The Town

Misdaad is altijd een lastig genre. De films zijn of helemaal geweldig, of je komt bedrogen uit de bios en je zou willen dat je je geld voor de dertien in één dozijn-film terug kon krijgen. Bij een film als The Town hoef je je over dit laatste absoluut geen zorgen te maken.

The good and the bad guys

The Town is een door Ben Affleck geregisseerde film die zich afspeelt in Charlestown ‘The Town’, een wijk in Boston. Meteen wanneer de lichten uit gaan en de film start, wordt aan het publiek duidelijk gemaakt dat deze wijk vol zit met bankrovers en autodieven. Als bewijs ben je direct daarna getuige van een bankoverval in Charlestown, door een viertal gemaskerde mannen. De overval loopt niet volgens plan, waardoor het viertal genoodzaakt is de vrouwelijke bankmanager Claire Keesey (Rebecca Hall) voor een zeer korte tijd te gijzelen.

Dit is hét belangrijke punt voor het verhaallijn. De overvallers komen er namelijk achter dat Claire in datzelfde Charlestown woont als zijzelf. Om te verzekeren dat hun identiteiten veilig zijn, besluit één van de overvallers, Douglas MacRay (Ben Affleck), Claire op te zoeken. Wanneer Doug de mooie bankmanager weer ontmoet valt hij als een blok voor haar. De onwetende Claire vindt al gauw troost bij Doug en spelenderwijs ontstaat er een intense vriendschap tussen beiden.

Behalve dat het verhaal ingaat op het leven van Douglas MacRay en zijn misdadige vrienden, wordt de aandacht ook gevestigd op een FBI-team, dat onder leiding van Adam Frawley (Jon Hamm) de bankovervallen in Charlestown de kop in wil drukken. Douglas MacRay en zijn vrienden vormen hierbij zeer belangrijke verdachten.

Geboeid

Het valt te verwachten dat een relatie tussen een bankovervaller en diens slachtoffer leidt tot problemen. Claire gaat natuurlijk praten met de FBI, herkent vervolgens Doug en het spel is uit. Mis! Dat zou bovendien wel erg makkelijk zijn. The Town is niet voor één gat te vangen. Je weet wel dat er het ergens een keer fout zal moeten gaan. Maar of dat echt gaat gebeuren en wanneer, dat blijft de prangende vraag. Dit maakt van The Town een boeiende film.

Bovendien weet Affleck met een knap staaltje acteerwerk de kijker de film in te zuigen en te betrekken bij Douglas’ persoonlijke zoektocht. Vol overtuiging combineert hij het ruige misdadigerskarakter van Douglas met een ontwapende zachtheid en liefde voor Claire. Verwikkeld in een web van broederloyaliteit en doen wat je echt wil, probeert hij te vechten voor zijn eigen stukje. Maar ja, of dat hem uiteindelijk brengt waar hij zijn wil?

Conclusie

Zoals ik aan het begin al aangaf, weet je nooit wat je krijgt als naar je een misdaadfilm gaat kijken. Dit is echter een film waar ik je met vol vertrouwen naar toe kan sturen. Door een goede combi van actie en dialoog weet The Town voor de mij misdaadclichés achter zich te laten en te bewijzen dat het om meer gaat dan knokken alleen. Hierdoor krijgt de film de benodigde diepgang en spanning en blijf je van begin tot einde geboeid.

Daarbij wordt hoofdpersoon Douglas MacRay neergezet als een veelzijdig karakter, dat vecht voor zijn eigen bestaan. Los van dat zijn handelingen niet goed te praten zijn, kweekt hij wel begrip en misschien krijg je zelfs wel sympathie voor hem. Kortom, dit is een rauwe film met een gouden randje!

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Sterk acteerwerk Affleck
  • Spannend van begin tot einde
  • Diepgang verhaallijn

Wat is NOT

  • Toch weer een misdaadfilm

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren