Vroeger, heel vroeger, was De Sims eigenlijk alleen maar op de PC te vinden. Het duurde een jaar of vier totdat de Sims ook bij de consoles hun opwachting maakten, maar sindsdien zijn er aardig wat games op de consoles verschenen. De Sims 3 krijgt nu ook zijn eigen consoleversie, die erg lijkt op de PC-versie. Maar is ook de consoleversie een must-have voor de fans?
De consoleversies en handheldversies van De Sims hebben vaak een sterk RPG-element in zich. Bij De Sims 3 voor de consoles is dit echter zeker niet zo, want deze game is een echte simulatiegame. Lekker huizen verbouwen, met je Sims een beetje ronddwalen door de buurt, het kan allemaal.
Hetzelfde…
De Sims 3 voor de console lijkt dan ook erg op zijn PC-zusje. De meeste dingen die je in de PC-versie kunt doen, kun je ook in de console-versie doen. Je Sim helemaal aanpassen tot je een uur bezig bent, een kijkje nemen wat je Sim nu weer heeft ‘geleend’ van andere Sims, het komt allemaal weer terug in de console-versie. Beide versies lijken dus bijna identiek, maar dat is echter niet zo.
…of toch niet?
Een van de nieuwe elementen in de console-versie is het systeem van karmakrachten, waarmee je Sims het leven flink zuur kunt maken. Je kunt uiteraard ook je Sim een goeie dag bezorgen, maar sadistische gamers zoals ik zullen waarschijnlijk niet eens over die mogelijkheid nadenken. Om karmakrachten te kunnen gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de karmameter van je Sim gevuld wordt. Dit doe je door de wensen van je Sim te vervullen, waarna je zelf kunt kiezen welke karmakracht je gebruikt. Deze karmakracht is wel tijdelijk, dus soms moet je goed timen wanneer je deze gebruikt. Een aardbeving als je Sim net een leuke date heeft is immers veel leuker dan een aardbeving als hij in een stoel een boek zit te lezen…
Een echte zandbak
De Sims 3 is een echte sandboxgame, waar je kunt gaan en staan waar je wilt. Persoonlijk vond ik het wel iets minder vrij aanvoelen, omdat bijvoorbeeld de openbare kavels echt aparte gebieden zijn en je niet, zoals bij de PC-versie, overal vloeiend doorheen kan scrollen. Wil je een kijkje nemen bij het ziekenhuis, dan moet je echt naar de kaart gaan en daar op klikken. Op zich is dit niet heel erg, maar daardoor is het gevoel van vrijheid wel iets minder geworden.
Grafisch gezien lijkt de console-versie van De Sims 3 erg op die van de PC-versie, hoewel het er wel net iets minder gelikt uitziet. Dit is echter niet storend en als je de graphics van de PC-versie nooit hebt gezien, dan zien de graphics er gewoon goed uit. Het typische Sims-sfeertje is uiteraard ook aanwezig, iets wat zeker geen straf is.
Conclusie
De Sims 3 voor de console is een meer dan waardige port van de PC-versie, die nauwelijks onder doet voor zijn PC-zusje. Erg veel verschil zit er niet tussen de games, op iets minder mooie graphics na. Heb je geen PC waarop je de PC-versie kunt spelen, dan is de console-versie absoluut een aanrader. Zelfs een mogelijkheid om met andere gamers content uit te wisselen is aanwezig, dus ook daarvoor hoef je je niet tot de PC-versie te wenden. Heb je de PC-versie al, dan zou ik het daar bij houden, tenzij je echt een fan bent. Er zit namelijk te weinig verschil tussen beide versies, waardoor je het net zo goed bij de PC-versie kunt houden. De Sims 3 voor de console is voor liefhebbers van sandboxgames zeker een goede game geworden, als je tenminste niks hebt tegen De Sims…