Art Academy

Tekenen lijkt een aangeboren talent te zijn: sommigen toveren de meest prachtige kunstwerken tevoorschijn met enkel een potlood en papier, terwijl anderen stokpoppetjes tekenen die alleen geschikt zijn voor galgje. Art Academy wil die laatste groep creatievelingen laten zien dat iedereen mooi kan tekenen, zelfs als je het tekentalent van een goudvis hebt.

Brain Training, Wii Fit, Vision Training, Face Training en nu Art Academy… Het lijkt wel alsof Nintendo van iedereen een soort modelburgers wil maken met deze games, die allemaal als doel hebben jezelf te verbeteren. Dat levert lang niet altijd een goede game op, maar je kunt moeilijk ontkennen dat Brain Training geen topper is. Brain Training maakt namelijk jezelf verbeteren leuk en zit daarnaast qua gebruiksvriendelijkheid ook erg goed in elkaar.

Ook Art Academy bevat deze eigenschappen, al wordt je dit keer niet gecoached door Dr Kawashima, maar door de vrolijk uitziende schilder Vince. Vince begeleidt je bij alle lessen en legt alles geduldig uit, waarbij je hem makkelijk een stap kunt laten herhalen.

Opbouw

Qua opbouw pakt Art Academy het prima aan. Je begint met de basis, waarbij je leert hoe je moet schetsen op het onderste scherm van je Nintendo DS. Verschillende soorten potloden, verschillende manieren om je potloden vast te houden, het komt allemaal aan bod. Daarna krijg je lessen in schilderen, waarbij de basis van je schilderij wordt gevormd door een potloodtekening. Ook hier komen verschillende soorten kwasten aan bod, samen met onder andere kleurtheorie.

Het belangrijkste pluspunt aan Art Academy is wel hoe diepgaand het is. Je krijgt behoorlijk wat technieken voorgeschoteld voor zowel potloodtekeningen als voor schilderijen, maar doordat de lessen goed zijn opgebouwd gaat het nooit te snel en wordt het nooit teveel. Bovendien wordt de nadruk niet zozeer gelegd op dingen natekenen of mooi tekenen, maar op de techniek. Kleurtheorie, schaduwen, het komt allemaal langs en wordt goed uitgelegd. De diepgaandere theorie is makkelijk te herkennen doordat Vince dan een geleerd uitziend brilletje opzet, wat aangeeft dat je deze theorie eventueel ook over kunt slaan. Dit is echter wel zonde, want je loopt dan leuke extra informatie mis.

Lekker zelf kliederen

Als je even geen zin hebt in de lessen van Vince, dan kun je ook lekker in je eentje bezig gaan met potlood, papier en verf. Alle materialen en mogelijkheden uit de lessen zijn aanwezig, en dat zijn er behoorlijk wat. Verschillende hardheden qua potlood, ronde kwasten, rechthoekige kwasten, verschillende soorten verf die je kunt mengen… De mogelijkheden zijn eindeloos en je kunt dus uren bezig zijn met je eigen kunstwerken maken. Met name de mogelijkheid om in te zoomen en zo zelfs de details uit te werken is erg prettig. Ook leuk is dat je, als je een Nintendo DSi hebt, met de camera van je Nintendo DSi een foto kunt maken en deze op het bovenste scherm kunt zetten als referentie.

Déjà vu

Als je wel eens DSiWare hebt gedownload, dan komt de naam Art Academy je wellicht bekend voor. Dit kan kloppen, want Art Academy is eigenlijk gewoon de downloadbare games Art Academy: First Semester en Art Academy: Second Semester bij elkaar gevoegd. Er zijn echter wel wat kleine veranderingen ten opzichte van de twee downloadbare delen. Zo bevat Art Academy enkele mini lessen, waarin je coach Vince snel nog even wat technieken herhaalt, je een mogelijke manier laat zien om een bepaald onderwerp te tekenen en je vervolgens helemaal vrij laat om dit onderwerp zelf te tekenen. Belangrijk hierbij is dat niet alles wordt voorgekauwd, net zoals in de rest van het spel. Het gaat vaak om het leren van de juiste techniek en je eigen interpretatie, niet of je iets perfect en mooi kunt natekenen.

Een van de nadelen van deze ‘gecombineerde’ versie is echter het verlies van een bepaalde functie. In de DsiWare-versies kon je namelijk je schilderijen opslaan op je SD-kaart en ze later op je computer zetten en zelfs uitprinten. Dat deze functie eruit is geschrapt, is wat mij betreft echt een flinke misstap geweest, want het is juist leuk als je je creaties met iedereen kunt delen.

Conclusie

Art Academy is wat mij betreft nog een groter succes dan het bekende Brain Training. Het is geen oppervlakkige Paint, maar een uitgebreide manier om je creativiteit los te laten op je Nintendo DS. De lessen bieden voor zowel beginners als gevorderden waardevolle informatie, waarbij de nadruk op techniek wordt gelegd en niet op natekenen of mooi tekenen. Het is wel jammer dat je gemaakte afbeeldingen niet meer op kunt slaan op een SD-kaart, maar toch heb je voor dertig euro zeker een game te pakken waar je uren zoet mee kunt zijn.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Focus op techniek
  • Lessen zijn makkelijk te volgen
  • Geen Paint-by-Numbers

Wat is NOT

  • Geen mogelijkheid om je kunstwerken op een SD-kaart op te slaan

8

  1.   
    ExtremeDotCom's avatar

    dom dat je ze nie kan opslaan op een sd kaarrt tbh..

  2.   
    cookymonster's avatar

    best grappig, en lijkt me al veel beter spel dan dat verf ding voor de wii maar inderdaad het is heel jammer dat je ze niet kan opslaan

  3.   
    RoHoutje's avatar

    Hm… niet iets voor mij. Alhoewel… ben best slecht in tekenen.

  4.   
    Overload14's avatar

    Rohost schreef, "Hm… niet iets voor mij. Alhoewel… ben best slecht in tekenen."

    Als je echt wilt leren tekenen ben je volgens mij beter af met een gewoon boek waar wat info in staat 😉

  5.   
    rasblackfire's avatar

    vond het een leuk spel alleen jammer dat ik geen dsi heb anders kon ik het toch wat uitgebrijder spelen…

  6.   
    gerbenkees's avatar

    Best leuk heb mooie dingen gemaakt