Het afscheid van The Master Chief

Met de komst van Halo: Reach nemen we afscheid van een icoon in de spannende wereld van de games. Of hij voor altijd weg zal blijven is natuurlijk maar de vraag, maar voorlopig hoeven we geen games meer te verwachten met de Master Chief, alias John-117 in de hoofdrol. Maar is het eigenlijk erg dat we nu Halo-games zullen krijgen zonder de Master Chief in de hoofdrol? Ik denk persoonlijk dat het een bevrijding is voor de franchise en hoe mooi ik mijn tijd ook vond met hem, momenteel mis ik hem als kiespijn.

Mijn liefde voor Halo

De liefde voor Halo is soms moeilijk te omschrijven. De meeste mensen zullen de multiplayer als grote pluspunt aanhalen en dat is natuurlijk ook een van de beste onderdelen van de franchise. Het is vooral de balans die het hem doet in Halo-games. De wapens zijn goed gebalanceerd en worden heerlijk ondersteund door voorwerpen die je helpen te overleven. De granaten zijn precies krachtig genoeg om schade aan te richten, maar niet zo krachtig dat je altijd sterft door een granaat. Als laatste zijn het de voertuigen die het afmaken. Halo zonder voertuigen is geen Halo en het is zo vet om grote veldslagen te beleven in deze mobiele wapens.

Hoewel weinig mensen echte interesse hebben in het verhaal achter Halo, is dat voor mij wel het absolute hoogtepunt van de games. De wereld is namelijk veel groter dan de Master Chief. Het gaat om de mensheid, die inmiddels door de ruimte kan reizen en overal koloniën heeft opgebouwd mede omdat de Aarde te vol is geraakt. Tientallen jaren weet de mensheid zich te verspreiden door het universum, zonder dat er ook maar een nieuwe levensvorm ontdekt wordt. Totdat, op de onschuldige planeet Harvest, het eerste contact ontstaat tussen de mensheid en de groep eensgezinde aliens, The Covenant. Het is die strijd die mij in de franchise heeft getrokken. Hoe ga je als mensheid om met zo’n aanval, terwijl je nog maar net ontdekt hebt dat je niet alleen in de ruimte rondzwerft.

Waarom die ringen?

Helaas heeft Bungie er indertijd voor gekozen om dit verhaal te vertellen door middel van een held, die heel ver weg stond van de echte veldslagen op de menselijke koloniën. Hoe vet was het geweest als we in een volledig bewoonde wereld hadden rondgezworven, om vervolgens te worden aangevallen door een zojuist ontdekte bedreiging. Hoe mooi Halo: Combat Evolved ook was in zijn tijd, een volledig bewoonde planeet heeft Bungie toen nog niet aangedurfd. Wellicht was het de techniek van toen die hen tegenhield, wellicht was het een bewuste keuze. Hoe het ook zij, er is gekozen voor The Master Chief, een SPARTAN die in zijn eentje de Covenant moet stoppen, ver van de bewoonde werelden van de mensheid.

Fans van de serie zullen zeggen dat dit een goede keuze was, aangezien Bungie het verhaal wilde vertellen van de Halo-ringen, die uiteindelijk een wapen waren tegen ‘The Flood’, een buitenaardse groep parasieten die alles op hun pad infecteren. En hoewel de franchise zijn naam dankt aan deze Halo-ringen, laten we eerlijk zijn, is dit niet het beste verhaal in de serie. Toch?

Rooskleurig

Mede daarom vind ik het fantastisch dat we afscheid hebben genomen van The Master Chief. Voor mij staat hij voor een eenzame held die, soms met een klein groepje meegereisde soldaten, moet vechten voor de hele mensheid. De techniek en de tijden zijn veranderd en qua storytelling is Bungie de afgelopen jaren positief gegroeid. De nadruk ligt nu op een hele groep SPARTANS en een wereld die ze ter plekke moeten verdedigen. Daarom zie ik, ondanks dat Bungie andere games gaat maken, de toekomst voor Halo zeer rooskleurig in. Want voor mij is een verhaal over een hele groep mensen altijd interessanter dan een verhaal over een enkel persoon. Nu maar hopen dat 343 Industries en de andere studio’s die met Halo aan de slag gaan die balans en gameplay goed kunnen neerzetten. Want als dat de lukt, waren die eerste zes games slechts het begin van een hele mooie sci-fi reeks.

 1.   
  killingdj0's avatar

  we will miss u masterchief
  en hopelijk zien we je weer in 343 studios 😆

  edit: en ook al wordt het niet zoals de oude halo het maakt mij echt niks uit ik ben allang blij als er nieuws is over een nieuwe halo

 2.   
  HardCoreGamer™'s avatar

  Boehoe!!! 😥
  Helaas is in deel 3 de serie al geëindigd.
  Reach is allemaal wat voor Halo combat.. gebeurde. Oftewel een kleine maar zeer grafische toevoeging…:) Miss gaat Studios 343 wel beginnen met een remake van de Halo serie? 😀

  Heeft iemand al enige ervaring gehad qua games bij studio 343, aangiezien ik nooit van deze studio heb gehoord 😳

 3.   
  craz's avatar

  Ik wil een remake van halo combat evolved want dat was tot nu toe de beste Halo!! Vond de levels leu kalles klopte gewoon in deel 1 daarna is het maar een beetje afgeraffeld alhoewel Halo reach heel wat goed maakt. 😉

 4.   
  MaTriX's avatar

  Ik ben sinds gisteren begonnen aan Reach (ja kweet ik had hem dinsdag al maar helaas door ellende gisteren pas kunnen beginnen) en moet zeggen ik begrijp waarom Peter zo over de franchise te spreken is, op moment geniet ik dus van een wereld game en heb met plezier dit artikel gelezen.

 5.   
  Petor's avatar

  GamerGames™ schreef, "Boehoe!!! 😥
  Helaas is in deel 3 de serie al geëindigd.
  Reach is allemaal wat voor Halo combat.. gebeurde. Oftewel een kleine maar zeer grafische toevoeging…:) Miss gaat Studios 343 wel beginnen met een remake van de Halo serie? 😀
  Heeft iemand al enige ervaring gehad qua games bij studio 343, aangiezien ik nooit van deze studio heb gehoord 😳 "

  343 Industries is een nieuwe studio van Microsoft die zich alleen maar zal richten op Halo. Een aantal mensen van Bungie zijn daar nu werkzaam, waaronder de community manager en wat designers. De studio heeft nog geen games op zijn naam staan, maar wel de Halo-portal op Xbox LIVE, Halo Waypoint.

  Lang verhaal kort, we moeten dus nog afwachten hoe ze het gaan doen 🙂

 6.   
  holyscope's avatar

  i will never forget you masterchief. a true hero

 7.   
  Fox's avatar

  ik heb halo 1(combat) tot halo 3 gespeeld. daarna wilde ik even wachten.

 8.   
  abc6465465464's avatar

  Petor schreef, "

  ”GamerGames™” schreef, "Boehoe!!! 😥
  Helaas is in deel 3 de serie al geëindigd.
  Reach is allemaal wat voor Halo combat.. gebeurde. Oftewel een kleine maar zeer grafische toevoeging…:) Miss gaat Studios 343 wel beginnen met een remake van de Halo serie? 😀
  Heeft iemand al enige ervaring gehad qua games bij studio 343, aangiezien ik nooit van deze studio heb gehoord 😳 "

  343 Industries is een nieuwe studio van Microsoft die zich alleen maar zal richten op Halo. Een aantal mensen van Bungie zijn daar nu werkzaam, waaronder de community manager en wat designers. De studio heeft nog geen games op zijn naam staan, maar wel de Halo-portal op Xbox LIVE, Halo Waypoint.
  Lang verhaal kort, we moeten dus nog afwachten hoe ze het gaan doen :)"

  Mooie column maar die screenshot van ODST klopt niet want dat is een screenshot van een ODST soldaat in een missie in de woestijn in halo 3. Niet dat het erg is maar het viel gewoon op.

 9.   
  desxeon's avatar

  Leuke Column jongens, maar Halo blijft voor mij eigelijk Heilig, online is heerlijk echt jammer dat dit de laatste halo game is.(tot nu toe) 🙂

 10.   
  Codename_black's avatar

  We hebben nog niet “echt” afscheid van de Master chief genomen, het einde van halo 3, is ook een cliffhanger, misschien dat er in de toekomst toch nog een sequel komt met Master chief.

 11.   
  Dude…'s avatar

  moet nog steeds de orginele halo’s spelen.
  reach komt voor mijn BD 😆

 12.   
  Extremegamer's avatar

  zo zie je maar hoe druk killerden bezig is met halo spelen. hij heeft niet eens tijd om op een onderwerp te reageren wat over halo gaat

 13.   
  RoHoutje's avatar

  Ik ga een Xbox 360 kopen en dit spel echt spelen! 🙂

 14.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  WAKE ME, WHEN YOU NEED ME…

 15.   
  ShadyXL's avatar

  Masterchief is een van mijn favoriete game personages 🙁

 16.   
  SN0WIE's avatar

  Lijkt me droog als iedereen zo heeft van: nee die 343 kan geen halo games maken, wij houden lkkr alle oude halo’s zeker ReachXD

 17.   
  Rijstekorrel's avatar

  Ik zal je niet missen Master Chief :P, Ik heb vroeger deel 1 gespeeld op de pc en me xbox vond het wel leuk maar niet super zoals God of war op de ps3 daar krijg ik echt een kick van rillingen over me lijf gewoon :P, Maar ja zat mensen zullen master chief gaan missen.

 18.   
  Johnnyboy15nl's avatar

  Ik hoef Master Chief niet perse zelf te spelen, als die zo nu en dan zich zelf laat zien in Halo games vind ik het eigenlijk mooi genoeg! Maar ik hoop natuurlijk ook nog eens zelf de Master Chief te spelen, maar het hoeft van mij niet perse, ik bedoel bij Finish The Fight heb ik afscheid genomen van dit icoon. Ik hoop dat we nog meer halo games kunnen verwachten, en stiekem hoop ik op een Halo game die ook voor de PC zal komen.

 19.   
  Imwo's avatar

  Dit artikel is niet helemaal waar, aangezien 343 studio’s in een recent interview heeft gezegd dat Master Chief waarschijnlijk terug komt in de volgende Halo game.
  We hoeven hem dus waarschijnlijk helemaal niet lang te missen…

  Hier een linkje:http://uk.xbox360.ign.com/articles/110/1108436p1.html

 20.   
  i7 Grendel's avatar

  GamerGames™ schreef, "Boehoe!!! 😥 Helaas is in deel 3 de serie al geëindigd. "

  Het kan erger. Voor de PC hielt Halo op met een “To Be Continued” aan het einde van Halo 2.

 21.   
  ikkiewikkie's avatar

  i7 Grendel schreef, "

  ”GamerGames™” schreef, "Boehoe!!! 😥 Helaas is in deel 3 de serie al geëindigd. "

  Het kan erger. Voor de PC hielt Halo op met een “To Be Continued” aan het einde van Halo 2."

  idd, het wordt hoog tijd dat halo 3 en reach (odst was toch niet zo interessant) voor pc verschijnen, dan ga ik de hele serie (met halo 3 en reach erbij) nog eens op mn gemak uitspelen. een remake van halo ce zal ook wel vet zijn, maar dan moeten de gameplay enzo hetzelfde blijven, want dat was EPIC, alleen een grote grafische oppoetsbeurt

 22.   
  cookymonster's avatar

  ik hoop echt zo hard dat er een hd edition komt van de vorige games dan koop ik me een xbox en ga ik helemaal los op de hele serie 8)