NBA Jam

Het is alweer zeven jaar geleden dat de NBA Jam-reeks wat van zich heeft laten horen. De meesten onder ons zullen nog nostalgische gevoelens hebben voor de versie uit de jaren ’90, die zijn ronde deed in de arcadehallen en op diverse consoles. Het maken van de meest idioot ogende dunks, gepaard met een humoristisch uiterlijk en verslavende gameplay, maakte NBA Jam een van de beste arcadebasketbal-games aller tijden. Electronic Arts weet ons na een jarenlange stilte te verblijden met een Wiimake van deze game en ik zal het maar alvast verklappen: ik heb weer urenlang heerlijk met mijn ballen gespeeld…

Puur arcade…

Mocht je nou niet bekend zijn met de serie; NBA Jam is van begin tot eind een arcade-game. Ben je dus op zoek naar een diepgaand, meeslepend en vooral ontroerend ballenspel, dan raad ik aan om nu te stoppen met lezen. De games kenmerken zich met een opstelling van twee tegen twee spelers, in tegenstelling tot de gewoonlijke opstelling van vijf tegen vijf spelers. Het doel hiervan is simpelweg om het tempo op te krikken van de gameplay en om de game zelf toegankelijk te maken. Betekent dit dat NBA Jam geen enkele vorm van diepgang kent? Allesbehalve, want de game heeft een pracht van een leercurve en is op de hoogste moeilijkheidsgraad oprecht pittig.

Eenvoudig, doch diepgaand

Na een bescheiden tutorial, met nadruk op bescheiden, want je leert gaandeweg nog veel meer, kun je aan de slag. Zoals eerder genoemd speel je met een team van twee man tegen twee andere spelers, waarbij je kunt kiezen om met de A.I. te spelen of gezellig met een vriend. De A.I. kan situaties best goed benaderen en scoren, passen of misleiden, maar op zijn tijd ook fouten maken. Met een vriend naast je kun je makkelijk communiceren en afspraken maken, iets dat de campagnes leuker en diepgaander maakt om te spelen.

Hoewel de opzet van NBA Jam simpel oogt, zul je ontdekken dat er uiteindelijk best veel diepgang te vinden is. Samenwerken om je tegenstanders te misleiden of de bal passen naar je medespeler die precies goed staat voor een epische dunk, het voelt allemaal belonend aan. Dit komt ironisch genoeg juist door de onrealistische aard van NBA Jam, want om na strak teamwerk je personage een driedubbele, achterwaartse flipsalto te zien maken voor een dunk, is onovertroffen vermaak.

Je kunt je tegenstanders misleiden door snel de bal naar elkaar te passen en trucjes uit te voeren. Afhankelijk van het gekozen personage kun je voor een twee- of driepunter gaan of simpelweg dunken. De A.I. doet vooral op de hoogste moeilijkheidsgraden erg zijn best om dit tegen te gaan; de tegenstanders zijn agressief en duwen je veelvuldig op de grond. Je zult dezelfde techniek moeten hanteren om de A.I. te overkomen, punten te scoren en je verdediging sterk te houden. Het zorgt voor een verslavend geheel.

Flinke ballen

NBA Jam heeft voor een arcade-game verrassend veel content in huis; zo kun je onder andere uren zoet zijn met de klassieke campagne, bestaande uit 36 wedstrijden. De remix-modus varieert het verloop van het spel met speciale power-ups, terwijl je in de modus ‘21’ als eerste dezelfde hoeveelheid punten moet behalen. Tel hier ook nog eens de één-tegen-één ‘Boss Battles’ bij op en de mogelijkheid om extra content, zoals spelers en speciale opties, vrij te spelen en het plaatje is compleet.

Met gemak ben je tientallen uren zoet om het allemaal uit te spelen en er is, samen met vrienden, genoeg reden om regelmatig terug te keren. Je kunt met twee man aan de slag gaan met de campagnes of met vier man tegen elkaar spelen in diverse modi. De competitieve aard van de gameplay zorgt voor urenlang ouderwets vermaak en het nodige gevloek op elkaar. Het enige grote minpunt van NBA Jam is helaas het ontbreken van een online component, want spelers hadden hier ook vele uren zoet gehouden kunen worden en het is technisch gezien zeker wel mogelijk op de Wii.

Op en top genot

Grafisch gezien kan ik de game toch echt een plaatje noemen. NBA Jam maakt gebruik van hoge resolutie foto’s om de lichamen van het publiek en de hoofden van de spelers weer te geven. De rest van de game wordt gerenderd in 3D en het ziet er van top tot teen prima uit. De stemmen van de verslaggevers komen overduidelijk bekend voor en de welbekende uitspraken zoals ‘Boomshakalaka!’ doen weer hun ronde. Verder bestuurt de game met zowel de WiiMote en Nunchuck als de Classic Controller uitstekend, al gaat mijn voorkeur stiekem uit naar de WiiMote en Nunchuck, voor net dat extraatje.

Conclusie

NBA Jam is een fantastische basketbal-game die nog overduidelijk zijn roots in de arcade-sferen kent. De gameplay oogt simpel, maar is uiteindelijk heerlijk diepgaand, waardoor de verschillende campagnes je urenlang zoet kunnen houden. Met vrienden is de game helemaal te genieten, al is het gebrek aan een online component een domper. Audiovisueel gezien maakt de game dit toch zeker weer goed, want onder het genot van ‘Boomshakalaka!’ speel ik lekker met mijn ballen…

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Boomshakalaka!
 • Audiovisueel genot
 • Verslavende gameplay
 • Humoristisch tintje

Wat is NOT

 • Geen online multiplayer
 • Niet voor iedereen

8.7

 1.   
  B Veld's avatar

  ik ga deze zoieso halen 😀

 2.   
  toeter83's avatar

  ZIt ook dat “”HE IS ON FIRE”” er nog in. Dan gat de bal vallen met zon salto dunk.
  Dit spel vroeger helemaal grijsgespeeld op de megadrive.

 3.   
  ckerigon's avatar

  Lijkt mij echt een goeie game 🙂
  Alleen jammer dat er geen online MP in zit.. moet tegenwoordig wel in zitten vind ik zelf.

 4.   
  Jonah's avatar

  ”toeter83″ schreef, "ZIt ook dat “”HE IS ON FIRE”” er nog in. Dan gat de bal vallen met zon salto dunk.
  Dit spel vroeger helemaal grijsgespeeld op de megadrive."

  Jazeker, dat zit er nog in. Als je drie keer achter elkaar scoort met hetzelfde personage, dan zal de bal automatisch vlam vatten, waarbij het net ook. 😛

 5.   
  toeter83's avatar

  idd ja dat was echt vet komt deze ook op de ps3 dat je weet.

 6.   
  Jonah's avatar

  ”toeter83″ schreef, "idd ja dat was echt vet komt deze ook op de ps3 dat je weet."

  De game is inderdaad ook uit op de PlayStation 3 en zelfs de Xbox 360, waarbij die versies wél online ondersteuning, doch geen motion controls.

 7.   
  hakkenbijl's avatar

  BOOMSHAKALAKA! 😛