Review: Fallout New Vegas

Twee jaar geleden kocht ik een paar fantastische sneakers. Wit, met rode Adidas-strepen en deze schoenen hebben me twee jaar lang over allerlei beurzen, vakanties en belevenissen gewandeld. Nog niet zo lang geleden ontdekte ik een scheur in mijn zool, die niet meer te repareren viel. Mijn mooie Adidas-schoenen waren op, versleten en uitgelopen en dus heb ik twee weken geleden nieuwe gekocht. Precies dezelfde schoenen, maar in plaats van een rode streep, heb ik nu blauwe strepen. Ik ken ze al, maar ze lopen nog net zo lekker als mijn vorige schoenen en dat maakt mij een extreem blij man. Fallout: New Vegas doet precies hetzelfde. De game brengt weinig nieuws naar de franchise, maar wat is die nieuwe wereld toch ouderwets lekker! Vegas Baby!

Vertrouwd en sfeervol

Hommeles! Als je je ogen opent, zie je een aantal ruige gasten staan met een net geklede man. Het stel heeft net een graf gegraven waar ze jou in zullen begraven. Het is al meteen duidelijk dat de wereld waar je in terecht bent gekomen, geen vriendelijke is. Het licht gaat uit zodra ze je levend onder de zoden stoppen. Zodra het licht weer aan gaat, lig je op bed. Een oudere, bezorgde man buigt zich over je heen en vraagt hoe het met je gaat. Door middel van deze vragen leert hij jouw karakter kennen en zodra weer duidelijk is wie je ook alweer bent, vertelt de man dat je in het dorpje Goodsprings bent beland en dat hij de dokter is van deze kleine samenleving. Eenmaal op de benen, ga je het dorpje verkennen en alles voelt vertrouwd. Er is een winkeltje, een kroeg en meerdere huisjes waar lokale boeren aan het werk zijn.

Het is deze sfeer die Fallout: New Vegas op zijn eigen manier weet te brengen. De game is grafisch identiek aan Fallout 3, maar de wereld van New Vegas is minder vervallen. Het is lichter, er groeien hier en daar bomen en de omgeving van de Mojave-woestijn is voornamelijk geel, in tegenstelling tot de groentinten van Fallout 3. Sfeervol is het zeker en hoewel de game grafisch niet vernieuwend is, zul je dat snel vergeten in New Vegas. Een aantal nieuwe, plaatselijke diersoorten maken bun debuut en zodra je je eerste Vault bezoekt, ben je weer helemaal terug!

Welke kant kies je?

Al snel ga je op pad en bekruipt je een overrompelend gevoel. De wereld is weer zo groot en overal lijkt wel iets te beleven. Verschillende gangs maken het je moeilijk in verschillende gebieden en bovendien is er een oorlog gaande tussen de New California Republic (NCR) en Ceasar’s Legion. De NCR heeft de stuwdam in zijn macht (stroom is macht, power is power) en de rebellen van Ceasar’s Legion willen die dam maar al te graag hebben. Nieuwe functie in Fallout New Vegas is dat je je kunt aansluiten bij groepen. Of beter gezegd, je kunt je voorkeur uitspreken door middel van je acties. Dit is natuurlijk mogelijk bij deze twee grote facties, maar ook bij kleinere groeperingen en dorpjes. Als je meer respect krijgt bij een groep zul je opdrachten van ze krijgen, die logischerwijze weer lijnrecht tegenover de belangen van de tegenpartij zullen staan.

Een van de grotere dorpjes die ik heb mogen bezoeken tijdens mijn bare tocht, was Novac. Dit is een voorplaatje van New Vegas en het plaatsje heeft een grote dinosaurus als mascotte. Er is zelfs een souvenierswinkeltje waar je speelgoed-dino’s kunt kopen en in het plaatselijke motelletje kun je een kamer huren. Daar heb ik mijn eerste maatje ontmoet. Een sniper genaamd Boone, die zijn vrouw eerder heeft verloren. Ze is verkocht aan een slavendrijver. Nadat je hem hebt geholpen met het vinden van de dader, zal hij met je meegaan op je reis. Gelukkig is hij daadwerkelijk een vakman en zul je zijn hulp waarderen. Opdrachten geven aan een maatje is in New Vegas een stuk makkelijker gemaakt. Je krijgt een wiel te zien waar je kunt kiezen uit opdrachten. Zo kun je hem passief laten zijn of actief laten aanvallen. Verder kun je hem op deze manier snel genezen, met hem praten en hem wegsturen als je niet meer tevreden bent of een ander maatje krijgt.

Groot!

De level-cap is in New Vegas gezet op 30 (in Fallout 3, exclusief DLC op 20) en dat is maar goed ook, want er is extreem veel te beleven. Bijna elke kleine opdracht blijkt uiteindelijk een groot verhaal te zijn en het is ook niet raar om met deze game tientallen uren bezig te zijn. Momenteel zit ik op 30 uur en ik heb het einde nog niet bereikt. Sterker nog, er zijn nog genoeg opdrachten om te vervullen. Hoe lang het duurt om alleen het verhaal uit te spelen, weet ik dan ook niet. Ik ben een gamer die alles wil doen in deze grote wereld en ik raad ook aan om dat gewoon te doen. Er is gewoon zoveel te zien, ontdekken en beleven dat je gewoon alles wilt doen.

Conclusie

Het lijkt moeilijk om een cijfer te geven aan Fallout: New Vegas, omdat er qua gameplay niet veel nieuws onder de zon is. Er zijn natuurlijk nieuwe perks vrij te spelen, het V.A.T.S.- systeem (slow motion combat) werkt nu ook met hand-wapens en je kunt nu ook wapens aanpassen met onder andere vizieren en magazijnen. Je kunt gokken in verschillende casino’s en kiezen welke partij je gaat helpen of verslaan. Uiteindelijk komt het neer op plezier. Fallout: New Vegas is een geweldig gebied om een nieuw Fallout-avontuur te beleven en ik verveel me geen seconde. Het gebied ademt sfeer en je zult met alle liefde en plezier alle opdrachten vervullen van de mensen die je aardig vindt. Persoonlijk hoop ik dan ook dat de gameplay alleen nog maar wordt verlengd met toffe DLC, zoals we dat ook in Fallout 3 mochten beleven. Fallout: New Vegas staat als een huis en daar mogen Bethesda en Obsidian best wel trots op zijn!

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Vegas is sfeervol
 • Vegas is groot
 • Vegas verveelt geen moment

Wat is NOT

 • Weinig vernieuwd
 • Grafische foutjes

8.3

 1.   
  Boxer's avatar

  Een zeer leuke en uitgebreide game, speel hem met plezier.

 2.   
  MaTriX's avatar

  Ben pas level 3 gloof ik en heb pas 3 a 4 quest gedaan waar je werkelijk uren mee zoet bent, tot nu toe geweldige game waar ik enorm van geniet.

  Op de dag speel ik fallout en in de avond Fable 3 coop met vrouwtje.

 3.   
  ckerigon's avatar

  Ik vind hem goed ๐Ÿ˜€
  Alleen minder dan 3, maar dat komt denk ik omdat deeltje 3 echt nieuw voor me was en echt verbluffend.

 4.   
  RinusReetRidder's avatar

  Ik vond het een lekker avontuur, alleen is het jammer dat je amper tijd doorbrengt op The Strip. Het typische van Vegas wordt alleen op het laatst even aangedaan en stelt qua locatie niet zo veel voor. Dat vond ik wel een domper, want het is iets waar ik tijdens het zwerven door de wasteland steeds naar uit keek. Inmiddels wel gewoon 19 uur gespeeld en nog niet uitgespeeld, dus vermakelijk is het nog altijd. ๐Ÿ™‚

 5.   
  ikkiewikkie's avatar

  Heerlijk spel, ivm studie helaas nog maar zo’m 7,5 uur gespeeld, maar dat was zeker vet. Jammer wel dat het grafisch wat minder is, maarja, dat kleine dingetje wordt ruimschoots gecompenseerd door de geweldige gameplay. Nog ff doorwerken en dan een weekendje naar New Vegas ๐Ÿ˜›

 6.   
  gebruiker50081's avatar

  Lekker spel, komt een beetje traag op gang maar daarna echt vet om te doen ๐Ÿ™‚

 7.   
  nickykolkie's avatar

  ik vind dit echt een geweldig spel en ga er nog heel wat uurtjes in stoppen

 8.   
  toeter83's avatar

  Als je fallout 3 niks vond is deze dan wel te doen?????

 9.   
  Carlzz's avatar

  zeer mooie game! 8)

 10.   
  Ariose's avatar

  Het zal wel aan mijn speelstijl liggen, maar ik zit constant vast in de grond of een muur. Teveel game breaking bugs dus. Ik laat hem liggen totdat er een paar patches zijn geweest.

 11.   
  nickykolkie's avatar

  ”toeter83″ schreef, "Als je fallout 3 niks vond is deze dan wel te doen?????"

  denk het niet

 12.   
  Lethal Donut's avatar

  Zeker de moeite waar als je fallout 3 goed vond. Ik had geen expansion packs voor fallout 3 dus dit vult het wel weer goed aan ๐Ÿ™‚

 13.   
  Fox's avatar

  Nou…. ik heb het spel nu all bijna voor de 2e keer uitgespeeld… 1 keer op normal en 1 keer op hardcore. ik heb er in totaal misschien 30 uur aan besteed. dus zo lang is het niet. De weapons zijn wel een + punt ๐Ÿ˜› want daar zijn wel een stuk meer dan in fallout3.

 14.   
  nickykolkie's avatar

  Fox schreef, "Nou…. ik heb het spel nu all bijna voor de 2e keer uitgespeeld… 1 keer op normal en 1 keer op hardcore. ik heb er in totaal misschien 30 uur aan besteed. dus zo lang is het niet. De weapons zijn wel een + punt ๐Ÿ˜› want daar zijn wel een stuk meer dan in fallout3."

  en dan geef je een 6 ?

 15.   
  joramovic's avatar

  Prachtig spel, ik heb fallout 3 overgeslagen omdat die nogal traag op gang kwam en de setting vind ik niet zo interessant. Maar deze heb ik toch een kans gegeven omdat ik tijd op overschot heb, en vanaf wanneer je echt in het verhaal komt dan is dit een prachtig spel. Wel een klein probleem is dat je wordt bedolven onder quests, ik weet niet welke ik eerst wil doen, het zijn er teveel.

 16.   
  DeAdSeYe's avatar

  Fallout New Vegas is best een mooi spel. Maar Fallout serie vindt ik meer bij de voorgangers passen, en niet bij New Vegas. Reden is tot New Vegas niet direct door de nuclaire oorlog is geraakt wat de sfeer in de game toch net iets anders brengt als bij de voorgangers. Begrijp me niet verkeert heb Fallout New Vegas gespeelt en het is een top game. ๐Ÿ˜€

 17.   
  RoHoutje's avatar

  Alles draait om New Vegas gewoon!

 18.   
  Menyz0r's avatar

  top spel, helemaal uitgespeeld met misschien hier en daar een sidequestje per ongeluk overgeslagen. Er zit ontzettend veel sfeer aan en de wereld is weer eens heel groot met heel veel maffe dorpen en mensen. Altijd wel wat te beleven waar je ook bent ! Echte aanrader !!

 19.   
  Kpyne's avatar

  ik vind het vooral leuk dat je nu kanten kan kiezen… het is misschien niet zo vernieuwend, maar fallout blijft leuk ๐Ÿ™‚

 20.   
  ExtremeDotCom's avatar

  mooie game spijtig dat er weinig vernieuwing inzet in van de kleine bugs

 21.   
  Vlad-x's avatar

  joramovic schreef, "Prachtig spel, ik heb fallout 3 overgeslagen omdat die nogal traag op gang kwam en de setting vind ik niet zo interessant. Maar deze heb ik toch een kans gegeven omdat ik tijd op overschot heb, en vanaf wanneer je echt in het verhaal komt dan is dit een prachtig spel. Wel een klein probleem is dat je wordt bedolven onder quests, ik weet niet welke ik eerst wil doen, het zijn er teveel."

  Hetzelfde geldt voor Fallout 3, als je eenmal in het verhaal komt is Fallout 3 ook een prachtig spel.

  Just sayin’. ๐Ÿ˜‰

 22.   
  Carcass's avatar

  Uitgespeeld? ๐Ÿ˜ฎ

  Ik heb er 38 uur opzitten en heb nog bijna niets aan de main quest gedaan :p

  Lekker ronddolen en side quests doen.. Jammere hiervan is dat je op het laatste alles wel gezien hebt en het doen van de main quest saai word.

  Vind verder vegas niet echt meteen beter dan 3. Het kiezen voor bepaalde partijen is een groot plus punt. Net zoals de wereld die groter is..

  Ik vond 3 wel een passender sfeer hebben en bij 3 had elke locatie wel een eigen verhaal..
  Dit mis ik een beetje bij vegas. sommige locaties zijn een beetje te makkelijk opgezet met een hoop random ppl. Zo heb je kans in een dorpjedingetje te komen en hier niets aan mensen of items tegen te komen..

 23.   
  /DareDevil's avatar

  Ik koop wel de GOTY edition of Complete edition.

  Fallout 3 wel echt kapot gespeeld en alle dlc voor gekocht.

  Alleen aangezien er zoveel spellen uitkomen wacht ik op een versie met alle expansions.

  Net als Fable III

 24.   
  Cyb3rp3n0zah's avatar

  ik heb erg van deze game genoten,
  goeie review!

 25.   
  krakekou's avatar

  ben hem nu aan het donloaden op steam Holiday sale ๐Ÿ˜› maar ik heb er zin in ๐Ÿ™‚