Pro Evolution Soccer 2011

Wanneer iemand het heeft over Pro Evolution Soccer, volgt vrijwel meteen een opmerking over de FIFA franchise. Dat laatste wordt namelijk door de meeste mensen gezien als ‘de enige echte’ voetbal game. Konami doet er dan ook al jaren alles aan om een beter product te leveren dan de concurrent. Inmiddels zijn we bij versie 2011. Mag PES nog in één adem genoemd worden met FIFA, of is het wederom ‘volgende keer beter’ voor Konami?

Beter dan de vorige editie

Centrale middenvelder Flippo (bij gebrek aan een creatievere naam) is de nieuwste aanwinst van de Russische ploeg Waryamosuk – een van de fictieve ploegen van Konami. Deze is in het leven geroepen om te verbloemen dat ze wederom niet voor elke ploeg licenties konden krijgen. Heel erg is het ook niet. Er zijn namelijk zat teams die wel speelbaar zijn. Daarnaast maken ook de vele opties die het spel je biedt het weer goed. Als je het spelen met je eigen gecreëerde character namelijk zat bent, kun je altijd nog manager worden in de Master league, met maximaal vier mensen thuis op de bank een wedstrijd spelen, of uiteraard: online gaan. Het is dus wel te begrijpen dat je als speler – en voetbaliefhebber – niet zo snel op deze game uitgekeken raakt. Het is vanaf het eerste moment al duidelijk dat Konami er alles aan gedaan heeft om dit spel vele malen beter te maken dan de 2010 versie. Ondanks wat kleine minpuntjes vind ik dat behoorlijk goed gelukt.

Terug naar Flippo. Met behulp van de ‘create a player’ optie heb ik hem tot in de kleinste details vorm kunnen geven. Wederom een beetje god spelen met pixels dus. Het systeem lijkt heel erg op die van de vorige editie (waarom zou je ook iets veranderen als het goed werkt?), maar nu ziet het er gewoon beter uit. Het idee is dat je een speler kunt creëren die op jezelf lijkt (in mijn geval van vrouw dus een knappe voetballer) en als je klaar bent met het maken van je pixelige evenbeeld kun je hem de ‘echte wereld’ insturen. Je krijgt hier bijna zelfs het geval alsof je als blije vader – of moeder – je kind voor het eerst naar de basisschool stuurt, oftewel: de transfermarkt.

Het nieuwe voetballen

Inhoudelijk lijken er dus alleen kleine aanpassingen gemaakt te zijn. Hiermee geeft Konami aan geluisterd te hebben naar kritiek en hier ook echt wat mee gedaan te hebben. Dit geldt helaas niet voor de cutscenes die echt grove fouten bevatten. Denk daarbij aan spelers die door elkaar lopen en lichaamsdelen die verdwijnen. Ook het spel van de A.I. zou verbeterd moeten zijn. Nu moet ik toegeven dat het beter is dan bij de vorige versies, maar toch werkt het nog bij lange na niet perfect. De computergestuurde characters weigeren vaak om mee te rennen en het proberen om in balbezit te komen laten ze vaak ook nog aan jou over. Als je een aantal goals op je naam wilt hebben staan en daarbij ook tegengoals wil voorkomen, zul je dus continu als een gek heen en weer moeten sprinten over het veld.

Maar er zijn ook positieve dingen te melden. In Pro Evolution Soccer 2011 kun je een eigen stadion maken en zijn bewegingen die de characters maken nog realistischer. Ook het commentaar wat gegeven wordt is stukken beter. Wanneer je zomaar een kamer binnen loopt en alleen het geluid opvangt, zou je zweren dat het gaat om een echte voetbalwedstrijd. Daar komt nog eens bij dat de grootste verandering de hele manier van het spelen is. Waar eerdere voetbalspellen deden denken aan een levende flipperkast, moet je nu echt plannen waar je de bal heen schiet en welke richting je hem geeft. Ondanks het feit dat je nog steeds met een controller in je handen naar een beeldscherm loopt te staren, heeft deze manier van spelen een realistischere aanblik. Wil je echt goed worden? Dan zul je dus behoorlijk wat tijd moeten steken in het spel. Je wordt nu eenmaal in het echte leven ook niet van de een op de andere dag topsporter!

Hoezo buitenspel!?

In de game kun je, in tegenstelling tot in het echte voetbal, niet wegkomen met buitenspel. Er wordt soms ietwat laat gefloten, maar vanaf het moment dat je met je grote teen over de denkbeeldige lijn stapt, zijn alle acties die je onderneemt kansloos. Nu hangt er wel een grote witte vlag boven je hoofd als je buitenspel staat, maar soms kun je gewoon niet voorkomen dat je net iets achter de laatste verdediger komt te staan. Iets wat wél zowel in de echte voetbalwereld als in die van de game lijkt te heersen is de partijdigheid van scheidsrechters. Konami heeft aangegeven dat de scheidsrechters ‘eerlijker’ zijn. Daar heb ik echter nog niets van gemerkt.

In een wedstrijd tegen het nationale team van Egypte (ja, Flippo speelt ook Interlands) werd de kleinste overtreding van Nederland bestraft met een gele kaart. Dit terwijl de scheidsrechters last leek te hebben van tunnelvisie wanneer Egypte de zoveelste smerige tackle maakte. Op zulk soort momenten wens je dat Konami gewoon een optie toegevoegd had waarmee het mogelijk was om de scheids uit te schelden. Het enige wat je nu kunt doen is schreeuwen tegen een beeldscherm. Ik kan dit overigens niet aanraden, je loopt dan als thuiswonende de kans dat niet de scheiderechter, maar je ouders je rood geven. Grote kans dat je dan direct geschorst wordt voor minimaal twee weken. Nee, dan toch maar Konami mailen of ze een dergelijke optie in willen bouwen.

Conclusie

Ondanks de paar puntjes die verbeteringsvatbaar zijn, is de game wel vooruitgegaan. Konami heeft echt zijn best gedaan om je op te slokken in het spel. Zoals genoemd hebben ze dat bijvoorbeeld heel goed gedaan met het commentaar. Pro Evolution Soccer 2011 is volwassener geworden, maar weet eigenlijk nog steeds niet goed tegen zijn concurrent op te boksen, misschien volgend jaar?.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Realisme
 • Levendig commentaar
 • Mooie graphics

Wat is NOT

 • A.I. laat het soms afweten
 • Slechte cutscenes

7.5

 1.   
  HellViperX's avatar

  Een beetje late, maar Perfecte review! Wie zegt dat vrouwen niks van voetbal afweten? 😆

 2.   
  Fawaka-W's avatar

  Jammer dat hij zo laat is,
  Zelf vind ik het een super spel. Met PES geniet je echt als je tegen elkaar aan het spelen bent, bij fifa heb ik altijd een beetje gevoel van ok leuk ik heb gewonnen.. maar met PES blijft het tot de laatste minuut spannend omdat er van alles kan gebeuren.

 3.   
  ckerigon's avatar

  Ik heb deze gewonnen 😀

 4.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  mooie review al ben ik zelf iets meer fan van FIFA dan van PES:) maar het zijn beide top games zoals elk jaar

 5.   
  Jarek's avatar

  PES blijft voor mij toch de favoriete voetbalgame
  Elk jaar geniet ik meer van PES dan van FIFA.

  De gameplay van PES bevalt me gewoon wat meer.

 6.   
  firro's avatar

  PES>FIFA

 7.   
  UberProSure's avatar

  HellViperX schreef, "Een beetje late, maar Perfecte review! Wie zegt dat vrouwen niks van voetbal afweten? 😆 "

  Ze weten vaak niet wat buitenspel is >.<

 8.   
  MelissaS's avatar

  HellViperX schreef, "Een beetje late, maar Perfecte review! Wie zegt dat vrouwen niks van voetbal afweten? 😆 "

  Kijk en dat is nou een geweldige reactie! haha

 9.   
  a88's avatar

  Ik ga tog als ik moet kiezen voor de fifa.

 10.   
  RoHoutje's avatar

  Mooie game maar vind FIFA toch nog altijd beter.

 11.   
  LouisvanGaal's avatar

  Ziet er goed uit. des Pes is beter dan zn voorganger maar dat is altijd meestal zo.
  en ja toch wint FIFA het.

  8.0

 12.   
  Xtremie's avatar

  Fawaka-W schreef, "Jammer dat hij zo laat is,
  Zelf vind ik het een super spel. Met PES geniet je echt als je tegen elkaar aan het spelen bent, bij fifa heb ik altijd een beetje gevoel van ok leuk ik heb gewonnen.. maar met PES blijft het tot de laatste minuut spannend omdat er van alles kan gebeuren.
  "

  Bij FIFA 11-Online heb ik ook al zo vaak in de laatste minuten gescoord 🙄 En daarbij voelt FIFA ook realistischer aan. Maar grafisch ziet PES er wel mooier uit.

 13.   
  GBA43's avatar

  XtreMie schreef, "

  ”Fawaka-W” schreef, "Jammer dat hij zo laat is,
  Zelf vind ik het een super spel. Met PES geniet je echt als je tegen elkaar aan het spelen bent, bij fifa heb ik altijd een beetje gevoel van ok leuk ik heb gewonnen.. maar met PES blijft het tot de laatste minuut spannend omdat er van alles kan gebeuren.
  "

  Bij FIFA 11-Online heb ik ook al zo vaak in de laatste minuten gescoord 🙄 En daarbij voelt FIFA ook realistischer aan. Maar grafisch ziet PES er wel mooier uit."

  Fifa is online heerlijk vooral Team play geweldig om keeper te zijn! 😀
  Toch koop ik dit keer ook PES voor de PS3 ik geef het maar weer een kans, al verwacht ik er niet Super veel van 😉

 14.   
  Xtremie's avatar

  Daniel221″]

  ”XtreMie schreef, "[quote=”Fawaka-W” schreef, ".."

  Bij FIFA 11-Online heb ik ook al zo vaak in de laatste minuten gescoord 🙄 En daarbij voelt FIFA ook realistischer aan. Maar grafisch ziet PES er wel mooier uit."

  Fifa is online heerlijk vooral Team play geweldig om keeper te zijn! [/quote]
  Haha, ja is wel grappig maar met veel spelers bij Team Play wordt het altijd zo’n chaotische bende.

 15.   
  gerbenkees's avatar

  leuke review. Ik heb een beetje de zelfde mening over het spel 🙂