Law Abiding Citizen Blu-ray

DVD en Blu-ray reviews op MoviesNET draaien eigenlijk om één vraag: hoe vermakelijk is alles? Geen uitgebreide technische praatjes over beeldverhoudingen, audiotracks en camerahoeken, maar gewoon een oprechte bespreking van de mate waarin de film en eventuele extra’s voor echt entertainment zorgen. Natuurlijk zullen we opvallende zaken wat betreft beeld en geluid zeker benoemen indien het relevant is, maar verder willen we vooral duidelijk maken of de DVD/Blu-ray de aankoop waard is.

Onrecht

Het gezin van Clyde Shelton (Gerard Butler) wordt slachtoffer van twee brute overvallers, waarbij zijn vrouw en dochtertje vermoord worden. Aanklager Nick Rice (Jamie Foxx) helpt Clyde, maar kan niet meer bereiken dan de doodstraf voor één van de overvallers, terwijl de ander vrijuit gaat. Tien jaren gaan voorbij, maar Clyde lijkt niet te kunnen leven met het onrecht en het falende rechtssysteem. Hij besluit het heft in eigen handen te nemen en heeft daar zo zijn eigen, gewelddadige methodes voor…

Wat volgt is een bij vlagen spectaculaire film, die in een hoog tempo door blijft gaan tot het einde. Gerard Butler laat zien dat hij goed uit de verf komt in deze rol en ook Jamie Foxx is op zijn plek als ambitieuze advocaat. Het dodelijke kat-en-muis-spel wordt mooi opgebouwd en weet vrijwel constant te boeien.

Invloeden

De kleine zwaktes van Law Abiding Citizen zitten desondanks toch in het verhaal, dat op een paar momenten wat cliché overkomt. Het lijkt er op dat de makers af en toe teveel invloeden uit andere films hebben gebruikt, waardoor dit verhaal niet altijd echt origineel overkomt. Zo is het einde van de film, als je er later even over nadenkt, best vreemd te noemen. Het is wel een mooi einde, dat prima past bij de film, maar toen ik de film voor een tweede keer zag werd nog duidelijker hoe onlogisch het eigenlijk is.

Ook is het lastig om de film het predicaat ‘thriller’ mee te geven, want hoewel er gepoogd wordt om genoeg spanning op te bouwen en misschien zelfs een stukje diepgang mee te geven omtrent het falende rechtssysteem, zijn het vooral de explosieve momenten van actie die voor het meeste vermaak zorgen. Van echte spanning is nauwelijks sprake. Gelukkig maken de momenten vol actie veel goed, zolang je je blijft afvragen hoe iemand die al in de isoleercel zit zoveel dood en verderf kan zaaien.

Conclusie

Law Abiding Citizen is als een student die onverwacht een ruime voldoende haalt: achteraf gezien had er zeker meer in gezeten, maar het cijfer is genoeg om trots op te zijn. Misschien is het verhaal wat dun, komt het hele thriller-aspect niet goed uit de verf en heeft men soms voor niet al te originele oplossingen gekozen, maar de scènes vol actie maken veel goed. Denk er gewoon niet teveel bij na als je de film bekijkt, geniet van de prestaties van Gerard Butler en Jamie Foxx en laat je verrassen, voor zover dat mogelijk is.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Heerlijke vlotte actie
  • Gerard Butler en Jamie Foxx

Wat is NOT

  • Niet altijd even origineel
  • Actie-thriller zonder echte spanning

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren