Last Window: The Secret of Cape West

Er zijn niet veel detective-games tegenwoordig. Professor Layton is weliswaar een erg succesvolle franchise voor de Nintendo DS. Last Window: The Secret of Cape West is echter niet minder uniek. Dat sprak mij erg aan. Het heeft niet zoveel puzzels als de Professor Layton-games, maar toch is alles goed uitgewerkt. Lees snel verder om erachter te komen waarom ik Last Window: The Secret of Cape West een topper voor de Nintendo DS vind.

Mysteries

Last Window: The Secret of Cape West is een detectiveachtig spel dat een vervolg is op Hotel Dusk: Room 215. De protagonist is Kyle Hyde, en het speelt zich één jaar na Hotel Dusk: Room 215 af. Het heeft een geheel eigen verhaal en daardoor hoef je niet zijn voorganger gespeeld te hebben om het te kunnen snappen. Je volgt een week van Hyde’s leven in het jaar 1980 dat zich voornamelijk afspeelt in zijn appartement in Cape West, in Los Angeles. In die week zijn er allerlei mysteries omtrent de moord op Kyle’s vader en andere zaken uit het verleden. Die moet jij gaan oplossen. Dat maakt juist het verhaal heel erg spannend, want daardoor wilde ik weten wat er ging komen en daardoor bleef ik geboeid. Maar voor mensen met weinig geduld of die nog nooit eerder een boek hebben gelezen zullen het spel in het begin heel sloom vinden. In het begin moet er voornamelijk kennis gemaakt worden met alle inwoners en er wordt uitgelegd hoe je het spel precies moet spelen, want het is ook niet de bedoeling om doelloos rond te zwerven in je appartement. Na het eerste hoofdstuk zal het wat leuker worden, want dan zullen er mysteries en puzzels moeten worden opgelost. Het spel heeft wel een lage herspeelbaarheidswaarde, maar je kunt toch ervoor kiezen op opnieuw te starten en andere keuzes te maken.

Point and Click

Last Window: The Secret of Cape West maakt gebruik van een Point and Click systeem. Dit houdt in dat je via de aanwijspen van de Nintendo DS objecten kan gebruiken, lopen/rennen, kunt communiceren met anderen en puzzels kunt gaan oplossen. Als je communiceert met een persoon komen er vaak verschillende opties tevoorschijn. Je kan iedereen doodleuk van alles gaan vragen, maar soms willen ze over jouw onderwerp niet graag praten. Dan kun je ervoor kiezen om er verder op in te gaan of het er maar bij laten wat het is, wat een potentiële game over kan zijn. Een persoon of object kan een puzzel hebben die jij moet gaan oplossen. Zo moet er een kruiswoordpuzzel opgelost worden, een verloren ring gezocht worden of een manier gevonden moeten worden om het brandalarm uit te zetten. Als je een hoofdstuk in het spel voltooit zullen alle gebeurtenissen vastgelegd worden in een digitaal boek. Je kan daardoor het verhaal lezen via een ander gezichtspunt. Het verhaal verandert naarmate je meer keuzes maakt. Als je dan alle mysteries hebt opgelost, zul je een eigen versie van het verhaal kunnen nalezen. Aan het einde van elk hoofdstuk worden er meerkeuzevragen gesteld over hetgeen dat er in dat hoofdstuk gebeurd is, zodat je als je de game een tijdje niet gespeeld hebt je toch weet waar in het verhaal je beleven was.

Audio, Visueel

De meeste mensen willen een spel hebben dat er grafisch goed uit ziet en geluid dat niet 8-bit is. Het spel gebruikt dezelfde audio en visuele stijlen als zijn voorganger, wat ik persoonlijk erg mooi vind. De visuele kant laat personages als getekende beelden zien en de omgeving is driedimensionaal. De audio bevat helaas geen stemmen van personages. De muziek is echter erg mooi gecomponeerd en als je objecten gaat gebruiken zullen bepaalde geluiden te horen zijn. In veel DS-spellen is weinig of geen gepraat te horen, maar ook zonder stemmen is de audio goed uitgewerkt.

Conclusie

Het spel is zeker een concurrent van de Professor Layton-serie, maar het spel is niet zo bekend. Ondanks dat heb ik me heel erg vermaakt met het oplossen van mysteries en puzzels in dit spel. Last Window: The Secret of Cape West is niet echt geschikt voor mensen die een vlot spelletje willen spelen, maar het spel zit goed in elkaar. De besturing is zeker niet slecht en went snel. Er zijn zoveel mogelijkheden als je aan het communiceren bent, omdat je veel keuzes kunt maken. Elke keuze heeft invloed op het verloop van het verhaal. Het grafische gedeelte is heel goed gelukt, het geluid bij de interactie is niet slecht en het muziek is erg mooi. Naast dit alles kun je elke handeling en keuze teruglezen in het automatisch gegenereerde digitale boek als je nog niet genoeg hebt gehad van Last Window: The Secret of Cape West.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Spannende verhaallijn
 • Audio en visuele stijlen passen er goed bij
 • Eigen keuzes hebben invloed op het verhaal
 • Acties worden vastgelegd in een digitale boek

Wat is NOT

 • Lage herspeelbaarheidswaarde
 • Niet voor ongeduldige spelers

8

Meer Last Window: The Secret of Cape West

5/10/2010Wall Street: Money Never Sleeps 0
 1.   
  veronja's avatar

  Lijkt me leuk komt op het lijstje voor de mischiens… Ds spellen zijn bij mij zeer zwaar gezakt er zijn er goeie maar meestal zijn ze zo snel ineengeflanst dat ze echt op niets trekken. Er zijn zeker uitzonderingen zoals zelda en layton … maar ze zijn met zooo weinig 🙁