Blood Bowl: Legendary Edition

Blood Bowl bestaat al vanaf 1987 en sindsdien was een cross-over tussen American Football en fantasiefiguren geboren. Oorspronkelijk betrof het een bordspel, die met plastic figuurtjes en een dikke manual diende te worden gespeeld. Ook dit spel is eigendom van Games Workshop, die beroemd is geworden door diens Warhammer-reeks. Naast het bordspel zijn een aantal videospellen gemaakt die op Blood Bowl zijn gebaseerd. Zo verscheen in 2009 Blood Bowl, de nieuwste game gebaseerd op de reeks en is dit jaar een verbeterde versie van die game uitgebracht onder de naam Blood Bowl: Legendary Edition. Is het bordspel goed overgezet naar een videogame en voegt deze verbeterde variant wat toe aan de oorspronkelijke game?

Manage your minions

Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van bordspellen, maar aan de Games Workshop-games heb ik me nooit gewaagd. Het kopen van miniatuurtjes is simpelweg veel te duur, het schilderen kost toch wel erg veel tijd en vrienden die de poppetjes bezitten heb ik niet. Interessant vond ik het universum wel en op de PC wou ik me daarom wel wagen aan een computerspelletje gebaseerd op een van Games Workshop’s series, namelijk Blood Bowl.

Blood Bowl wil een game zijn die turn-based actie combineert met American Football en daar ook nog eens een vleugje voetbalmanager-games in wilt verwerken. Voordat je in de campagne aan de slag kunt met een wedstrijd dien je daarom dus eerst spelers te kopen, sponsors te vinden en een opstelling van je team voor te bereiden. Helaas is dit ongelooflijk saai en wil je het liefst gewoon een match spelen. Mocht je dit allemaal niet willen doen, dan is er een grote kans dat je elke wedstrijd verliest, omdat jouw voorbereiding simpelweg teveel te wensen overlaat.

Monopoly in je eentje

Al bij het opstarten van de game valt op dat het een ongelooflijk ingewikkeld spel betreft: je wordt direct bedolven door menuutjes, statistieken van spelers en lappen en lappen aan tekst die je dient door te spitten om de game enigszins te begrijpen. Alleen het doen van de tutorial is namelijk niet voldoende en dat terwijl deze al minstens een uur duurt. Als je het bordspel niet kent zul je, nadat je deze tutorial hebt doorlopen, het grootste gedeelte van het spel daarom nog steeds als een mysterie zien. Met andere woorden: de instapdrempel van Blood Bowl is ontzettend hoog.

Helaas voelt Blood Bowl hierdoor niet aan als een game, maar als een bijna letterlijke vertaling van het bordspel. Net als Monopoly is Blood Bowl een spel dat je niet in je eentje op een computer wilt spelen, maar eigenlijk moet doen met vrienden in het echt. Mocht je het bordspel wel bezitten en daar heel veel plezier aan beleven, dan zou je de overweging kunnen maken om ook het computerspel aan te schaffen, want de figuren in beweging zien is misschien net iets spannender dan het kijken naar miniaturen. Met vrienden zou je vervolgens online kunnen spelen in de multiplayer, maar hierbij is het wel erg jammer dat je dit enkel kunt doen met eigenaars van de Legendary Edition en niet met spelers die de originele Blood Bowl bezitten.

En tot slot…

… stelt niet alleen het spel qua gameplay teleur door diens metershoge instapdrempel, maar ook grafisch blijkt Blood Bowl zwaar ondermaats. De personages en omgevingen lijken regelrecht te zijn weggelopen uit World of Warcraft en dat is voor een niet-MMO-titel onacceptabel. De muziek kan ermee door, maar is hier en daar op vreemde wijze afwezig. De gehele tutorial bijvoorbeeld doorloop je zonder een muzieknoot te horen, wat dit, min of meer verplichte, lange ding tot een ware marteling weet te maken.

Blood Bowl: Legendary Edition is een verbeterde versie van de in 2009 verschenen game. Onder andere de menu’s zijn verbeterd en er zijn nu twaalf nieuwe speelbare rassen toegevoegd, waardoor de teller nu op twintig komt te staan. Ieder ras heeft eigen voordelen en nadelen, dus deze voegen naast hun uiterlijk daadwerkelijk iets toe aan de game.

Conclusie

Blood Bowl is helaas niet een heel goede overzetting van het bordspel, want het lijkt nog teveel alsof je het origineel aan het spelen bent, maar dan op de computer. Daarnaast is de instapdrempel veel te hoog om de titel voor nieuwelingen interessant te maken en heel veel aspecten van het spel voelen gewoon niet lekker aan. De keuze voor een manage-aspect bijvoorbeeld is ronduit vreemd te noemen en ook grafisch scoort Blood Bowl ondermaats. Alleen als je een echte fan bent van het bordspel valt de game aan te raden. Deze verbeterde editie biedt voor die mensen enkele extra’s, maar voor de rest is het jammer dat er aan de basis niet genoeg is veranderd.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Trouwe overzetting bordspel
 • 20 speelbare rassen

Wat is NOT

 • Te moeilijk voor nieuwkomers
 • Trouwe overzetting bordspel
 • Grafisch zwaar ondermaats
 • Manage-aspect
 • Multiplayer niet mogelijk met niet-Legendary Edition bezitters

3.5

 1.   
  superdedupe's avatar

  oeff geen goeie score… ik heb deze franchise nooit gespeelt maar het heeft me wel altijd geboeit vanwege het vette concept.

 2.   
  Broodbeleg's avatar

  Aantal mensen uit mijn friendslist op steam hadden deze game ook gekocht toen hij een deal was. Ze hebben er allemaal spijt van.

 3.   
  ms13694's avatar

  je bent wel heel eigen wijs als je hem gaat halen na het lezen van deze review 😆

 4.   
  ExtremeDotCom's avatar

  20 bespeelbare rassen op zich leuk,als ze het goed konden overbrengen zou het btr zijn

 5.   
  LuukiV's avatar

  Ik heb mezelf nooi echt verdiept in het bordspel zelf, maar wel in de X-box 360 game. Die vind ik wel erg vet. Een mix tussen rugby en Dead Ball Zone (PSX). Maar net iets minder hard. Als je de regeltjes eenmaal door heb, is het alsnog een uitdaging om te winnen. Dus in mijn ogen, als ware turn-based rpg’er, is het een goed geslaagde game!

 6.   
  Morrodin's avatar

  Met alle respect maar deze review doet het spel ECHT te kort.
  Volgens de review is het een turn based game, dat is gedeeltelijk ook zo maar naast de turn base optie heeft het ook de optie om real time te spelen.
  De reviewer heeft het over een hoge instapdrempel maar ook dat is niet noodzakelijk zo. Wanneer je de eerste matchen speelt zal je het inderdaad even moeilijk hebben (je spelers kunnen immers nog niet veel) maar nergens heb ik het gevoel gehad dat ik uren tekst moest doornemen om te weten wat er gaande is.

  Het spel is eigenlijk heel eenvoudig zelfs: Je hebt 2 x 11 spelers, 1 bal en winnen doe je door meer te scoren dan je tegenstander. Voor vele acties die je doet rolt het spel een dobbelsteen (D6) en afhankelijk daarvan lukt of mislukt je actie.

  De skills die spelers hebben leggen zichzelf ook uit … Dodge skill bijvoorbeeld zorgt ervoor dat je makkelijker je tegenstander ontwijkt, pass skill zorgt dat je makkelijker kan passen, Stand firm zorgt er voor dat je op je plaats blijft wanneer jij dat wilt, tackle staat je toe om een speler die voorbij je stormt te tacklen … het kan aan mij liggen maar volgens mij hoef je geen geleerde te zijn om die zaken te begrijpen. Feit is dat er veel verschillende skills zijn maar laat dat nu net een pluspunt in plaats van een minpunt zijn eens je een beetje gespeeld hebt kan op die manieer een team van spelers maken zoals jij dat zelf graag hebt

  De reviewer klaagt het feit dat je veel moet managen naast het veld aan maar …
  1. dat is een deel van het spel
  2. Indien je dit niet wenst heeft het spel de optie om al die ‘overbodige’ zaken uit te schakelen
  Verder klaagt de reviewer over het feit dat Legendary edition niet tegen normale editie kan spelen. Persoonlijk lijkt me dit logisch dit is geen gewone add-on maar een volledig nieuw spel ik kan met fifa 2009 ook niet tegen fifa 2010 spelen 😉

  Mijn oordeel:
  + Enorme mogelijkheid om het spel in te stellen zoals jij dat wil (20 rassen, keuze tussen real time en turn based, keuze tussen spelen met veel toeters en bellen naast het veld en een pure minimum, mogelijkheid om je eigen competities of bekers te maken, zowel solo als multi player mogelijkheid)
  + Fantastisch geslaagde port over van board game naar computer game
  – Graphics zijn een beetje mager inderdaad voor een recent spel
  – Commentaar tijdens de matchen wordt na een tijdje te repetitief
  Eind verdict: 8.5/10