Guitar Hero: Warriors of Rock

De afgelopen vier jaar tijd zijn we overstelpt met volwaardige delen en spin-offs van Guitar Hero. Waar de serie begon als een echt podium voor hard-rock en metal muziek, leek het na een paar delen de weg kwijt te zijn geraakt en ging het steeds meer de mainstream kant op. Fans van het eerste uur klagen om die reden al een tijdje en Activision lijkt gehoor te hebben gegeven aan die smeekbede, want met Guitar Hero: Warriors of Rock beloven ze weer de oude rockgoden naar boven te halen en de serie terug naar zijn roots te brengen. Slaagt de game er echter in die belofte waar te maken?

Let rock live its days again!

Het begint in ieder geval goed in de game. In een metal-achtig vormgegeven stijltje wordt je duidelijk gemaakt dat de ‘Demigod of Rock’ door een kwaadaardig mechanisch beest is opgesloten, dat een personificatie van de commerciële popindustrie is. Dit kwaadaardig schepsel wordt simpelweg ‘Beast’ genoemd. Jij wordt vervolgens opgeroepen om een heel team van Warriors of Rock samen te stellen in de Quest Mode, die met elkaar een legendarische gitaar moeten verkrijgen, waarmee de Demigod of Rock uiteindelijk het beest kan verslaan en de echte rock weer kan doen herleven. Deze Warriors of Rock zijn echter in het begin een stelletje sufferds, die nog niet het ware licht van de rock hebben gezien.

Om ze op het juiste pad te leiden, zal je met elke rocker een aantal eigen nummers moeten afwerken, waarna ze worden getransformeerd tot ware rockkrijgers. Om elke rocker een eigen stijltje te geven, heeft Harmonix ze daarnaast ook allemaal nog speciale krachten gegeven, zoals een hogere multiplier, of dat noten aan het begin veel meer waard zijn. Al deze krachten worden bij een transformatie tot rockkrijger ook nog eens verbeterd, waarna je ze uiteindelijk in twee dikke boss-fights zal bundelen om de ware muziek weer een ziel en publiek te geven. En als je een korte blik werpt op de tracklist van Guitar Hero: Warriors of Rock, wordt duidelijk dat Harmonix ons ook échte ware muziek schenkt.

Eindelijk weer eens échte muziek op een échte speelgoedgitaar

En niet een beetje, maar zelfs meer dan 90 nummers met échte muziek, zonder gillende Justin Bieber daar tussen. Hard rock, classic rock, blues rock, metal, alternative, noem het allemaal maar op. De nummers beslaan dus een groot scala van de muziekstroming, die de een aan zal spreken en de ander, die meer luistert naar hits op de radio, wat minder. Op dit punt is Harmonix dus in ieder geval zeker geslaagd met haar belofte om terug te keren naar de roots van de serie en de fans van het eerste uur weer een game te geven waarmee ze kunnen rocken. En dat je nu eindelijk weer kan shredden op de vele klassiekers komt goed uit, want dit zesde, volwaardige deel bevat een nieuwe gitaar.

Het stoere uiterlijk laat het aanzien van het plastic gitaartje verheffen tot hogere hoogten, maar daarnaast is de nieuwe gitaar ook nog eens functioneler. De batterijen zijn nu mooi weggestopt in de hals van de gitaar. Daarnaast is de gitaar nu ook grotendeels uit elkaar te halen, zodat je de gitaar naar eigen wens kan customizen. Maar dat is nog niet alles, ook het ietwat irritante touchpad is verdwenen, omdat maar weinig spelers het noodzakelijk vonden om hun handen tijdens het spelen een stuk naar beneden te plaatsen. De verbetering van de uitstraling van de gitaar en de functionaliteit ervan brengt echter wel een pijnlijk minpunt naar voren, waar Activision het wel zelf naar gemaakt heeft.

Is er nog innovatie mogelijk in gameplay?

Door het feit dat Activision ons namelijk de afgelopen vier jaar tijd heeft overstelpt met Guitar Hero games, is de gameplay zo geperfectioneerd, dat er bij velen de vraag op zal rijzen waarom er nog vijftig piek zou moeten worden neergelegd voor in feite alleen maar de toevoeging van nieuwe nummers. Harmonix heeft deze zere wond ietwat proberen te helen, door elk nummer tot het uiterste te wringen door middel van uitdagingen in de zogenaamde ‘Quickplay+’-modus. Ik doe hier misschien een beetje cynisch over, maar feit is wel dat het de replay-waarde van de game en dan vooral de nummers flink omhoog weet te trekken.

Waar je namelijk voorheen slechts het doel had om de hoogste score voor een nummer neer te zetten, kan je nu ook denken aan uitdagingen waarin je een bepaald aantal akkoorden moet raken, of een aantal noten van de solo in een nummer. Door het behalen van sterren in een nummer, die je ook verkrijgt door het voltooien van uitdagingen, speel je daarnaast weer allemaal items vrij. Hier bij kan je denken aan nieuwe gitaren of accessoires. Competitief kun je vanzelfsprekend ook weer helemaal los gaan, zowel online als offline. Desalniettemin moet worden bekend dat Quickplay er ook al in Guitar Hero 5 zat én dat ,alhoewel er een importfunctie van nummers uit vorige delen is, de game eigenlijk niet als een volwaardig nieuw deel zou kunnen worden beschouwd.

Conclusie

Om uit voorgenoemde punten een balans op te maken, is duidelijk geworden dat alhoewel Activision een ruim gebaar heeft gemaakt naar fans met Warriors of Rock, er toch een schaduw van flutteloosheid en uitgemolken koeien over dit gebaar gepaard gaat. De rek is er ondertussen wel uit bij de Guitar Hero-fanaten, die niet elk jaar doodgegooid willen worden door verscheidene delen. Activision belooft echter op het goede pad te gaan en ziet daarom dit deel als een sluitstuk van die periode. Eén belofte heeft Activision in ieder geval waargemaakt, Warriors of Rock laat de rock weer leven en brengt de serie weer terug naar zijn roots. Misschien dat Activision dan ook wel die andere belofte waar kan maken…

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Geen Justin Bieber
 • Quickplay+ modus
 • Quest Mode
 • Nieuwe gitaar
 • Meer dan 90 nummers échte muziek

Wat is NOT

 • Geen innovatie in gameplay
 • Niet voor mainstream

8.8

 1.   
  Jonah's avatar

  Matthijs, je review is erg ‘1337’. 😛 Ik moet zeggen dat ik verrast ben door Warriors of Rock, wellicht dat we in de toekomst een écht goede Guitar Hero krijgen. Eentje die de gameplay op z’n kop zet.

 2.   
  RoHoutje's avatar

  Yeah! Geen Justin Pieper! 😆

 3.   
  Pimkingetje's avatar

  In verband met faillietheid moet ik wachten tot 15 november (verjaardag) Wachten, wachten en nog eens wachten… 😥

 4.   
  nurie's avatar

  och, doe niet zo populair,we weten dat het in is om justin bieber te haten, maar om dat nou te melden in een review over guitar hero… Guitar hero heeft nog nooit iets als Bieber erin gehad, het is alleen steeds meer pop/alternative geworden

 5.   
  GameAC's avatar

  Ik wacht lekker op Rock Band 3. Die neemt het genre naar het volgende level. Dit is een typische Activision game.

 6.   
  Tha Destiny's avatar

  Niet voor mainstream vind ik meer een plus.

  Mainstream :’)

 7.   
  M@tthijs's avatar

  Tha Destiny schreef, "Niet voor mainstream vind ik meer een plus.
  Mainstream :’) "

  Voor mij is dat ook een plus, maar aangezien mainstream toch een meerderheid vertegenwoordigt, zal de game dus voor een meerderheid van de gamers (er van uitgaande dat gamers gemiddeld genomen gelijkwaardig zijn aan de gemiddelde Nederlander) minder interessant zijn. 🙂

 8.   
  ariesijm's avatar

  Ik vond het eigenlijk wel grappig dat er bij staat “geen Justin Bieber” Je word tegenwoordig dood gegooid met dat figuur!

 9.   
  a88's avatar

  Stoer spel.

 10.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Weet iemand ook of je nummers uit vorige GH games over kunt zetten naar dit deel?

 11.   
  Pimkingetje's avatar

  Je kon wel voor een paar eurie alles van GH:Metallica overzetten zag ik op de Metallica-site. En ik dnek dat dat ook zal kunnen. 😉

 12.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Pimkingetje schreef, "Je kon wel voor een paar eurie alles van GH:Metallica overzetten zag ik op de Metallica-site. En ik dnek dat dat ook zal kunnen. 😉 "

  Wow effe wachten! 😕 Dus als ik het goed begrijp moet ik nog een keer betalen voor de nummers die ik heb gekocht van mijn geld?!!!! WTF 👿

 13.   
  DaGirl74's avatar

  nee je kan je gekochte nummers opnieuw gratis downloaden in dit spel alleen met nummers van ander GH weet ik nog niet hoe het moet maar er is ook een mogelijkheid