Kinect review

Het duurde een paar jaar, maar nu heeft niet alleen de console van Nintendo motion controls, maar ook die van Microsoft en Sony. Waar de PlayStation Move qua concept erg lijkt op dat van de Nintendo Wii, pakt Microsoft het met de Kinect heel anders aan. De Kinect maakt namelijk geen gebruik van een controller die je in je hand houdt en rondzwaait, maar van een camera waarmee de Kinect kan zien wat jij doet.

Het concept achter de Kinect is dus erg goed, maar werkt het ook in de praktijk? Het antwoord hierop is een volmondig “Ja”, die wel gevolgd wordt door een “maar”…

Niet voor kleine studentenkamertjes

Er is namelijk al een tijdje bekend dat de Kinect best veel ruimte nodig heeft. Het is geen groot apparaat, in tegendeel, maar je moet minimaal twee meter van de sensor af staan, liefst zelfs nog een half metertje meer. En dat betekent dat de Kinect niet geschikt is voor elke krappe studentenkamer. Je moet er dus wellicht wat meubels voor verschuiven en wat lampen hoger ophangen, want anders wordt het gamen met de Kinect geen prettige ervaring. In mijn geval kwam dat neer op een tafel verschuiven en een tv omdraaien, want op mijn normale gameplek had ik niet genoeg ruimte. Bovendien gaf ik telkens mijn hanglamp een ‘uppercut’ bij Fighters Uncaged, wat na een tijdje behoorlijk pijnlijk werd. Voor mij dan, niet voor de lamp, want die was zoals alles in de gemiddelde studentenkamer van de overbekende IKEA-kwaliteit.

Niet meer dan twee…

Het aansluiten van de Kinect is verder bijzonder makkelijk, ook als je een ouder model Xbox 360 hebt. Alle benodigde extra kabels zijn namelijk meegeleverd en er komen dus in principe geen extra kosten bij. Je hoeft geen extra nunchucks of andere accessoires te kopen om de speelervaring compleet te maken, want het Kinectpakket is in principe helemaal compleet. Het enige nadeel is wel dat er maximaal twee spelers tegelijkertijd actief kunnen zijn, in tegenstelling tot bij de Nintendo Wii of de PlayStation Move. Het aantal spelers dat Kinect tegelijkertijd kan zien is een stuk hoger en ligt op zes, maar het aantal spelers dat tegelijkertijd actief mag zijn ligt dus een stuk lager.

Dit is naar mijn mening een van de weinige punten waarop de Kinect echt tekort schiet, want het betekent dat als je met meer dan twee vrienden of familieleden bent, er altijd iemand op de bank moet zitten toekijken. Bij andere motion controllers is dit niet het geval, want zowel de Nintendo Wii als de PlayStation Move ondersteunen maximaal vier gebruikers. Aan de andere kant snap ik de keuze van Microsoft wel, want als je met vier mensen tegelijkertijd tegen elkaar wilt gaan boksen, dan gaat er geheid iets mis tussen jouw vuist en de neus van je buurman…

Bezuinigingen?

Allemaal leuk en aardig, dat verhaal over kleine studentenkamers en het maximale aantal spelers, maar wat jullie waarschijnlijk echt willen weten is of de Kinect ook goed werkt. Geen vreemde vraag, zeker met allerlei berichten die de laatste tijd naar buiten waren gekomen. Wellicht herinner je je bijvoorbeeld nog het bericht dat de resolutie van de camera van de Kinect omlaag was gehaald, waardoor de Kinect geen vingers meer kon zien en dus geen gebarentaal meer in staat is om te lezen. De kosten van het apparaat werden hierdoor beperkt, maar sommige gamers waren bang dat Microsoft zoveel ging bezuinigen op de Kinect dat het uiteindelijk zelfs zou falen.

Voor zover ik kan zien heeft Microsoft zeker niet teveel bezuinigd, want de Kinect doet het prima. Je bewegingen worden erg goed vertaald en alles voelt vrij natuurlijk aan. Ik heb bij geen van de gespeelde games het gevoel gehad dat de Kinect mijn beweging verkeerd interpreteerde, iets wat bij de Nintendo Wii een paar keer is voorgekomen. Het enige punt op dit gebied is dat er bij bepaalde games, zoals Fighters Uncaged, wat lagg zit tussen jouw beweging en de beweging op het scherm. Let wel, dit komt eerder door die games dan door de Kinect, want bij het overgrote deel van de games had ik hier geen last van.

Casual of core?

Zoals je al hebt kunnen lezen, ben ik behoorlijk positief over de Kinect. Een van de fijnste dingen eraan, naast de goede werking, is dat het voor de Xbox 360 is. Dat klinkt wellicht een beetje vreemd, maar het betekent dat je makkelijk een game zoals Dance Central of Zumba Fitness kunt afwisselen met een potje Red Dead Redemption of Gears of War. Dit lijkt misschien onbelangrijk, maar dit is wel een punt waarop de Kinect een voorsprong heeft op de Wii. De Wii heeft namelijk vrij weinig echt leuke hardcore games, uitzonderingen daar gelaten. Heb je dus een half uurtje een casual game gespeeld op de Wii en ben je die even zat, dan moet je min of meer van console wisselen voor een leuke, meer hardcore game. Bij de Kinect kun je gewoon op dezelfde console blijven spelen.

Ik denk dat als Microsoft de Kinect had gelanceerd tijdens of vlak na de launch van de Xbox 360, de Xbox 360 wellicht ook de kant van de Nintendo Wii op was gegaan. Dit kan in theorie nog steeds gebeuren, want momenteel zijn er nog niet echt hardcore games voor de Kinect. Ik denk echter dat dit zeker nog wel gaat komen, simpelweg omdat daar de roots van de Xbox 360 liggen. De Kinect zal bij hardcore games ook wellicht meer een toevoeging worden dan een vervanging, maar dat is iets wat we pas over een tijdje weten, als we meer hebben gezien van wat ontwikkelaars met de Kinect kunnen en willen doen.

Conclusie

De Kinect heeft mijn verwachtingen overtroffen als het aankomt op hoe goed de motion sensing werkt. Je hebt er wellicht wat ruimte in je kamer voor nodig, maar dat is het wat mij betreft zeker waard. Klein minpuntje is dat je met maximaal twee spelers tegelijkertijd bezig kunt zijn, maar dat mocht voor mij de pret uiteindelijk niet bederven. Bovendien bevat de Kinect ook nog eens functies voor videochat, wat het een veelzijdig apparaat maakt, alhoewel die voor sommige gamers ietwat te hoog is geprijsd. Twijfel je nog, dan moet je de Kinect zeker eens een keer proberen om te bepalen of het een goede aanvulling op je Xbox 360 is. Voor de echte hardcore games hoef je het momenteel nog niet te doen, maar dat komt allicht later.

De Kinect is momenteel voor 150 euro verkrijgbaar. Voor dit geld krijg je naast de Kinect ook nog Kinect Adventures. Daarnaast is er ook een bundel met de nieuwe Xbox 360, Kinect en Kinect Adventures, die 280 euro kost. De review van Kinect Adventures en vele andere Kinect-games kun je uiteraard binnenkort hier op GamersNet lezen!

Meer Invizimals: Shadow Zone

25/11/2010Invizimals: Shadow Zone 2
  1.   
    I_Eat_Noobsz's avatar

    move ftw??(H), mooie review vtw

  2.   
    Fawaka-W's avatar

    ik heb er op een beurs ook ff mee lopen spelen, vind dat de vertraging erg storend is..
    vooral met actie spellen waaar je gelijk moet reageren zit er een dodelijke vertraging in.
    Ik vind Kinect leuk bedacht (eyetoy 2.0?) maar ben net als de Move niet erin geïnteresseerd.
    Wel is dit ideaal voor de levensloop van de xbox360, de console dat al redelijk verouderd was en al een tijdje op zn max zit kan hiermee zich toch nog onderscheiden van de rest.

    Laat ze maar lekker goede games maken in plaats van dat gewieberd en gespring.

  3.   
    iveL's avatar

    Mooi stukje tekst 🙂 Ik wacht echter nog even todat er wat betere games voor uitkomen… Ik vind het wel echt gaaf dat het werkt 😀

  4.   
    N360Gamer's avatar

    Mooie review! (wel 2 spellingsfoutjes in alinea 1, zin 1: Er > Het en een(k) ‘uppercut’ 😉 )
    Ik moet nog afwachten of de kinect wel ver genoeg is kwa technologie om echte hardcore-games interesant te maken, want voor de casual-games ga ik geen 150,-+ uitgeven! 😉

  5.   
    GENERAL_DS's avatar

    N360Gamer schreef, "Mooie review! (wel 2 spellingsfoutjes in alinea 1, zin 1: Er > Het en een(k) ‘uppercut’ 😉 )
    Ik moet nog afwachten of de kinect wel ver genoeg is kwa technologie om echte hardcore-games interesant te maken, want voor de casual-games ga ik geen 150,-+ uitgeven! 😉 "

    tja, dan kom je denk ik inderdaad wel op hybride games uit. maar om om die extra ervaring die hybride games bieden 150 euro uit te geven? 150,- kun je 3 nieuwe spellen kopen.

  6.   
    Hotshot's avatar

    Ik wil het kopen voor kinectimals 😛

  7.   
    desxeon's avatar

    Ik blijf toch liever bij een gewone Controller, als ie is afgeprijst dan heeft het nog een kans dat ik het koop.:)

  8.   
    Kilerden's avatar

    Mooie review. Heeft mijn laatste twijfel weg genomen. En sinds ik gisteren las dat er een Halo achievement bij Kinect animals zit, wil ik hem natuurlijk niet missen. 🙂 😛

  9.   
    ExtremeDotCom's avatar

    Kinect word niets voor mij,eerst Xbox 360 nog kopen+ kinect,en de games zijn ook maar kinder games..

  10.   
    UberProSure's avatar

    Hotshot schreef, "Ik wil het kopen voor kinectimals :P"

    *pfwaha* 😳 🙄

  11.   
    FRENZY 14's avatar

    blijf nog lekker bij m’n controller.. 🙂

  12.   
    MaTriX's avatar

    Fawaka-W schreef, "ik heb er op een beurs ook ff mee lopen spelen, vind dat de vertraging erg storend is..
    vooral met actie spellen waaar je gelijk moet reageren zit er een dodelijke vertraging in.
    Ik vind Kinect leuk bedacht (eyetoy 2.0?) maar ben net als de Move niet erin geïnteresseerd.
    Wel is dit ideaal voor de levensloop van de xbox360, de console dat al redelijk verouderd was en al een tijdje op zn max zit kan hiermee zich toch nog onderscheiden van de rest.
    Laat ze maar lekker goede games maken in plaats van dat gewieberd en gespring.
    "

    Een console zit bijna nooit op zijn max en ook de Xbox 360 niet (zelfde geld voor de PS3 die zou dan na Uncharted 2 ook al op zijn max zitten), elke keer komt er een nieuwe engine uit die net weer iets beter is dan zijn voorganger en toch elke keer het weer presteert om het mooier te maken (zowel Xbox 360 als PS3), wat betreft je ervaring op de beurs met Kinect denk ik dat je dat met een korreltje zout moeten nemen, als je het apparaat voor jezelf koopt en gelijk goed afstelt dan werkt het perfect, je moet niet vergeten dat op een beurs duizenden mensen lopen en elke keer staat er een ander voor of lopen er mensen achter langs.

  13.   
    The_sith_lord's avatar

    MaTriX schreef, "

    ”Fawaka-W” schreef, "ik heb er op een beurs ook ff mee lopen spelen, vind dat de vertraging erg storend is..
    vooral met actie spellen waaar je gelijk moet reageren zit er een dodelijke vertraging in.
    Ik vind Kinect leuk bedacht (eyetoy 2.0?) maar ben net als de Move niet erin geïnteresseerd.
    Wel is dit ideaal voor de levensloop van de xbox360, de console dat al redelijk verouderd was en al een tijdje op zn max zit kan hiermee zich toch nog onderscheiden van de rest.
    Laat ze maar lekker goede games maken in plaats van dat gewieberd en gespring.
    "

    Een console zit bijna nooit op zijn max en ook de Xbox 360 niet (zelfde geld voor de PS3 die zou dan na Uncharted 2 ook al op zijn max zitten), elke keer komt er een nieuwe engine uit die net weer iets beter is dan zijn voorganger en toch elke keer het weer presteert om het mooier te maken (zowel Xbox 360 als PS3), wat betreft je ervaring op de beurs met Kinect denk ik dat je dat met een korreltje zout moeten nemen, als je het apparaat voor jezelf koopt en gelijk goed afstelt dan werkt het perfect, je moet niet vergeten dat op een beurs duizenden mensen lopen en elke keer staat er een ander voor of lopen er mensen achter langs."

    Dus in principe zeg je dat de lag wel meevalt, als alles goed afgesteld staat?

  14.   
    jessin9731's avatar

    een soort rainbow six voor kinect 😛 dan zou ik ‘m kopen :P!

  15.   
    RoHoutje's avatar

    Ik vind Kinect niks. Dat geldt ook voor de Move. De Wii blijft gewoon het beste beweeg console. 🙄

  16.   
    ReinsNL's avatar

    De groote vraag blijft.
    Zijn we af gevallen?
    Zie al die huis vrouwen al 😆

  17.   
    xHouse's avatar

    The_sith_lord schreef, "
    Dus in principe zeg je dat de lag wel meevalt, als alles goed afgesteld staat?
    "

    Ja.
    Als je alles goed afstelt valt er niet te klagen.
    VInd het ook goed dat men hier de Playstation Movie er niet met gaat vergelijken.
    De Move heeft nog een soort van ‘controller’ en kinect is helemaal handsfree, daarom zijn het ook totaal andere dingen.

    In ieder geval ik wacht af tot met kerst.
    🙂

  18.   
    YRD's avatar

    Leuk voor wat mini games, maar echte hardcore gaan ze er niet mee maken..

  19.   
    L19's avatar

    Niet heel origineel, eerste waar ik meteen aan dacht was de Eyetoy voor de PS2 maar maakt niet uit, wel leuk dat zoiets opnieuw uitkomt, want ik hou echt van dat systeem x)
    Maar voor maar €280,- voor het hele pakket ja? o__o ik wil wel even weten waar dat voor die prijs te koop is dan, alles wat ik heb gezien is boven de €300,-!
    Maar ik wacht sowieso nog even op de vernieuwingen dan 😉