The Pacific Blu-ray

DVD en Blu-ray reviews op MoviesNET draaien eigenlijk om één vraag: hoe vermakelijk is alles? Geen uitgebreide technische praatjes over beeldverhoudingen, audiotracks en camerahoeken, maar gewoon een oprechte bespreking van de mate waarin de film en eventuele extra’s voor echt entertainment zorgen. Natuurlijk zullen we opvallende zaken wat betreft beeld en geluid zeker benoemen indien het relevant is, maar verder willen we vooral duidelijk maken of de DVD/Blu-ray de aankoop waard is.

Een prachtig spektakelstuk

Jaren na het gigantische succes van Band of Brothers komt het Amerikaanse HBO met een nieuw, ambitieus project: The Pacific. Het is wederom ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, maar deze keer bevindt het strijdtoneel zich op verschillende plekken in de Grote Oceaan. De tien afleveringen van deze miniserie draaien om een groep mariniers die op hun manier vele missies beleven, van de bikkelharde strijd om Guadalcanal tot gevechten om een vliegveld op het eiland Peleliu. Het is echter niet een en al actie, want ook de persoonlijke impact van de oorlog komt aan bod. De rustige tijd die ze krijgen in Australië en de kameraadschap onderling.

Waar het eerder genoemde Band of Brothers in uitblonk was de ijzersterke band die je zelf kreeg met het groepje soldaten en dat is bij The Pacific wat minder aan de orde. De afleveringen zijn wat meer op de personen gericht dan op het strijden als groep, waardoor het wat lastiger is om echt met het geheel mee te leven. Het is indrukwekkend, dat zeker, maar de ‘klik’ die ik had met Band of Brothers was vele malen groter. Dit komt mede door het grotere aandeel van de rustige, persoonlijke momenten in de serie. Drama is goed vertegenwoordigd, wat in veel gevallen veel toevoegt aan de hoofdpersonen, maar het gebrek aan tempo in deze stukken zal niet iedereen kunnen waarderen.

Toch neemt dit niet weg dat The Pacific wederom een geweldige miniserie is, die je hoe dan ook een kans moet geven. Als geen ander weten Tom Hanks, Steven Spielberg en Gary Goetzman de waargebeurde verhalen tot een prachtig spektakelstuk te maken. Prachtige locaties veranderen in een gruwelijke slagvelden en een sterke soundtrack zorgt voor een mooie emotionele lading. Het is naar verluidt een van de duurste miniseries ooit gemaakt, met een budget van meer dan 200 miljoen dollar, en dat betaalt zich uit.

Veel interesse

De tincan Blu-ray boxset die wij ontvingen is er eentje om in te lijsten. Net zoals die van Band of Brothers is dit een echt collector’s item. Vijf discs zijn volledig gereserveerd voor de afleveringen, dus ze hebben alle ruimte om te schitteren. En dat doen ze ook! De videokwaliteit is erg goed, terwijl het dankzij de DTS-HD Master Audio 5.1 echt smullen is qua geluid.

De grote meerwaarde van deze collectie is vooral gericht op mensen die veel interesse hebben in meer achtergrondverhalen. Het bonusmateriaal gaat in op de mariniers die met hun verhalen de basis hebben gelegd voor de serie, terwijl er ook aandacht is voor de verschillende missies die in het gebied zijn uitgevoerd. Daarnaast is er voor de fans ook nog een mooi kijkje achter de schermen, zodat je inzicht krijgt in de totstandkoming van de serie. Al met al lekker wat extra vermaak en interessante informatie.

Conclusie

The Pacific heeft me bij vlagen wat minder kunnen boeien dan Band of Brothers, vooral dankzij de persoonlijke momenten die wat traag zijn uitgewerkt, maar dat is slechts een klein smetje op een verder geweldige serie. De boxset is kwalitatief dik in orde, met audio om U tegen te zeggen, terwijl er ook leuk en interessant bonusmateriaal te bekijken valt voor zowel fans van de serie als mensen die graag meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog in dat gebied.

De serie is groots, episch, bruut en soms met een gevoelig randje. Het is vrijwel onmogelijk om een volledige miniserie van één cijfer te voorzien, dus dat doe ik ook niet, maar het koopadvies moge duidelijk zijn: dit is een boxset die in geen enkele filmcollectie zal misstaan.

Meer Pokémon Ranger: Guardian Signs

21/11/2010Pokémon Ranger: Guardian Signs 8
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren