F1 2010

Over het feit dat Codemasters weet hoe racegames in elkaar steken hoeft niemand te twijfelen, want met namen als GRID and DiRT 2 heeft het bedrijf zich zeker weten te bewijzen. Weet het bedrijf echter ook hoe een Fomule 1-game van deze tijd gemaakt moet worden?

Het antwoord op de hier bovenstaande vraag is gelukkig ‘ja’, want Codemasters heeft met F1 2010 een mooi stukje werk afgeleverd. Het spel mag met trots de beste Formule 1-simulator tot nu toe worden genoemd. Maar gelukkig is de game ook erg toegankelijk in elkaar gezet, zodat iedere raceliefhebber er mee aan de gang kan gaan. Het verschil tussen de moeilijkheidsgraden is enorm. Waar je op de makkelijkste modus een simpel racespel met veel behulpzame foefjes voor je ziet, is de game op de moeilijkste graad een ware simulator die met de kleinste details rekening houdt.

Het racen zelf verschilt dan ook van arcade tot simulatie. Met hulpmiddelen als een racelijn, remhulp en ABS is de game niet zo moeilijk en dus geschikt voor iedere gamer die van Formule 1 houdt. Zonder de hulpmiddelen is echter opperste concentratie nodig. Het kennen van het circuit is nu van belang, want elke bocht moet goed aangesneden worden en elk hobbeltje kan voor problemen zorgen. Ieder detail kan zorgen voor winst of verlies. Het is echter niet zo dat de ene racestijl leuker is dan de ander. De racestijlen zijn simpelweg voor verschillende soorten gamers gemaakt. Het inhalen van een tegenstander door een mooie manoeuvre is op elke moeilijkheidsgraad leuk.

Tot in de details

Ik kijk zo nu en dan wel eens Formule 1 op de televisie en ik sta altijd verbaasd over hoeveel details er wel niet in deze sport belangrijk zijn en veel van deze details zijn ook in F1 2010 aanwezig. Je banden slijten, een ritje door het zand of gravel zorgt voor minder grip, de achtervleugel verstellen verandert het hele rijgedrag van je auto, enzovoort. Daarnaast speelt het weer en de afstelling van je auto natuurlijk ook een grote rol. De Formule 1-sport wordt in het spel simpelweg waardig en volledig neergezet. Ook op het gebied van de lengte van de races, want je bent niet zo snel klaar met een race. Eerst krijg je de kans om op een circuit te oefenen en je wagen goed af te laten stellen. Vervolgens moet je zo hoog mogelijk kwalificeren en daarna is het tijd voor de echte race, die minimaal tien (maar vaak meer) rondes lang zijn.

Een ander punt waar ik F1 2010 voor wil prijzen, is de race-beleving die het neer probeert te zetten. Je blijft namelijk continu in het leven van een coureur. Tijdens het racen ben je natuurlijk een coureur, maar buiten de races beleef je ook alles uit zijn ogen. In de garage zie je de techneuten aan je auto sleutelen, je maakt persconferenties mee en je zit in een concurrentiestrijd met jouw teamgenoot. Deze hele beleving had echter wel wat uitgebreider gekund. Je zult tijdens de persconferenties namelijk al snel dezelfde vragen moeten beantwoorden en de techneuten zijn na enkele keren ook niet meer zo spannend.

Anticiperen is een kunst

Over het technische aspect van F1 2010 ben ik niet lovend. Zo zijn de graphics van de races die overdag plaatsvinden wat leeg en flets, terwijl de nachtraces juist weer erg sfeervol zijn. Ook het schademodel is niet heel erg spectaculair. De wagens kunnen kapot, maar dit zijn niet meer dan vooraf aangegeven delen die van de auto afbreken. Ik wil vliegende neusvleugels en afbrekende wielen zien, een schademodel dat echt klopt. Verder is het geluid van de game niet gedenkwaardig. De Formule 1-wagens klinken zoals ze moeten klinken, maar de soundtrack en het geluid bij botsingen is weer wat middelmatig en saai. De laatste klacht die ik heb, is de A.I. van de tegenstanders. Voor het grootste deel zit deze subliem in elkaar, maar hier en daar blijf je toch merken dat je tegen computergestuurde tegenstanders rijdt. Zo beukt er zo nu en dan een vijand tegen je, terwijl dit op een dergelijk moment totaal overbodig is en de tegenstanders anticiperen niet altijd even goed een situatie. Dit merk je dan doordat de tegenstanders de perfecte racelijn blijven aanhouden terwijl dat op dat moment toch echt niet de beste keuze is.

Conclusie

F1 2010 brengt ons een volledige Formule 1-beleving. Tot in de details is de racesport goed naar het spel vertaald. Het racen zelf is dan ook leuk om te doen en brengt veel voldoening. Een tegenstander inhalen voelt geweldig en een race succesvol afronden geeft helemaal veel voldoening. De hele beleving van de racesport die Codemasters heeft weten te creëren is leuk, maar had wel iets uitgebreider kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor de niet noemenswaardige multiplayer. De modus doet wat het moet doen; je kunt namelijk met twaalf man tegelijk tegen elkaar racen, maar het is niet erg bijzonder. Verder is het spel op technisch vlak wat aan de middelmatige kant, maar dit allemaal is niet iets om het spel op af te schrijven. Gamers die op zoek zijn naar een racespel om zo nu en dan even op te starten, zijn bij dit spel aan de verkeerde deur, maar als je van de Formule 1-sport houdt, zit je helemaal goed. F1 2010 mag met trots de beste Formule 1-simulator tot nu toe worden genoemd.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Tot in de details goed uitgewerkt
 • Voor iedereen toegankelijk
 • Je blijft altijd in de Formule 1-beleving

Wat is NOT

 • Op technisch vlak wat middelmatig
 • De A.I. heeft zo nu en dan wat rare gedragingen

8.7

 1.   
  RoHoutje's avatar

  Leuke review.

 2.   
  limsma's avatar

  ik denk dat ik deze ga halen ipv GT5

 3.   
  AwesomeDude's avatar

  Ik wilde hem sowieso al halen, deze review overtuigt me alleen maar meer

 4.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Wat een heerlijk spel! 😀 Ik moet de multiplayer nog proberen, maar wat ik tot nu toe heb gezien, geeft me alleen maar meer zin in de multiplayer!!! Heerlijk spel 😀

 5.   
  MaTriX's avatar

  Mooie review Richard, maar de review heeft me niet overtuigt om hem te kopen en het is precies de reden waar we het vanmiddag al over hadden……

  R1chard schreef, "Gamers die op zoek zijn naar een racespel om zo nu en dan even op te starten, zijn bij dit spel aan de verkeerde deur"

  Zoals ik al zei het lijkt me een geweldige game maar ik ben toch meer van het arcade racen, Tevens is een simulatie racer als dit niet iets waar ik uren voor ga zitten en het is precies zoals je in de review al aangaf (zie boven de quote) de reden waarom ik hem niet koop dus ik moet dus gewoon geduld hebben tot NFS Hot Pursuit uit is en dan zal ik je tevens wel ff laten zien wat racen is 😀

  Verder nogmaals weer een hele mooie review.

 6.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  limsma schreef, "ik denk dat ik deze ga halen ipv GT5"

  Nee GT5 wordt echt geweldig, kijk dit is de beste F1 racer ooit, maar GT5 wordt de beste “racer”! ooit. dus check filmpjes en wacht nog een paar maanden en het wachten wordt uiteindlijk beloond.

  mooie review richard, ik houd wel altijd van F1 games, maar dan moet ik wel een stuur hebben, bij andere racers heb ik dat nou totaal niet, ik weet niet waarom bij F1 wel. maarja…

 7.   
  nietingebruik's avatar

  Ik vind je review alles behalve het juiste beeld schetsen van deze game.

  Even in het kort voordat men begint te klagen hoe ik een oordeel kan vellen over deze game terwijl deze “officieel” nog niet uit is. Ik heb hem al kunnen bemachtigen en heb de game de hele dag getest en wil dan ook wat rechtzetten.

  A.i. niet in orde? Grafisch overdag wat flets ?

  Ik weet niet welke versie Codemasters jouw gestuurd heeft, maar ik heb het gevoel dat je de “Work in progress” versie hebt. (ja dat was sarcastisch)

  Codemasters brengt het “Live the life” concept om de sleur naar het einde van het seizoen iets te verzachten. Iets wat super is uitgewerkt, maar voor meneer is het weer niet genoeg.

  Crashes niet in orde?.. Kom op zeg, ga dan Burnout spelen ofzo ?!

  Ik weet zeker dat heel veel F1 fans hier op gewacht hebben, zeker na een kansloze Championship Editon.

  Nogmaals, je review haalt bij mij nog geen 0,5 score

 8.   
  Jonah's avatar

  Onderbouw de volgende keer je ‘review’ eens met argumenten. Misschien dat we dan verder kunnen praten. 😉

 9.   
  ps3 gek's avatar

  ik kan niet wachten tot vrijdag. Ik kan enkele punten uit de review niet beoordelen, maar ik heb na DiRT 1 en 2 het volste vertrouwen in codemasters! Overigens speel ik alle simulatieracegames ook met een logitech stuur wat tevens een andere ervaring zal geven. Ik ben niet zo van de multiplayer, heb ik ook nooit met dirt gedaan (driften met controller was veel makkelijker dan met stuur) en ook stond ik niet zo te wachten op persconferenties enzo. Ik denk dus dat deze game bij mij in het straatje zal vallen. Zoniet, dan ontvang ik 2 maande later toch GT5! 😀

 10.   
  ms13694's avatar

  Normaal ben ik niet zo weg van racegames, maar dit klinkt wel goed

 11.   
  Wouter's avatar

  Ik heb hem gepre-ordered! Krijg hem overmorgen binnen. Volgens mij is dit inderdaad een game als je gewoon die-hard wilt racen. Lijkt me ook wel leuk als je wel wat van Formule 1 af weet overigens..

 12.   
  R1chardTM's avatar

  @Robsmitties Leuk dat je dat ook zo fijn kunt onderbouwen. Je hoeft het niet eens te zijn met de review, want dit is MIJN mening.
  Toch moet je ook wel even gaan lezen. Ik zeg nergens dat het spel grafisch slecht is, ik geef alleen dat het beter had gekund.Tevens heb ik de AI rare fratsen uit zien halen. Ik roep nergens dat het spel een slechte AI heeft, het doet soms alleen wat gekke dingen. Je klotst meteen met je mening over deze review heen, maar als je eens wat kritischer leest zie je dat ik de game echt goed vind. Ik geef hem niet voor niets een 8.5.
  Maar ja deze reactie op jouw commentaar heeft toch geen zin, want jouw mening is blijkbaar heilig. 😳

  Leer trouwens jezelf ook maar eens wat respect aan.

 13.   
  MaTriX's avatar

  robsmitties schreef, "Ik heb hem al kunnen bemachtigen"

  Je hoeft er niet omheen te draaien je bedoelt je hebt hem gedownload ik had toch echter wel verwacht dat iemand die zo game ontzettend goed vind en misschien zelfs heel graag wilt dat tie op zijn minst wacht tot vrijdag en hem dan gaat kopen.

  Een review blijft natuurlijk ook een deel de mening van de reviewer en Richard geeft dat heel duidelijk aan.

  Nogmaals Rich een hele mooie review, misschien dat ik hem toch koop lol ja ik blijf dat filmpje op youtube met die gast die dat race stuur gebruikt geweldig vinden.

 14.   
  desxeon's avatar

  Lijkt een beetje op Forza 3 met de Graphics enzo,(je zit wel in andere auto’s natuurlijk)

  Maar even OT: Goeie review Richard. 🙂

 15.   
  Jarek's avatar

  Ik heb hem al in de pre-order staan.

  Hoop hem de 24e in huis te hebben. 🙂

 16.   
  G_Dragon16's avatar

  Ik had in gameplay beelden nog wel het idee dat de auto te strak aan het wegdek ligt, teminste zo leek het! Ik ga hem tuurlijk halen, het is gewoon uber vette game.

  Ook niet niks voor niks codemasters 8) , nu grid 2 nog ff 😮 😀

 17.   
  geart96's avatar

  K wil deze game echt graag hebben! lijkt me erg vet, mooie review!

 18.   
  PSPfreaky's avatar

  Het design (nemu) is zowat gekopieerd van DiRT 2, maar dan in grijs rood. Niet dat het menu er niet goed uitziet, maar ze konden wel wat anders maken.

  Dit spel moet je eigenlijk gewoon met controller spelen, want op een toetsenbord vind ik het dit maal niet zo lekker spelen.

  Graphics zien er erg goed uit! Helaas is het schadesysteem niet echt goed ontwikkeld. Zo zie je geen deuken als je hebt gebotst. Bij het beuken van een tegenstander zie je niet echt dingen door de lucht vliegen.

  Als je tegen de banden rijdt van de tegenstander, gebeurt er niks. Bij een oude F1 game (2003 ofzo) was het gelijk crashen.

 19.   
  matdriks's avatar

  Op de Pc vind ik het wel mooi met DX11

 20.   
  agovv1913's avatar

  ga het morgen ophalen kan niet wachten

 21.   
  Cirdan's avatar

  Review is nice 🙂

  Ik zou deze game eerst kopen, maar ik zag dat GT5 al ergens in november(??) uitkomt dus ga ik dat maar kopen ^^

 22.   
  nietingebruik's avatar

  MaTriX schreef, "

  ”robsmitties” schreef, "Ik heb hem al kunnen bemachtigen"

  Je hoeft er niet omheen te draaien je bedoelt je hebt hem gedownload ik had toch echter wel verwacht dat iemand die zo game ontzettend goed vind en misschien zelfs heel graag wilt dat tie op zijn minst wacht tot vrijdag en hem dan gaat kopen."

  Ik weet niet hoe jij een Playstation 3 ombouwt maar nee, V&D Roermond verkocht ‘m gister al.

 23.   
  nietingebruik's avatar

  R1chard schreef, "@Robsmitties Leuk dat je dat ook zo fijn kunt onderbouwen. Je hoeft het niet eens te zijn met de review, want dit is MIJN mening.
  Toch moet je ook wel even gaan lezen. Ik zeg nergens dat het spel grafisch slecht is, ik geef alleen dat het beter had gekund.Tevens heb ik de AI rare fratsen uit zien halen. Ik roep nergens dat het spel een slechte AI heeft, het doet soms alleen wat gekke dingen. Je klotst meteen met je mening over deze review heen, maar als je eens wat kritischer leest zie je dat ik de game echt goed vind. Ik geef hem niet voor niets een 8.5.
  Maar ja deze reactie op jouw commentaar heeft toch geen zin, want jouw mening is blijkbaar heilig. 😳
  Leer trouwens jezelf ook maar eens wat respect aan."

  De kritische noot in je review overheerst, om vervolgens de game een 8,5 te geven na het neerzetten van zo’n review is jou te kort komen. Voor mijn gevoel heb je gewoon een gebrek aan kennis op het gebied van copywriting, maar hé dat is natuurlijk MIJN mening 😛

 24.   
  Dy-88's avatar

  niet verwacht dat je als minpunt hebt ”AI heeft soms rare gedragingen”.
  raar, want k vond altijd dat codemasters altijd een geweldige AI ontwikkeld.
  GRID, DIRT, OF: Dragon Rising..

 25.   
  R1chardTM's avatar

  robsmitties schreef, "De kritische noot in je review overheerst, om vervolgens de game een 8,5 te geven na het neerzetten van zo’n review is jou te kort komen. Voor mijn gevoel heb je gewoon een gebrek aan kennis op het gebied van copywriting, maar hé dat is natuurlijk MIJN mening 😛 "

  Ah ja copywriting tuurlijk… en ik ben ook heel niet lovend over de goede aspecten van de game, zucht? Ik kan 1000 woorden schrijven over hoe goed het racen is, maar dat heeft weinig zin. Goed is gewoon goed. Ik geef aan wat goed en slecht is en geef de game en net cijfer. Je kunt het geen leuke manier van reviewen vinden dat is jouw goed recht. Maar een tekortkoming, sorry daar kan ik me niet in vinden. We proberen bij GamersNET onze reviews geen ellenlange teksten te laten worden en dat is onze keuze. En ik vraag het je nog één keer praat met respect tegen elkaar.

 26.   
  lfcstefan's avatar

  Ik heb hm gister al gekocht. Hij is echt supervet! Wat ze zeggen klopt idd helemaal. Je kan hm zo arcade spelen als je maar wil, maar ik hou wel van wat uitdaging en speel het zonder hulpmiddelen, alleen daardoor bak ik er nog vrij weinig van. Zeker met de afstelling van mn auto zit ik veel te kloten zonder dat ik er verstand van heb.. In de Free Practice word door het team tegen mij gezegd via de radio iets van: Your teammate is doing good. Maybe you can copy his strategy. Heeft iemand een idee of dit echt kan, en zo ja hoe?

 27.   
  ShadyXL's avatar

  Mooie review, misschien dat ik deze op de 360 koop 😀 Alleen ik wacht nog wel ff tot de prijs is gedaalt, want F1 is niet echt mijn ding 😛

 28.   
  tijs_vp's avatar

  En wat zijn we hier toch weer allemaal vriendelijk tegen elkaar 🙂

  Goeie review hoor, geen tekortkomingen vanuit mijn visie, maar ik zou wel houden van ellenlange reviews.

 29.   
  ThuiSSiE's avatar

  Pff..een review met gemengde gevoelens. heb het spel nu een paar dagen en kan het totaal niet met de mening in de review vinden. Wat me het meeste stoort

  “Hetzelfde geldt voor de niet noemenswaardige multiplayer. De modus doet wat het moet doen; je kunt namelijk met twaalf man tegelijk tegen elkaar racen, maar het is niet erg bijzonder.”

  Niet noemenswaardig? WTF! Je hebt een online sprintrace maar ook de mogelijkheid om een compleet GP weekend te racen. Je hebt dan dus ook de qualification en daarna de race. Ik weet niet wat jij belangrijk vind voor MP maar ik vind dat een goede toevoeging. Heb lang niet zoveel lol gehad online.

  Zo staan er wel wat meer noten in waar ik zeer aan twijfel en heb eerlijk gezegd ook het idee dat je er niet zo heel lang mee gespeeld hebt. Maar goed..een ieder zijn mening. Maar deze slaat de plank compleet mis 😉

 30.   
  abc6465465464's avatar

  Ik ben het volledig eens met de review en sinds ik de game heb ben ik er tevreden mee. En mensen van GN, ga zo door, en negeer de mensen die jullie revieuws slecht vinden want die moeten blijkbaar nog leren wat het is.

 31.   
  agovv1913's avatar

  geweldige game nu nog 37 dagen tot gran turismo5 en mn jaar kan nie kapoet 8) 8) 8)

 32.   
  ps3 gek's avatar

  ”agovv1913″ schreef, "geweldige game nu nog 37 dagen tot gran turismo5 en mn jaar kan nie kapoet 8) 8) 8) "

  Inderdaad Gran Turismo wordt helemaal geweldig.
  Over Formula One 2010: HELEMAAL TOP!! De beste F1 game ooit gemaakt! Codemasters heeft aan al mijn verwachtingen voldaan. Helaas heb ik nog geen safety car gezien, maar de simulatie is er zeker. De spanning in de races is intens, je werkt ook echt met teams en vooral met een racestuur natuurlijk is deze game helemaal compleet! Ook heerlijk om gewoon ff een time trial te doen of een single race. Online heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar daar ben ik ook niet zo van. Ik speel nu op hard, met manual transmission en alle driving aids op off staan. Dat maakt het helemaal geweldig. Zeer onder de indruk van dit spel! 😉 En over die AI gesproken: Ik vind het echt geweldig werken! Polyphony Digital (makers van Gran Turismo) zou er een voorbeeld aan kunnen nemen.

 33.   
  Nitro McClean's avatar

  Vandaag heb ik F1 2010 gekocht en uitgeprobeerd. Ik heb het spel inmiddels verwijderd van mijn computer en ga het maandag terug brengen naar de winkel.
  Codemasters heeft geprobeerd om een combinatie van een arcade-racegame en een race-simulator te maken. Het is net geen arcade-racegame geworden, en helemaal geen simulator. Even in een auto stappen en er mee wegrijden is er niet bij. Je moet eerst door de arcade toestand heen. De circuits en de auto’s zien er prachtig uit. Dat is zonder meer een grafisch hoogstandje van Codemasters. Maar er is iets elementairs mis met de circuits: ze zien er veel te klein uit. De bochten zijn veel te krap en de rechte stukken tussen de bochten zijn veel te kort. Het is gewoon een grap zoals het er uitziet, in plaats van een poging om er zo echt mogelijk uit te zien.
  De reviever zegt: “Ik kijk zo nu en dan wel eens Formule 1 op de televisie”. Dat verklaart mogelijk waarom deze enorme tekortkoming niet is opgevallen. Voor alle liefhebbers die regelmatig naar Formule 1 op televisie kijken en heel graag een zo realistisch mogelijke simulator op hun PC willen kan ik aanraden het spel niet te kopen. De circuits zien er prachtig uit. De omgeving van de circuits in F1 2010 lijkt ook heel veel op die van de echte circuits. Maar van de afmetingen klopt helemaal niets. Wil je gewoon een leuk racespel wat er grafisch geweldig uit ziet, dan is F1 2010 wel iets.

 34.   
  R1chardTM's avatar

  @Nitro
  De circuits zijn gewoon exacte kopieën van het origineel hoor. Ik kijk genoeg Formule 1 om dat te zien. Kijk maar eens naar de momenten waarop je moet schakelen in het spel, deze kloppen ook met het echte circuit. 😳

 35.   
  birre's avatar

  is een stuur verplicht om het spel te kunnen spelen??

 36.   
  Steeltje's avatar

  Gister weer gespeeld. Wat mij erg opvalt is dat wanneer ik in Monaco rijd is dat ik een serieuze framedrop krijg op mijn PS3.

  Iemand ook dit probleem?

 37.   
  Steeltje's avatar

  birre schreef, "is een stuur verplicht om het spel te kunnen spelen??"

  Zeker niet. Kun je gewoon spelen met je controller, doe ik ook. Stuurtje maakt het niet gemakkelijker, uiteindelijk maakt het je wel sneller 😛

 38.   
  Steeltje's avatar

  Nitro McClean schreef, "Vandaag heb ik F1 2010 gekocht en uitgeprobeerd. Ik heb het spel inmiddels verwijderd van mijn computer en ga het maandag terug brengen naar de winkel.
  Codemasters heeft geprobeerd om een combinatie van een arcade-racegame en een race-simulator te maken. Het is net geen arcade-racegame geworden, en helemaal geen simulator. Even in een auto stappen en er mee wegrijden is er niet bij. Je moet eerst door de arcade toestand heen. De circuits en de auto’s zien er prachtig uit. Dat is zonder meer een grafisch hoogstandje van Codemasters. Maar er is iets elementairs mis met de circuits: ze zien er veel te klein uit. De bochten zijn veel te krap en de rechte stukken tussen de bochten zijn veel te kort. Het is gewoon een grap zoals het er uitziet, in plaats van een poging om er zo echt mogelijk uit te zien.
  De reviever zegt: “Ik kijk zo nu en dan wel eens Formule 1 op de televisie”. Dat verklaart mogelijk waarom deze enorme tekortkoming niet is opgevallen. Voor alle liefhebbers die regelmatig naar Formule 1 op televisie kijken en heel graag een zo realistisch mogelijke simulator op hun PC willen kan ik aanraden het spel niet te kopen. De circuits zien er prachtig uit. De omgeving van de circuits in F1 2010 lijkt ook heel veel op die van de echte circuits. Maar van de afmetingen klopt helemaal niets. Wil je gewoon een leuk racespel wat er grafisch geweldig uit ziet, dan is F1 2010 wel iets. "

  Ik kom jou ook overal tegen he…..