FIFA 11

Als klein kindje voetbalde ik regelmatig met vriendjes. Hoe ouder ik echter werd, des te groter het verschil werd tussen hen die wel op voetbal zaten en degenen die niet de sport op ‘professionele’ wijze beoefenden. Ik zat niet op voetbal, dus ging mijn niveau zienderogen achteruit. Waar ik echter wel in uitblonk was FIFA. Dé voetbalgame voor mij, die ik vanaf deeltje 2000 begon te spelen. Met veel belangstelling keek ik dus dit jaar weer uit naar FIFA 11 en nu ik de game gespeeld heb, kan ik niets anders zeggen dan: Goal!

Revolutionaire veranderingen?

Met FIFA 11 hoopt EA opnieuw de harten van vele voetbalfans te veroveren. Zoals elk jaar probeert de ontwikkelaar dit weer te doen door de foutjes van een vorig deel te verbeteren en daarnaast nieuwe features te implanteren, ook wel ‘doorontwikkelen’ genoemd. Het voordeel hiervan is dat je vrijwel zeker bent van de kwaliteit van een game, maar dat fans wel enigszins zullen klagen dat er volgens hen betrekkelijk weinig nieuwe dingen in de game zitten. Zo ook dit jaar, alhoewel men niet kan zeggen dat EA op z’n achterste gat heeft gezeten. Een aantal veranderingen hebben er namelijk voor gezorgd dat de game een stuk flexibeler speelt.

Dit zie je vooral terug in het passingsysteem. Waar er in het vorige deeltje nog sprake was van ping-pongen tussen spelers, waarna uiteindelijk een schot gelost kon worden, is het hele systeem een stuk complexer gemaakt. Je zal nu veel meer moeten doen dan in FIFA 10. Allereerst zie je dat terug in de kracht van een pass, die je nu veel meer zelf moet bepalen. Hieruit vloeit ook het feit voort dat de controle van de bal door een speler een grote rol speelt. Een krachtige korte pass zal met veel meer moeite verwerkt worden door een speler dan een zachte. Hierbij zijn echter ook de persoonlijke kwaliteiten van een speler van belang, waarmee we meteen bij de tweede aanpassing van FIFA 11 komen.

De ontwikkelaar noemt het zelf ‘Personality+’ en het houdt in dat elke speler zijn eigen plus- en minpunten heeft. Zo zal de ene speler sneller een bal onder controle kunnen houden dan de andere, terwijl iemand als Sneijder weer over een goed langeafstandsschot beschikt. Al deze capaciteiten van een speler hebben een best wel groot effect op hoe hij zich op het veld gedraagt. Dit is een zeer goede verbetering, doordat er hierdoor een nog hogere mate van realisme in de game aanwezig is. Dit realisme is ook aanwezig in het vechten om een bal. Een schouder van Lucio tegen een speler als Messi zorgt ervoor dat de Vlo de bal zal verliezen, alhoewel dankzij nat gras de bal wel tussen beide spelers kan doorrollen, teneinde opgepikt te worden door een derde gegadigde.

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

Waar de gameplay in FIFA steeds realistischer wordt, behoort EA met het schaamrood op de kiezen naar de gezichten van de spelers te kijken. Al vele jaren lang wordt er hartstochtelijk geklaagd over de gezichten van de spelers, die in geen enkel opzicht de gelijkenis genoemd zouden mogen worden van hun fysieke evenbeelden. Dit is echt een punt dat EA volgend jaar behoort op te lossen, want dit kan niet meer in een game anno 2010. Wat anno 2010 echter nu wel kan is eindelijk een volledig elftal vormen. In FIFA 11 is het namelijk voor het eerst in de serie mogelijk om als keeper hele wedstrijden te spelen, maar echt heel goed pakt dat niet uit.

Toegegeven, het idee erachter is leuk. En het is ook het eerste, tweede en misschien zelfs nog wel derde potje leuk, maar daarna niet meer. Er is namelijk een reden dat zo weinig spelers keeper willen zijn. Het is vaak het grootste gedeelte van de wedstrijd namelijk saai. Wachten op een bal die zich richting je doel spoedt, terwijl je de andere tien teamgenoten plezier op het veld ziet maken. Daar komt nog bij dat het ook nog niet echt heel lekker is uitgewerkt. In de game is het nu zo dat je constant op een door de computer aangegeven positie moet gaan staan, daarbij er op hopend dat de bal door je zal worden tegengehouden. Echte loeiers zijn echter onmogelijk te vangen, waarna je vervolgens ook nog het verwijt van je teamgenoten over je heen zal krijgen.

Een echt totaalpakket

Voorgaande dingen zijn de echt grotere veranderingen waarmee FIFA 11 zich kwalificeert ten op zichten van het vorige deel. Maar dankzij het totaalpakket van uitgebreide spelmodi, waarvan overigens de Career modus ook nog eens lekker onder handen is genomen, en het leren van vorige kleine foutjes, zorgt FIFA ervoor dat iedereen aan zijn trekken kan komen. Manage een team, of besluit om als speler het geluk uit te proberen. Creëer online een toernooi en speel met vrienden, of kies ervoor om af en toe tegen een willekeurig iemand een wedstrijd te spelen. Maar doe in ieder geval één ding zeker allemaal: schakel het Nederlandse commentaar van Youri Mulder en Evert ten Napel uit, want dat is even erg als voorheen.

Conclusie

Je hoefde het niet tussen de regels door te lezen: FIFA 11 is weer een geweldige voetbalgame, die nog beter is dan zijn voorganger. Een complexer passingsysteem zorgt voor meer diepte in het spel. Door de invoering van ‘Personaltiy+’ beschikt elke speler nu over zijn eigen kwaliteiten, die duidelijk terug te zien zijn in een wedstrijd. Het realisme is enerzijds verbeterd, door onder meer de verbetering van het vechten om de bal, maar EA krijgt ook een gele kaart voor de slecht vormgegeven gezichten in de game. Keepen blijkt wel leuk te zijn, maar zal in FIFA 12 flink verbeterd moeten worden om echt veel gebruikt te worden. FIFA 11 scoort dit jaar opnieuw met een echt totaalpakket, netjes in de bovenhoek.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Complexer passingsysteem
 • Kleine foutjes vorig deel verbeterd
 • Totaalpakket
 • Personality+
 • Vechten om de bal

Wat is NOT

 • Gezichten spelers
 • Keepen niet geweldig
 • Commentaar Youri Mulder en Evert ten Napel

9.2

 1.   
  Vardozo's avatar

  Ben het wel deels eens over die gezichten maar dat ze in geen elk opzicht er op lijken is ook weer niet zo. Mooi is het niet maar ik bedoel messi herken je zo.. zelfde voor de andere bekende spelers. Maar als je kijkt naar een speler die speelt in de eredivisie ja dan lijkt het er niet op nee. Als ze voor elke speler hun eigen gezicht moesten doen hadden we eens in de 2 jaar een fifa of zo..

 2.   
  toeter83's avatar

  Lekker boeiend van de gezichten. Het gaat toch om het spelletje en niet om iemands gezicht.
  Met dat commentaar ben ik het dan wel weer eens. Maar gelukkig zit het engelse commentaar er nog in.
  Maar voor de rest stijgen ze weer is boven zichzelf uit. Wereld spel.

 3.   
  Cirdan's avatar

  Ik ben ook met de Review eens.

  Gisteren gespeeld met een paar maten, en het is echt lekker spelen. Maar die NL commentaar… older… “Jaaa….hij doet een tackle” , Zo, die zat er………….bijna in” -_-‘

  9tje van mij 🙂

 4.   
  Ruudjee's avatar

  Mee eens. Het passingsysteem zorgt aanvankelijk voor nogal wat irritaties, maar wanneer je het een beetje onder de knie hebt, werkt het erg fijn. De gezichten daar ben ik ook slecht over te spreken, zeker als je de topclubs van Nederland bekijkt (op Balazs Dzsudzsák na).
  Al met al is het gewoon weer een meer dan degelijke voetbalgame geworden, waar velen zich weer uren, dagen, weken, maanden mee kunnen gaan vermaken. Chapeau, EA!

 5.   
  Lode's avatar

  En nu een PC review please. 🙂

 6.   
  Dude…'s avatar

  altijd weer dat fifa… whatefack word daar nauw nieuw aan…. alleen 3 of 4 nieuwe spelertjes en ditjes en datjes…

 7.   
  ChielB's avatar

  Lode schreef, "En nu een PC review please. :)"

  Vervang waar nodig het woord ‘controller’ door toetsenbord/muis en je komt een heel eind. 😉 Maar serieus, doordat de PC-versie dit jaar eindelijk ook gebruik maakt van de next-gen engine, ligt deze versie erg dicht bij de consoles.

 8.   
  M@tthijs's avatar

  Cirdan schreef, "Ik ben ook met de Review eens.
  Gisteren gespeeld met een paar maten, en het is echt lekker spelen. Maar die NL commentaar… older… “Jaaa….hij doet een tackle” , Zo, die zat er………….bijna in” -_-‘
  9tje van mij 🙂 "

  Het woordje tackle is inderdaad een jammer genoeg stopwoordje geworden. Jongens, jongens, wat kan ik me daar dood aan ergeren…

 9.   
  nickkok14's avatar

  In de review staat er ook iets over het nederlandse commentaar van Mulder en ten Apel, bedoelen jullie van dat het een beetje eentonig is of wat?

 10.   
  M@tthijs's avatar

  Als je met eentonig ‘in herhaling vallend’ bedoeld… ja. Het commentaar is daarnaast vaak doorspekt met flauwe grapjes en vaak wordt een spelsituatie totaal verkeerd besproken. Wordt er bijvoorbeeld gezegd dat de bal net naast ging, terwijl in werkelijkheid de bal finaal mis was. 😉

 11.   
  painkillers's avatar

  nu nog een mode warin je zelf de presentator speelt 😉 😉
  en ze hebben een paar extras vergeten zoals het feit dat je zelf je clublied kan maken 😀

 12.   
  lassieman's avatar

  [email protected] schreef, "Als je met eentonig ‘in herhaling vallend’ bedoeld… ja. Het commentaar is daarnaast vaak doorspekt met flauwe grapjes en vaak wordt een spelsituatie totaal verkeerd besproken. Wordt er bijvoorbeeld gezegd dat de bal net naast ging, terwijl in werkelijkheid de bal finaal mis was. 😉 "

  of andersom, en dat is echt vreselijk irritant. sta je achter, 10 cm over. zeggen ze “die bal vliegt zowat het stadion uit” 😥

  EDIT: komt er nog een riview van pes 11?

 13.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Weet iemand of ik het spel ook met een xbox/ps3 controller op mijn pc kan spelen? Want toetsenbord gaat niet lekker… En heb hem even geleend van een vriend, dus jah…?

 14.   
  Dark_Phoenix's avatar

  GamerGames™ schreef, "Weet iemand of ik het spel ook met een xbox/ps3 controller op mijn pc kan spelen? Want toetsenbord gaat niet lekker… En heb hem even geleend van een vriend, dus jah…?"

  Je kan met een xbox controller op de pc spelen. Want die heb ik zelf ook namelijk speciaal voor de pc aangeschaft.

 15.   
  nickkok14's avatar

  [email protected] schreef, "Als je met eentonig ‘in herhaling vallend’ bedoeld… ja. Het commentaar is daarnaast vaak doorspekt met flauwe grapjes en vaak wordt een spelsituatie totaal verkeerd besproken. Wordt er bijvoorbeeld gezegd dat de bal net naast ging, terwijl in werkelijkheid de bal finaal mis was. 😉 "

  Is dit alleen met het Nederlandse commentaar of heeft bijvoorbeeld het Engelse commentaar dit ook?

 16.   
  RoHoutje's avatar

  Heb Fifa 11 nog niet gevonden op download sites. 😡

 17.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Dark_Phoenix schreef, "

  ”GamerGames™” schreef, "Weet iemand of ik het spel ook met een xbox/ps3 controller op mijn pc kan spelen? Want toetsenbord gaat niet lekker… En heb hem even geleend van een vriend, dus jah…?"

  Je kan met een xbox controller op de pc spelen. Want die heb ik zelf ook namelijk speciaal voor de pc aangeschaft. "

  Alstjeblieft vertel hoe! Ik heb hier een draadloze controller, voor mijn xbox 360. Stuur mij een Pm of een reply, thanks! 😀

 18.   
  Neolite's avatar

  Rohost schreef, "Heb Fifa 11 nog niet gevonden op download sites. 😡 "

  Ga maar naar de winkel toe, daar is hij wel te krijgen. 😉

 19.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Neolite schreef, "

  ”Rohost” schreef, "Heb Fifa 11 nog niet gevonden op download sites. 😡 "

  Ga maar naar de winkel toe, daar is hij wel te krijgen. 😉 "

  Haha, goeie! Of download de demo 😛 Die is nml wel te vinden 🙂

 20.   
  lassieman's avatar

  Rohost schreef, "Heb Fifa 11 nog niet gevonden op download sites. 😡 "

  zoek en gij zult vinden 😛

 21.   
  MaTriX's avatar

  het spel kost 44 euro bij Mediamarkt en lijkt mij dat het dat zeker waard is voor de echte fans, ik zie dat mensen al geen probleem hebben om er 60 euro voor neer te leggen want hij loopt als zoete broodjes de winkel.

  Tevens wat het commentaar betreft speel ik zulke games meestal op engels talig, jammer voor EA want ik ga er zelfs geen 44 euro voor neer leggen gezien ik niet echt hou van sport games, tevens hoort men naar mij mening in topics ook niet over downloaden te praten maar gewoon over het spel waar het nieuws bericht over gaat maar goed das mij mening.

 22.   
  Pievee's avatar

  Ik denk dat vooral de PC-gamers (zoals ik) blij zijn met de nieuwe FIFA… Console-gamers mogen dan zeggen dat er niet echt veel veranderd is, maar voor ons is hij heel wat beter dan vorig jaar!

  P.S.: Verwacht hem binnen enkele dagen in de brievenbus!

 23.   
  a88's avatar

  Nice review! 😀

 24.   
  Houserz's avatar

  ik blijf toch bij PES vind de gameplay toch fijner.

 25.   
  Ramon94's avatar

  Heb het 2 dagen achter elkaar gespeeld. Je ziet nu echt verschil tussen aanname’s en schieten. Verder vind ik dat je als je het een tijdje speelt wel gewend raakt aan het passen. In het begin voelt het een beetje raar aan, maar later begint het wel te lopen. De keepers zijn wel veel moelijker om te passeren nu.

  Goeie game, het verschil tussen FIFA10 is wel te merken.

 26.   
  Lode's avatar

  ChielB schreef, "

  ”Lode” schreef, "En nu een PC review please. :)"

  Vervang waar nodig het woord ‘controller’ door toetsenbord/muis en je komt een heel eind. 😉 Maar serieus, doordat de PC-versie dit jaar eindelijk ook gebruik maakt van de next-gen engine, ligt deze versie erg dicht bij de consoles."

  Wel ik heb de PC versie en voor mij is FIFA 11 een zalig spel eens je de controls hebt ingesteld enz. Want je controls kan je niet meer instellen in-game. Het spel is gewoon een X360 port. Want als je naar controls gaat zie je gewoon nog een X360 controller staan. Ook de logo’s van de knoppen in-game zijn van X360 zoals A B X Y enz. Héél irritant als je het mij vraagt.

  Ze zijn er dus deze keer wel in geslaagd om een mooi spel neer te zetten maar nog steeds die kleine slordigheidsfouten maken het spel een stuk minder waard. Trouwens FIFA 11 heeft zoveel controls dat ik 4 handen nodig heb om deftig te spelen. 🙂

 27.   
  -050- Critical's avatar

  Fifa 11 is wel heel bruut hoor:lol:
  sws 20x beter nog dan fifa 10 het voelt weer wat natuurlijker.
  keepen is een leuke gadget, maar be a pro is toch ruk
  geef mij maar lekkeronline

 28.   
  enak's avatar

  In de vorige fifa kon je een speler 🙁 van naam veranderen,in fifa 11;blijkbaar niet????

 29.   
  Neolite's avatar

  Voor vragen kan je op het forum terecht. 😉

 30.   
  Hotshot's avatar

  WOW! Vandaag gekocht en ik werd echt weggeblazen! Want is dit een sterke game, die carreer-mode is helemaal geweldig en alles klopt gewoon. DIKKE 10+

 31.   
  RemcoBluB's avatar

  Leuke game, maarja zoals er al staat: de gezichten.. 😳

 32.   
  mrjoey's avatar

  Hij zet een tackle in….Hij zet een tackle in……damn wat werd ik daar zoo gek 😕 van jammer dat dat niet verbeterd is

  Zet de game op engels commentaar en je hebt een wereld spel

  dikke 9.5 van mij 😀

 33.   
  Larsson21's avatar

  Commentaar heb ik tot nu toe bij alle delen gwn uitgezet en dat het er niet uitziet maakt me ook niet uit, maar kan je ook meerdere career modes aanmaken? Ik ga hem zoiezo kopen, PES is gwn slechter dan fifa. 8)

 34.   
  xiloz's avatar

  De gezichten van de spelers vallen me ook wel tegen, het enige wat nu veranderd is dat als je een speler niet kent kan je eigenlijk niet zeggen of die wel lijkt of niet, want alle gezichten zijn op dezelfde manier gemaakt. Wat me opviel was dat Wesley Sneijder nog altijd dezelfde haartjes heeft als in 2010 terwijl Wesley toch een jaar geschoren kaal is… Uiteindelijk zijn dat meer lachertjes dan echte fouten die je storen.
  Ik stoor me aan het publiek, het is wel verbeterd met geluid maar ik wil zoals in het echt, niet dat er 10 gastjes tegelijk hetzelfde bewegen… Overigens vind ik het FIFA spel te lief, je kunt er eigenlijks niets gemeens in doen, wat ik af en toe wel leuk vind om te doen. Een schwalbe of elleboog idee misschien hahaha
  Natuurlijk begrijp ik waarom het er niet in zit. Dus ook FIFA 11 is zoals altijd geweldig!

 35.   
  FireBallz's avatar

  Jammer dat je maar zo weinig goede spelers kan kopen, Gotze kostte 2.0 miljoen, voor algemene score 70. Klinkt goed, maar ik had carriere bij Man United en ik vond echt dat ze prutspelers hadden dus moesten er een paar bij.
  LET OP ALS JE BOVEN 80 WIL KRIJG JE MAAR EEN PAAR.

 36.   
  FireBallz's avatar

  Goeie review trouwens. 😆