Due Date

Als je een voorliefde voor comedy hebt, dan heb je vorig jaar vast en zeker The Hangover aan je voorbij zien trekken. De komische film van regisseur Todd Phillips groeide uit tot een enorm succes in de bioscoop en daarna ook op DVD en BluRay. Zou hij zijn succes kunnen evenaren met Due Date?

Brede glimlach

In de “road trip movie” Due Date volgen we Peter Highman (een prachtige rol van Robert Downey Jr.), een geslaagde zakenman die onderweg is naar zijn huis in Los Angeles. Daar zit zijn vrouw op hem te wachten, hoogzwanger en bijna klaar om het eerste kind van het stel geboren te laten worden. Vanaf het moment dat hij voor het eerst op het vliegveld in Atlanta in contact komt met Ethan Tremblay (Zach Galifianakis), een man die het in Hollywood wil gaan maken, gaat alles mis. Door een bizarre speling van het lot zorgt deze ontmoeting er voor dat beide personen al snel op de no-fly list komen te staan en dus niet meer mogen vliegen.

Wanneer Peter een auto wil huren om de gigantische tocht naar huis via de snelweg af te leggen komen we al snel bij zijn volgende probleem; zijn portemonnee en paspoort liggen nog in het vliegtuig waar hij uit is gehaald door de bewaking. Tegen wil en dank in besluit hij om het aanbod van Ethan om met hem (en Sonny, de hond van Ethan) mee te rijden naar LA aan te nemen. Met alle gevolgen van dien. Wat volgt is een aaneenschakeling van dingen die fout gaan en alle komische gevolgen die er aan vast hangen. Dit in combinatie met het feit dat Peter Ethan totaal niet uit kan staan zorgt er voor dat je van begin tot eind met een brede glimlach naar het scherm zit te kijken.

Van kwaad tot erger

Toch is het jammer te noemen dat de film het redelijk veilig speelt. Je weet na tien minuten al waar de relatie tussen Peter en Ethan naar toe gaat en Zach Galifianakis lijkt qua personage erg veel op zijn personage uit the Hangover. De over de top momenten volgen elkaar snel op en zorgen echter voor vele afwisselingen en steeds nieuwe, hilarische momenten. Zo zal het moment waarop Ethan zich in slaap probeert te krijgen door zich naast Peter even naar een orgasme te trekken altijd bij blijven. Vooral wanneer hond Sonny ook gewoon lekker mee doet. En dat is meteen een goed voorbeeld van de film. Waar andere road movies vaak over de af te leggen weg gaan, draait het in Due Date vooral om de relatie tussen haar twee hoofdpersonen. De meest grappige momenten gebeuren dan ook gewoon in de auto wanneer de twee naast elkaar zitten en een gesprek voeren. Scherp geschreven, subliem geacteerd.

Dat de momenten van kwaad tot erger gaan is een gegeven dat door de hele film merkbaar is. Iets dat in het begin mis gaat lijkt later terug te komen in de vorm van een gigantische ramp. Van het drinken van de as van de overleden vader van Ethan tot het per ongeluk de grens naar Mexico over willen steken terwijl je drugs in de auto hebt liggen. Steeds verbaas je je weer dat het stel zich weer verder en verder de nesten in weet te werken en steeds weet de film je weer te verrassen. Zoals het een goede film betaamt.

Conclusie

Todd Phillips lijkt het op safe te spelen met Due Date. Je merkt aan de film van voor tot einde dat ze afkomstig is van het team achter The Hangover. Dezelfde humor, dezelfde scherpe schrijfstijl, maar dus ook dezelfde lachbuien in de bioscoopzaal. En daar draait het bij een komedie om. En even als een side note: fans van Two and a Half Men mogen deze film niet missen. Je ziet vanzelf waarom.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Goede humor
  • Sterk geschreven
  • Goed acteerwerk

Wat is NOT

  • Erg veilig
  • Erg The Hangover

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren