Splice

Met Sarah Polley en Adrien Brody beschikt Splice over twee acteurs die een film prima kunnen dragen. Tel daar een interessant sci-fi script over het combineren van menselijk en dierlijk DNA bij op en wat krijg je dan? Juist, een mislukt experiment.

Morele bezwaren

De inleiding van deze recensie verraad de clou eigenlijk al: Splice is niet de sleeper hit waar sommige enthousiastelingen op hadden gehoopt. Dat heeft meerdere oorzaken, maar laten we niet op de zaken vooruit lopen en even bij het begin beginnen. Het verhaal van Splice is namelijk erg interessant te noemen en wekt de nodige interesse (en verwachtingen) op.

Wetenschappers en partners Clive (Adrien Brody) en Elsa (Sarah Polley) werken voor een grote investeringsmaatschappij aan allerlei DNA-onderzoeken. Waar ze echt in uitblinken is het splitsen van DNA, om daarmee zowel wetenschappelijke als medische doorbraken te ontwikkelen. Tot dusver deden ze dit met dierlijk DNA, maar ze zijn van mening dat er nog meer mogelijk is als ze dierlijk DNA met dat van een mens gaan combineren. Bij de geldschieters beginnen de morele bezwaren op te spelen, maar in al hun nieuwsgierigheid besluiten Clive en Elsa om een dergelijk experiment in het geheim toch uit te voeren.

In het begin lijkt het experiment weinig bijzonders en zelfs een mislukking, maar al snel groeit het nieuwe organisme uit tot een mens-achtig wezen. Clive vindt het inmiddels toch wel te ver gaan, maar voor Elsa is er geen weg meer terug. Ze wil het wezen, dat inmiddels de naam Dren heeft gekregen, in het geheim opvoeden alsof het haar eigen kind is. Dren blijft echter niet lang het onschuldige meisje waar Elsa zo dol op is geworden…

Twijfelachtige twist

Kortom, best een leuke insteek voor een interessante film. Splice slaat jammer genoeg de plank volledig mis bij de uitwerking van het geheel, in het bijzonder het kiezen van een passend genre. De informatie en trailers deden bijna vermoeden alsof Splice een Species-achtige horrorfilm zou zijn, maar niets is minder waar. Het begin van de film is ontzettend rustig en terwijl je zou denken dat het even een kwestie van warmdraaien is, ben je na een uur nog aan het wachten op meer actie en vooral meer duidelijkheid. Een sci-fi drama zou de film beter passen als omschrijving, maar daarvoor gooien de laatste twintig minuten volledig roet in het eten.

Zonder al teveel te verklappen kan gezegd worden dat Splice op het einde afzakt naar een zeer bedenkelijk niveau. Er gebeuren rare dingen binnen het verhaal, personages gaan ineens vreemde acties ondernemen en het lijkt wel alsof de makers er noodgedwongen een twist aan wilden geven. Van een echte plotwending is geen sprake, maar deze vorm van variatie is toch wel erg twijfelachtig te noemen. De momenten waarop Dren wat meer aan bod komt, en er regelmatig een combinatie van CGI en acteerwerk aan te pas komt, zijn nog wel lovenswaardig te noemen. Voor de rest zal je stomverbaasd naar het scherm staren en jezelf afvragen wat zowel de makers als de acteurs bezielde toen ze die laatste scènes gingen opnemen.

Conclusie

Splice is een film met veel potentie, maar net als de wetenschappers in het verhaal kunnen we na afloop eigenlijk alleen maar spreken van een mislukt experiment. Een sci-fi horror zou een goede keuze zijn geweest en had op genoeg manieren uitgewerkt kunnen worden, maar in plaats daarvan zit je ruim een uur met een hoop ongemakkelijk drama op je bord. Dat het einde toch een lichte vorm van spanning met zich mee weet te brengen, benadrukt de gemiste kans des te meer. Als dan ook nog eens de meest absurde scènes passeren, wordt het steeds duidelijker dat Splice een eigen identiteit mist. En dat kan je echt niet oplossen door even wat DNA te combineren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Een interessant concept

Wat is NOT

  • Absurd script
  • Film mist een echt genre
  • Had veel meer ingezeten

4

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren