. Voor een beter beeld van de draaitafel en de werking daarvan kan je nog eens onze video review van DJ Hero bekijken. Je hebt nog steeds drie gekleurde knoppen (taps) die je op het juiste moment moet indrukken, de crossfader om te kiezen welk spoor je hoort, de pitch-draaiknop, een Euphoria-knop om na een aantal goede noten extra punten te verdienen (zoals Star Power bij Guitar Hero) en natuurlijk de zwarte plaat waarmee je kunt scratchen en ‘rewinden’.

De keuze om geen nieuwe draaitafel-controller te ontwikkelen pakt zowel positief als negatief uit. Het positieve is dat spelers van het eerste deel geen nieuwe draaitafel hoeven aan te schaffen en dat Activision de reeds geproduceerde draaitafels voor DJ Hero in een nieuwe verpakking met DJ Hero 2 kan stoppen, zodat ook de adviesprijs van DJ Hero 2 direct een stuk lager ligt dan die van het origineel ten tijde van de release. Het negatieve resultaat is dat de minpunten van de draaitafel nog steeds aanwezig zijn, in het bijzonder het gladde jog wheel, de ronde plaat met daarop de gekleurde knoppen. Het vereist dus nog steeds enige gewenning om vlot scratchen of een ‘rewind’ onder de knie te krijgen.

Overigens dient bij het financiële plaatje nog opgemerkt te worden dat het verschil tussen de bundel (inclusief draaitafel) en de losse DJ Hero 2-game niet gigantisch is. Het is voor spelers van het origineel dan ook zeker het overwegen waard om nog een tweede draaitafel in huis te halen, want waar DJ Hero 2 zeker in uitblinkt is de sterke nadruk op de ‘party’. Feesten met vrienden dus!

Meer gepast

Dit hele party-aspect van de game komt ook in de interface naar voren, want men heeft het allemaal wat logischer aangekleed. Er ligt wat minder nadruk op scores die te zien zijn in beeld, en je ziet juist vooral hoe hard je op weg bent om weer een extra ‘ster’ te verdienen. Daarnaast is er een leuke DJ Battle mogelijk, zowel online in diverse spelmodi als offline, dus is het ook voor feestjes thuis leuk om een tweede draaitafel aan te schaffen. Beurtlings zal je dan tegen elkaar een stuk van het nummer spelen, totdat een ‘freestyle’ aan bod komt. De speler die het snelst reageert mag de freestyle spelen en daarmee dus ook extra punten binnen gaan harken.

Deze freestyle komt ook in de singleplayer aan bod, waarbij je zowel freestyle kunt scratchen als freestyle crossfaden. Deze extra controle over de mix is een leuke toevoeging, want je krijgt hierdoor wat minder het gevoel dat je met een volledig voorgeprogrammeerd nummer bezig bent. Ook de geluidseffecten zijn nu op maat gemaakt voor de verschillende nummers. Deze effecten zijn tijdens het spelen zowel makkelijker in te zetten als meer gepast bij de mix.

Een andere toevoeging is de mogelijkheid om te zingen of rappen met bepaalde nummers, om nog meer te benadrukken dat de DJ Hero-franchise ook interessant is voor meerdere mensen tegelijk. Het is alleen jammer dat de zang of rap eigenlijk weinig bijzonder uit de verf komt, vooral dankzij de vlotte variaties van de mixes en mashups. Zang is bij zulke muziek simpelweg niet het meest boeiende aspect. Het kan even hilarisch zijn als je aan het zingen bent en de DJ van dienst ineens besluit een ‘rewind’ uit te voeren, maar ook dat is maar even leuk. Het blijft gewoon het leukste om zelf met de draaitafel bezig te zijn.

Grote troef

Ten slotte is er ook nog de nieuwe Empire-modus, waarin je van een simpele amateur uiteindelijk aan jouw imperium als DJ kunt werken. Op papier lijkt het een best interessante spelmodus, maar in de praktijk komt er weinig van terecht. Slecht of saai is het niet, maar het is vrij inhoudsloos. Meer dan een simpele verpakking om je nummers vrij te spelen is het jammer genoeg niet geworden, terwijl het wel de potentie had om een leuke toevoeging te zijn.

Gelukkig is daar nog de allergrootste troef: de setlist. De nummers zijn hipper, moderner, populairder op YouTube… kortom, het moet allemaal wat beter aansluiten bij de doelgroep dan de oldskool-muziek van de eerste DJ Hero-game. Smaken zullen altijd verschillen, maar naar mijn mening heeft men een hele toffe setlist te pakken met veel lekkere mixes en mashups van bekende nummers. En als je eenmaal de flow te pakken hebt van die pompende beats, zul je maar wat graag nog even een extra mix willen draaien.

Conclusie

DJ Hero 2 vernieuwt op een aantal vlakken en dat pakt soms goed uit, maar het slaat ook op enkele punten de plank volledig mis. De setlist is geweldig, het is prettig dat je niet per se een nieuwe draaitafel hoeft aan te schaffen, de FreeStyle-gameplay is een leuke toevoeging en de focus op het echte party-gevoel is wat mij betreft een verstandige keuze geweest. De Empire-modus en het zingen of rappen zijn daarentegen voorbeelden van minder geslaagde vernieuwingen.

Al met al is het dus qua basis vooral meer van hetzelfde, terwijl de setlist tof genoeg is om de meeste minpunten te maskeren. Dat maakt DJ Hero 2 zeker het overwegen waard, al mist de game de echte frisse wind waar Hero-fans inmiddels wel aan toe zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Hele toffe setlist
  • Focus op Party
  • Freestyle gameplay
  • Geen nieuwe draaitafel

Wat is NOT

  • Matige Empire-modus
  • Zingen/rappen
  • Geen nieuwe draaitafel

8

  1.   
    ms13694's avatar

    Goed cijfer, goede review!

  2.   
    GBA43's avatar

    Inderdaad ben het met het cijfer eens, review is inderdaad netjes 🙂

  3.   
    N360Gamer's avatar

    Waarom bij hot & not het zelfde argument, namelijk geen nieuwe draaitafel? Zeg dan hot: compatible met de oude draaitafel, not: game is vernieuwd, draaitafel helaas niet.
    Verder goede review! Al was ik wel verrast door het cijfer, had het lager ingeschat! 😮

  4.   
    ChielB's avatar

    N360Gamer schreef, "Waarom bij hot & not het zelfde argument, namelijk geen nieuwe draaitafel? Zeg dan hot: compatible met de oude draaitafel, not: game is vernieuwd, draaitafel helaas niet."

    Dat is gewoon hetzelfde argument, maar dan verpakt in een andere formulering. Hot/Not is simpelweg een samenvatting van een aantal opvallende punten, in de review zelf staat al uitgelegd waarom dat punt zowel positief als negatief uitvalt. Ik kan het wel anders formuleren, maar op deze manier wordt het extra benadrukt dat precies hetzelfde argument zowel hot als not kan zijn.

  5.   
    ExtremeDotCom's avatar

    mooie review,ik vind het wel handig dat het de zelfde draaitafel,moet je ook geen geld spenderen op een nieuwe,en dan ligt die oude er dan maar… 🙄