Professor Layton en de Verloren Toekomst

De basis van de Professor Layton-games is in elk deel onveranderd gebleven: het oplossen van puzzels rond een groter mysterie. In essentie speel je bij elk van de puzzelspellen daarom steeds eenzelfde game met slechts een ander verhaal en enkele andere personages. Professor Layton en de Verloren Toekomst, het derde deel van de eerste trilogie, brengt hier geen verandering in, maar weet ons wel te overtuigen dat dit eigenlijk niet eens zo erg is.

Mysteriën door de tijd

In ieder Professor Layton-deel is de spelopzet hetzelfde: er zijn enkele mysteriën die opgelost dienen te worden door Hershel Layton in samenwerking met diens assistent Luke Triton. Gedurende dit avontuur, waarin de meest bijzondere gebeurtenissen de revue passeren en verscheidene personages je om de meest vreemde redenen nieuwe puzzels voorschotelen, zullen langzaam alle puzzelstukjes op hun plaats vallen waardoor het verhaal steeds begrijpelijker wordt en je uiteindelijk het grote mysterie ontrafeld.

In Professor Layton en de Verloren Toekomst krijgen Layton en Luke plotseling een brief van een bekende die beweert uit de toekomst te komen en de heren om hulp vraagt. Wanneer er een tijdmachine in de tijd van Layton verschijnt en een ernstig ongeluk plaatsvindt, is het avontuur pas echt begonnen. Het verhaal van De Verloren Toekomst is een stuk serieuzer en interessanter dan die van de voorgaande delen en biedt dan ook volop vermaak en voldoening. Met name de onverwachte plotwending aan het einde vormt een mooie afsluiting.

Puzzelmania

Iedereen de ooit een Professor Layton-titel heeft aangeraakt is bekend met het verslavende aspect van de spellen. Eenmaal begonnen aan de game zul je telkens de noodzaak voelen om iedere volgende puzzel die je pad kruist op te lossen, voor je het spel neerlegt. Leuk is dat er meer dan 165 op te lossen puzzels in de game verwerkt zitten, waardoor je ook met dit derde deel toch wel even zoet bent.

Helaas ligt er ook gevaar op de loer, want in De Verloren Toekomst zijn de puzzels niet echt heel erg origineel meer. Veelal wordt er voortgeborduurd op eerdere concepten en zul je daarom niet veel verse ideeën tegenkomen. Daarnaast is ook de balans niet altijd heel sterk, want extreem moeilijke puzzels moeten soms verplicht worden opgelost waarna zich dan een zeer simpele aandient.

AR-TI-CU-LE-REN

De eerder uitgebrachte Professor Layton-games werden uitgebracht in de Nederlandse taal en ook De Verloren Toekomst vormt hierin geen uitzondering. Alles is wederom netjes vertaald en alle oorspronkelijk gesproken dialogen zijn ook in de Nederlandse versie als gesproken aanwezig. Op zich goed dat de moeite wordt genomen om de serie voor meer mensen toegankelijk te maken, maar een van de grootste mysteries is nog wel waarom ook bij dit deel de optie voor een andere taal schittert in afwezigheid. Met de vertaling van het spel is op zich weinig mis, maar op het stemmenwerk valt helaas wel wat aan te merken.

Het grootste probleem hierbij is nog wel dat het geheel in het Nederlands ontzettend knullig klinkt want voor de beste stemacteurs is duidelijk niet gekozen. Daarnaast lijkt het alsof de mannen en vrouwen achter de schermen hebben bedacht dat het allemaal zeer goed verstaanbaar moet zijn. Zo goed verstaanbaar zelfs dat alles tot aan het extreme toe correct gearticuleerd moet worden. Bij de filmpjes is de kans dan ook zeer groot dat ook jij het volumebalkje op je Nintendo DS onmiddellijk naar beneden schuift.

Conclusie

Ondanks dat echte creativiteit ver te zoeken is in dit slotdeel van de eerste trilogie, is Professor Layton en de Verloren Toekomst toch een ijzersterke titel geworden. Het betere verhaal wordt helaas een beetje teniet gedaan door de Nederlandse stemmen, maar toch mag dat de pret niet drukken, want ook dit deel is weer ontzettend vermakelijk en verslavend. Hopelijk zijn er voor het volgende deel genoeg nieuwe ideeën bedacht om een frisse wind door de serie te kunnen laten waaien, maar voor nu kan De Verloren Toekomst nog door als een prima game.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Wederom zeer verslavend
 • 165+ puzzels...
 • Interessant verhaal

Wat is NOT

 • Nederlands
 • ... maar veelal aanpassingen van eerder bedachte puzzelconcepten
 • Moeilijkheidsgraad van puzzels niet overal goed in balans

8

 1.   
  GBA43's avatar

  zo simpel gemaakt als wat, maar de verslavingsfactor is vrijwel heel hoog 😛

 2.   
  RoHoutje's avatar

  Best leuk spel alleen best moeilijk voor een gamer zoals ik.

 3.   
  Gheluwe's avatar

  de verloren toekomst, weeral z’n rare naam

 4.   
  veronja's avatar

  één van mijn favorieten voor puzzel, soms word het verhaal wat raar maar wel origineel. Puzzels vond ik echt wel goed en bwa teveel recycling is slecht maar vond dat het wel meeviel. Overal een mooie zeer aan te raden game, voor de hersenkrakende mensjes (en hard-core gamers yeah :p)