NHL 11

Hockey, dat kennen we hier in Nederland wel. Vooral de dames die deze sport in ons land beoefenen, genieten veel belangstelling. Maar ijshockey… Dat is weer iets geheel anders. Dit ligt denk ik enerzijds aan het feit dat de strenge winters in dit kleine kikkerlandje voorlopig de deur uit zijn, en anderzijds aan het feit dat we als kaaskoppen eigenlijk al wel genoeg hebben aan het voetbal. De FIFA en PES-serie zijn hierdoor ook niet meer uit gamersland weg te slaan. Dat andere sportgames echter ook zeker niet minder vermakelijk kunnen zijn, ondervond ik na het spelen van NHL 11.

De NHL-serie kent dezelfde ontwikkelaar als FIFA, te weten EA Sports, en volgt hierdoor ook hetzelfde systeem als de andere delen van deze reeks. Elk jaar komt er weer een nieuw deel uit waarin alle transfers van de spelers zijn bijgewerkt en de game weer een aantal verbeteringen heeft gekregen. Dat dit systeem ook voor deze ijshockey-serie werkt, blijkt wel uit de goede cijfers die de game elk jaar weer in recensies scoort. Zal dit achttiende deel in de serie zijn voorgangers volgen en ook een goed cijfer in deze recensie scoren?

Ouderwets goed

Laat ik maar meteen een tipje van de sluier oplichten en hier een bevestigend antwoord op geven. NHL 11 is gewoon weer lekker ouderwets goed. Net zoals in voorgaande delen is de game weer ontzettend realistisch. Neem bijvoorbeeld het schieten van de puck. Waar je zou verwachten dat je slechts op een knopje hoeft te drukken, waarna de puck door de stick het goal wordt binnengeslagen, gaat het in NHL toch net even wat anders. Net zoals in het echt beweeg je namelijk de stick, in dit geval dus die van de controller, naar achteren en vervolgens naar voren, waarna die zwarte puck een vaart maakt en hopelijk voor jou uiteindelijk in het goal belandt.

Realisme in de game is ook weer sterk aanwezig dankzij de geweldige graphics die de game de speler aanbiedt. De ijshockeyers zijn nog gedetailleerder dan in het vorige deel en de bewegingen zijn nog vloeiender dankzij de verbeterde physics. Ondanks deze grafische update is de frame rate zelfs beter, alhoewel er jammer genoeg wel vaak in de Be a Pro-modus nogal wat onverklaarbare horten en stoten voorkomen, die best wel storend zijn.

Genoeg te beleven

Met het noemen van de Be a Pro modus komen we meteen aan bij de gameplaymodi die NHL 11 ons te bieden heeft. Allereerst heb je dus de Be a Pro-modus, die we ook uit FIFA kennen. NHL 11 biedt daarnaast echter meer dan genoeg en misschien zelfs wel te veel. Je hebt de Be A GM , Playoff, Tournament, Practicemodus en natuurlijk verscheidene onlinemodi. Aan de een-na-laatste had echter wel wat meer aan gesleuteld kunnen worden, want er is duidelijk te zien dat de ontwikkelaar daar niet zijn volledige aandacht aan heeft geschonken. Waar het echter uiteindelijk allemaal om draait in NHL, is het geweld. IJshockey is namelijk een zeer ruige sport, waar niemand schuwt om iemand een beentje op hardhandige wijze te laten lichten of een vuist pardoes in het gezicht van een tegenstander te planten. Jammer genoeg zijn de gevechten die je met andere spelers aangaat in een First Person-aangezicht, een systeem dat eigenlijk totaal niet werkt. Het ontwijken van klappen en het uitdelen van ze is eigenlijk het makkelijkst te doen door gewoon even hard te button-bashen, want echte precisie komt er niet aan te pas.

Geweld is eigenlijk ook wel nodig om de puck langs een keeper te krijgen, want die worden met de dag intelligenter. Als je echter te hard met de stick om je heen slaat, heb je wel grote kans dat die afbreekt. Het is werkelijk waar een ludiek gezicht om de speler een beetje bedremmeld naar zijn stick te zien staren, die dan verworden is tot een halve plank. Een goede strategie om een aanval op te bouwen is dan ook vereist, een nieuwe ervaring die ik nog niet eerder heb ervaren in de serie. Wat je zeker ervaart in de game is een geweldige sfeer die in de arena heerst. Het gillende publiek laat je testosteron stromen als nooit tevoren, wanneer een aanval succesvol afloopt.

Conclusie

Het tipje van de sluier lichtte ik al op, dus erg verrassend is mijn conclusie niet. NHL 11 is gewoon weer als vanouds een goede ijshockeygame, die elke fanaat weer uren aan het beeldscherm laat kluisteren. Mensen die de sport niet kennen, kunnen echter ook genoeg plezier beleven aan deze game. Dankzij mooiere graphics, verbeterde physics en genoeg gameplaymodi om je lol op te kunnen, is NHL 11 gewoon een heerlijke game om te spelen, wanneer in de komende wintermaanden slechts natte sneeuw ons land bedekt. Wie wil dan niet in ijzige omstandigheden lekker ijshockeyen op de bank?

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Realistisch
 • Geweldige graphics en physics
 • Genoeg modi
 • A.I. intelligenter
 • Biedt echte ijshockey-ervaring

Wat is NOT

 • First-person gevechten
 • Practice modus
 • Lagg in Be a Pro

8.8

 1.   
  Cirdan's avatar

  Als je echter te hard met de stick om je heen

  volgens mij moet er: “slaat” erachter staan ๐Ÿ˜›

  Verdere een goeie review. Helaas is deze kaaskop bestemt voor de Fifa voetbal ๐Ÿ˜€

 2.   
  Pimkingetje's avatar

  Hmm, ik zal hier eens voor sparen. Mijn laatste NHL is 2005. Ik volg nog steeds het ijshockey in Nederland (gisteren in Den Haag, GO TILBURG!) en soms kijk ik een NHL wedstrijd.
  En een 8,8 is goed, dus… 8)

 3.   
  toeter83's avatar

  vet hoor maar wacht denk ik toch op de van 2k

  lekker knallen met de Boston bruins
  vette sport dit jammer dat het niet zo populair is in Nederland

 4.   
  lassieman's avatar

  lijkt me wel een gave game.
  het publiek is wel beter als bij fifa 11 ๐Ÿ˜›

 5.   
  ExtremeDotCom's avatar

  ze hebben teminste iets van deftige gezichten :p

 6.   
  xiloz's avatar

  Goede review kan met je mening inkomen. NHL 11 is een gewoon geweldige game. Als hockey fanaat wil ik mijn adrenaline wel eens kwijt zonder te wachten op een volgende wedstrijd van mijn favoriete team de: Eaters.
  De passing is vrijer dan in de vorige delen. In het echte ijshockey zie je vaker dat die puck niet zo gemakkelijk naar voor gaat, tientallen fysieke duels worden uitgevoechten voordat die puck in het vak van de tegenpartij is. Dat zie je terug in de game.
  Ben je echt zo een ijshockey fan en heb je ook nog verstand van tactieken kun je ook je eigen tactiek ontwerpen en precies aanduiden hoe ze schaatsen en waar naar toe.
  Echter mijn struikelblok is – als je nog niet gevorderd bent – als je op Rookie-niveau speelt dan komt om de haverklap pop-ups met hints in beeld waarna het rondje tientallen keren nutteloos word indrukt want, na 2 dagen ken je ze allemaal.
  Maar buiten dat is het een game die zeker menig uren zal doden!