Assassin’s Creed: Brotherhood Hands-on

Als je op een druilerige donderdagmorgen naar het schitterende West-In Hotel mag komen om een ochtend aan de slag te gaan met de singleplayer van Assassin’s Creed: Brotherhood (ACB), dan ben je als fanatieke gamer een heel blij man. ACB neemt alles wat zo goed was aan Assassin’s Creed II, gooit daar een lading nieuwe opties in en verlengt op die manier de topper van vorig jaar. Vernieuwend? Misschien niet op alle fronten. Lekker? Hell yeah!

Producer Vincent Pontbriand was ook naar Rotterdam gekomen om meer over de game te vertellen. Zelf noemt hij Brotherhood ook eigenlijk Assassin’s Creed 2 2, maar omdat die titel natuurlijk een beetje raar klinkt (net als bij Army of Two 2), heeft de game nu de titel die wij allemaal kennen. En inderdaad, de game kent zijn begin direct na de gebeurtenissen van deel twee en zal daarna al snel een sprong maken naar de toekomst, waar Ezio een stuk ouder en volwassener is. Er gebeurt iets vreselijks in de familie, wat ik niet zal verklappen, en vervolgens reist Ezio naar Rome om daar wraak te nemen op zijn tegenstanders. De perfecte kans om Rome in zijn volle glorie te bouwen, zodat we nu het echte Rome te zien krijgen en niet het kleine gedeelte wat we te zien kregen aan het einde van ACII.

Rome ziet er schitterend uit en hoewel de game grafisch hetzelfde is, is de hoeveelheid content en sfeer in de stad een stuk groter. Een logische beslissing, aangezien de game zich bijna volledig in Rome afspeelt en dus kleiner is dan het vorige deel, dat verscheidene steden bevatte. Naast het zeer meeslepende verhaal van Ezio, zal vooral het verhaal van Desmond, het alterego van Ezio in de huidige tijd, een grotere rol spelen. Ik ga hier niet teveel over verklappen, maar je zult meer actie met Desmond te zien krijgen.

Hulp!

Natuurlijk is niet alleen het verhaal nieuw, maar is de game ook net wat afwisselender en spannender gemaakt. Afwisselender, omdat je nu ook kleine submissies hebt, die slechts een aantal keer in de game voorkomen. Zo zul je in het begin van ACB Monteriggioni moeten verdedigen tegen een aanval, met behulp van onder meer stadskanonnen. Dit soort kleine minigames zullen vaker voorkomen in het spel en daarnaast kun je nu eindelijk paardrijden binnen de stadsmuren. Ook qua wapens is er veel meer te beleven. Zo kunnen we eindelijk gaan genieten van een kruisboog en zal buskruit een grotere rol spelen.

Ezio is in ACB ouder en volwassener en staat daarnaast ook nog eens aan het hoofd van een nieuw Assassins-gilde. In de singleplayer werkt dit op twee manieren. Ten eerste kun je ingame hulp inroepen van collega’s. Er is een metertje op het scherm dat zich langzaam vult, en als hij vol is, kun je een tegenstander selecteren die aangevallen zal worden door je vrienden. Je mede-assassins doen dan hun werk en afhankelijk van de hoogte van hun XP, zullen ze gevechten winnen of verliezen. De tweede manier om je Assassins in te zetten is om ze wereldwijd opdrachten te laten vervullen. Dit werkt door middel van een wereldkaart, waarop verschillende activiteiten te selecteren zijn. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad stuur je er hele goede (veel XP) of beginnende Assassins op af om de klus te klaren. Je krijgt dit alles niet live te zien, maar achter elke kill zit wel een verhaal dat te lezen is op de wereldkaart. Als een Assassin beter wordt, kun je zijn kleding, wapens en voorwerpen upgraden om hem nog beter te maken voor je ingame avonturen. Persoonlijk vind ik het idee vet dat je zelf je Assassins over de wereld kunt sturen om zo ervaring op te doen en geld te verdienen. Op deze manier blijf je zuinig op je collega’s, want als er een sterft, zul je een nieuwe weer helemaal moeten opleiden.

Meer lekkers

Wat terug is uit het vorige deel, is het upgraden van je eigen stad. Echter, je eigen stad is deze keer een stuk groter, namelijk Rome zelf. Tijdens het spel zul je Rome moeten bevrijden van de Doge, de gemene heerser van de stad en dat doe je door verschillende gebouwen te veroveren. Deze kunnen variëren van paardenstallen tot forten en zodra je deze hebt veroverd, zul je ze kunnen upgraden zoals dat ook mogelijk was met Monteriggioni in ACII. Op deze manier blijf je de gehele game lang bouwen aan een beter Rome, om de bevolking te laten zien dat ze beter af zijn met jou dan met de Doge.

Als laatste wil ik nog even de animaties noemen, die een grote uitbreiding hebben gekregen. Zo zul je nu ook je polsgeweer kunnen gebruiken tijdens gevechten voor zeer brute finishing-moves. Daarnaast zul je qua gevechten niet alleen meer verdedigend counteren, maar ook aanvallende combo’s kunnen uitvoeren. De gevechten zullen hierdoor spannender, maar vooral soepeler verlopen, omdat je niet meer hoeft te wachten op je tegenstander voor het uitvoeren van een bloedstollende beweging.

Voorlopige conclusie

Assassin’s Creed: Brotherhood bouwt duidelijk voort op deeltje twee en voor game-puristen zullen de toevoegingen misschien niet genoeg zijn. Gelukkig ben ik geen purist, maar gewoon een gamer die houdt van de franchise. We moeten natuurlijk nog even wachten op het uiteindelijke product, maar ik ben in ieder geval blij dat we nog even geen afscheid hoeven te nemen van Ezio, die nu ook nog eens een volledig gilde aan Assassins mag leiden. Nog heel eventjes geduld en dan kunnen we dus allemaal los!

 1.   
  Boxer's avatar

  Ik heb hier zin in!

 2.   
  dexter2's avatar

  mij lijkt de singleplayer leuker dan de multyplayer

 3.   
  RoHoutje's avatar

  boxer schreef, "Ik heb hier zin in!"

  Ik ook!

 4.   
  UberProSure's avatar

  Zeker dat dit een goed verkochte game gaat worden 😆 nice preview btw 😉

 5.   
  Kpyne's avatar

  ik wil ook mijn hands on deze hebben 😆

 6.   
  MisterMDW's avatar

  wil hem nu !!!! 😀 😀 🙄

 7.   
  MaTriX's avatar

  Kep enorm veel zin in deze game en Peter is maar een mazzelaar die de game al heeft mogen aanschouwen 😛

 8.   
  Dude…'s avatar

  M.O.E.T de game N.U. spelen!!!!
  peter lucky bastard

 9.   
  LightFasher's avatar

  Die laatste maand gaat lang duren.

 10.   
  RoHoutje's avatar

  Dude… schreef, "M.O.E.T de game N.U. spelen!!!!
  peter lucky bastard"

  Ja hij is echt een Lucky Basterd, eh? Hij kan hem al spelen.

 11.   
  GameAC's avatar

  Koop hem wel als hij 20 euro is. De SP lijkt gewoon AC2.1 en ik ben niet geinteresseerd in de MP.

 12.   
  Free Roamer's avatar

  Of ik deze koop ben ik nog aan het twijfelen

 13.   
  desxeon's avatar

  Wow Lucky peter, maar ik heb echt zin in deze game, heb genoten van deel 1 & 2 dus kom maar op met dit deel. 🙂

 14.   
  poetje10's avatar

  Ik hou van games met, moorden (in games :P), ik hou van games met strategie, ik hou van games waarbij je een eigen lege kan makenr (of eigen assassins), ik hou van games waarbij je eigen steden moet opbouwen…

  Echt mijn game dus 😆

 15.   
  Nukacola01's avatar

  Lekker ik heb er echt zin in! 🙂

 16.   
  IMarks's avatar

  peter kan je mij vertellen of je hem op meerdere pc’s kan installeren… dan hoef ik maar 1 licentie te kopen voor mij en me broer. 😳

 17.   
  Petor's avatar

  soulbody schreef, "peter kan je mij vertellen of je hem op meerdere pc’s kan installeren… dan hoef ik maar 1 licentie te kopen voor mij en me broer. 😳 "

  Helaas, dat kan ik je nog niet vertellen. Simpelweg omdat dat nog niet bekend is. We zullen dat horen bij release.

 18.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  KWIJL! Nee echt, serieus, dit spel word de topper van dit jaar! (Bij mij iig wel :D)

 19.   
  ShadyXL's avatar

  Ik zit gewoon echt elke dag voor additional information about AC:B te zoeken :p Ik moet deze gewoon hebben xD Mooie preview 🙂

 20.   
  Cyb3rp3n0zah's avatar

  k moet deze hebbe, heb k alle delen orgineel k kijk er naar uit!

 21.   
  UncreatedKoen's avatar

  Heb er zin in!!
  nog paar weken!!

 22.   
  Vlad-x's avatar

  Rohost schreef, "

  ”boxer” schreef, "Ik heb hier zin in!"

  Ik ook! "

  Ik ook! 😀

 23.   
  Julius's avatar

  Damn wat heb ik een zin in deze game, vooral omdat ik net in Rome ben geweest!

 24.   
  Centaur's avatar

  Zowel de singleplayer als de multiplayer wordt vast heel erg vet:D!

 25.   
  I_Eat_Noobsz's avatar

  Ik weet het niet ik begrijp heel die verhaallijn niet alhoewel ik 1 & 2heb gespeeld:P moet ik toegeven dat het wel een leuk spel is maar voor 65 euro zeg ik tog echt nee

 26.   
  veronja's avatar

  je weet niet wat je mist! 😉