The Social Network

Een film over het ontstaan van een website? Is dat wel boeiend genoeg om geld voor een bioscoopkaartje neer te leggen? Nou, laat dat maar aan regisseur David Fincher over die met The Social Network het ontstaan van het immer groeiende Facebook op een realistische manier laat zien.

Veel aandacht

Door middel van diverse rechtszaken die de gehele film in zijn greep houden, zien we hoe de briljante maar sociaal wat vreemde Harvard-student Mark Zuckerberg (een prachtige rol van Jesse Eisenberg) het idee krijgt (steelt?) om de totale sociale ervaring die de school hem biedt online te zetten. Door middel van een website waar hij alle vrouwen van de school op heeft gezet, om door de mannelijke studenten als ‘hot or not’ bestempeld te worden, weet hij de aandacht van zijn vele schoolgenoten te trekken. Het geeft hem problemen met de bestuursleden van Harvard, maar zorgt er wel voor dat hij opvalt bij de gebroeders Winklevoss, die hem het aanbod doen om mee te werken aan een website. Een website die zou bestaan uit profielen, statusteksten en het uitwisselen van foto’s. Wanneer Mark later met The Facebook aan komt zetten, een project van hemzelf, volgen de rechtszaken vanzelf.

Een andere rechtszaak waar de film veel aandacht aan besteedt, is die waarin Mark’s beste vriend, klasgenoot en mede-oprichter van Facebook Eduardo Saverin (gespeeld door toekomstige Spider-Man Andrew Garfield) niet blij is met de manier waarop de zaken rondom Facebook zijn gegaan. Zijn geld was het startkapitaal dat ten gronde lag van de gehele website, maar hij heeft nooit de erkenning gekregen die hij verdiende. Wanneer Mark in contact komt met Napster-president Sean Parker (Justin Timberlake) gaat het balletje rondom de website pas echt rollen. En Eduardo? Die wordt buiten gesloten. Rechtszaak!

Groupies!

De manier waarop Fincher het ontstaan van de website in beeld brengt, het wisselen tussen rechtszaken en de werkelijke besproken momenten uit die zaken, zorgt ervoor dat je als kijker non-stop geboeid naar het scherm blijft kijken. We zien het ontstaan van Facebook.com, de ruzies, problemen en oplossingen eromheen. Of Mark Zuckerberg het idee van Facebook nu gestolen heeft of uit zijn eigen brein heeft laten komen, laat de film compleet in het midden.

Toch weet The Social Network de aandacht van Facebook af te halen. De film toont de meerwaarde van sociale netwerksites en hoe het onze levens veranderd heeft. Natuurlijk zien we de meerwaarde van Facebook tegenover bijvoorbeeld MySpace, maar om de film te bestempelen als “de Facebook film” zou te ver gaan. Toch helpt het als je zelf een actieve Facebook-gebruiker bent. Je herkent dingen uit de film, weet vaak beter waar je over praten (relatiestatus, what are you doing-updates) en weet ook dichter bij de film betrokken te worden.

Dit betekent niet dat je, wanneer je niet dagelijks je vriendenpagina even bekijkt, de film totaal links moet laten liggen. Nee, Fincher weet de film zelfs voor “offline mensen” interessant te houden. Niet alleen door de relaties tussen de personages flink uit te gronden, maar ook door te laten zien wat de sociale netwerksites teweeg hebben gebracht. Mark krijgt zelfs groupies!

Conclusie

The Social Network is gebasseerd op Ben Mezrich’s boek The Accidental Billionaires. Dat de film niet honderd procent correct is met de gebeurde zaken mag een feit zijn, toch zijn alle grote gebeurtenissen uit de Facebook-historie aanwezig. Het ontstaan, het uitgroeien en zelfs de miljoenste gebruiker wordt erkend. Mark Zuckerberg werd uiteindelijk ’s werelds jongste miljardair en het succes van Facebook kennen we ook voordat we de zaal in gaan. Dat neemt niet weg dat de film je van voor tot achter vast weet te houden. Een knappe prestatie voor een film die het veelal van zijn dialoog moet hebben. Aanrader. – Vind ik leuk- Klik.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Sterk acteerwerk
  • Informatief
  • Boeiend van begin tot eind

Wat is NOT

9

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren