Pokémon Ranger: Guardian Signs

Mocht je niet bekend zijn met de serie; Pokémon Ranger is een RPG die zich focust op het vangen van Pokémon met behulp van je stylus. Dit bewerkstellig je door cirkels te draaien rondom het beestje, totdat je de Pokémon binnen hebt. Ook dit nieuwe deel, Guardian Signs, blijft trouw aan deze formule, maar of dit een goed teken is, moet ik helaas betwijfelen. Guardian Signs biedt namelijk weinig nieuws ten opzichte van zijn voorganger en is zodoende erg voorspelbaar…

Cliché tot op het bot

Guardian Signs speelt zich af in de regio Oblivia en vertelt het verhaal van de kwaadwillende Pokémon Pinchers. Deze duivelse knakkers zijn in staat om Pokémon snel en makkelijk te vangen met behulp van speciale apparaten. Als Ranger is het aan jou om deze groep tegen te gaan en vrede te herstellen in de regio. Mocht het cliché aspect van de game niet duidelijk zijn, dan raad ik aan om binnenkort eens gauw weer onder de mensen te komen.

Hoewel het verhaal erg voorspelbaar is, vooral wanneer je eerdere delen gespeeld hebt, blijf je wel genoeg geboeid om te blijven spelen. Guardian Signs plaatst je als Ranger op een onbekend eiland, nadat je een gevecht verloren hebt tegen een leider van de Pinchers. Ook op dit eiland is de groep actief en aan het jagen op de lokale Pokémon. Met de hulp van een lokale eilandbewoner ben je uiteindelijk in staat om van het eiland te vluchten.

Niet vernieuwend…

Wanneer het ‘verhaal’ eenmaal op gang komt, ben je in staat om de vele missies aan te gaan die Guardian Signs in huis heeft. Net zoals in voorgaande delen kun je opdrachten voltooien die inwoners of instanties bieden, om zo Ranger Points te verdienen. Deze punten zijn zodoende weer te besteden aan de kracht van je stylus, waardoor je Pokémon sneller kunt vangen. Het is een bekende formule die de serie al een enige tijd aanhoudt, maar ook Guardian Signs lijdt onder de repetitieve aard van de bijbehorende gameplay.

De gehele game lang ben je namelijk bezig met het vangen van Pokémon en het gebruiken van hun speciale aanvallen om obstakels te vernietigen, puzzels op te lossen en missies te voltooien. Denk hierbij aan het breken van een rots of een boot van een heuvel afduwen; deze trend zet zich nagenoeg de gehele game voort. Het vangen van de Pokémon zelf wordt na verloop van tijd tevens repetitief, waarbij enkel de bazen spannend blijven.

Het komt er simpelweg op neer dat Guardian Signs ten opzichte van zijn voorgangers allesbehalve vernieuwend is en dat is zonde. De Ranger-spinoffs waren juist toe aan wat vernieuwing, want de ervaring blijft te simplistisch voor de ‘hardcore’ fans onder ons. Regelmatig kom je de nodige legendarische Pokémon, zoals Celebii, tegen en hoewel deze twisten in het verhaal de eerste paar keer leuk zijn, wordt het na verloop van tijd een gewone zaak.

…wel leuk

Bijt je door de repetitieve aard heen, dan blijft er stiekem toch wel een leuke game over. Grafisch gezien oogt het geheel kinderlijk, doch sfeervol, al zijn de dialogen evengoed kinderlijk. De mogelijkheid om via WiFi missies te downloaden voegt wat extra uurtjes toe aan de game, waarbij je via dezelfde missies Pokémon zoals Deoxys, Raikou, Entei en Suicune kunt verkrijgen. Deze zijn vervolgens weer over te zetten naar alle Pokémon-games uit de vierde generatie.

Conclusie

Pokémon Ranger: Guardian Signs is een RPG zonder diepgang, met name door de repetitieve en voorspelbare aard. Het verhaal is cliché en de dialogen komen erg kinderlijk over. Mocht je hier toch doorheen bijten, dan blijft er uiteindelijk een best vermakelijke game over, maar de ‘hardcore’ fans kunnen Guardian Signs beter aan de kant laten liggen. Jammer, want de serie was best aan vernieuwing en verfrissing toe.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Legendarische Pokémon
 • WiFi-missies
 • Leuke momenten

Wat is NOT

 • Oppervlakkig aan alle kanten
 • Repetitieve aard
 • Kinderlijk gevoel

6.5

Meer Pokémon Ranger: Guardian Signs

19/11/2010The Pacific Blu-ray 0
 1.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  pokemon is tog ook voor kinderen?? ik zit op het ROC ASA en er zijn facking veel mensen die met hun BB pokemon spelen?? Nuubsz:P Get Eated:D

 2.   
  cookymonster's avatar

  ik vind dat de pokemon games er steeds op achteruitgaan, en dat vind ik als (ex)pokemon fan zeer jammer

 3.   
  )GN(-Erik's avatar

  cookymonster schreef, "ik vind dat de pokemon games er steeds op achteruitgaan, en dat vind ik als (ex)pokemon fan zeer jammer"

  Wat wil je dan? Nog een keer twintig remakes van de oude (blue, red, yellow) pokemon games 🙄

 4.   
  painkillers's avatar

  )GN(-Erik schreef, "

  ”cookymonster” schreef, "ik vind dat de pokemon games er steeds op achteruitgaan, en dat vind ik als (ex)pokemon fan zeer jammer"

  Wat wil je dan? Nog een keer twintig remakes van de oude (blue, red, yellow) pokemon games 🙄 "

  inderdaad
  persoonlijk vond ik crystal en emerald de beste games
  na emerald gestopt
  ik was vroeger ook een pokemon fan
  nu nie meer zo
  alhoewel ik nog veel op emerald en crystal speel 😛

 5.   
  DGonlag2's avatar

  Ik vind pokemon spellen toch nog steeds leuk. Niet veel inovatie, maar een nieuwe regio en pokemon geeft mij toch elke keer weer een paar honderd uur speeltijd.

 6.   
  stiero's avatar

  dude POKEMON ik zag da graag toen ik 5ofzo was maar nu toch nie 😉

 7.   
  WesterW's avatar

  stiero schreef, "dude POKEMON ik zag da graag toen ik 5ofzo was maar nu toch nie 😉 "

  Over een jaar of vier/vijf leer je het wel weer waarderen.

 8.   
  FioranoJC's avatar

  pokemon? is dat niet dood?