Beste Peter week 10

Hoofdredacteuren Michiel Brunsveld en Peter Bouwman zijn al jarenlang penvrienden. Niets is te gek als ze elkaar om meningen vragen of gewoon even hun hart willen luchten. Gelukkig doen ze dat nu ook in het openbaar bij GamersNET. Brievenwisselingen met een boodschap, een lach, een traan of gewoon slap geouwehoer. Vorige week sprak Peter onder meer over de nieuwe onthulling van Duke Nukem Forever en de naderende releases van de PlayStation Move en Kinect. Vandaag weer een vers antwoord in een nieuwe brief.

Beste Peter,

Die onthulling van Duke Nukem Forever was er eentje om in te lijsten inderdaad. Het is toch de game bij uitstek die eigenlijk nooit zou moeten uitkomen, puur vanwege de iconische status die het inmiddels heeft opgebouwd. Toch ben ik ook wel erg blij dat Gearbox deze titel heeft opgepakt. Duke Nukem is een tof personage, zijn one-liners zijn ontzettend cool en het is een lekkere domme shooter die voor prima vermaak zorgt. Echt een stukje jeugdsentiment, want ook al ben ik pas redelijk laat echt fanatiek gaan gamen, de oude Duke Nukem-games heb ik ook zeker meegekregen met veel plezier.

De eerste screenshots zagen er zeer goed uit, maar het valt nog altijd te bezien hoe het eindresultaat gaat worden. Zeker als ze misschien nog de afweging tussen graphics en een soepele framerate moeten maken. Ik heb er wel vertrouwen in dat ze gewoon voor die soepele framerate gaan kiezen, de game heeft het niet nodig om met de mooiste graphics sinds tijden aan de haal te gaan. Het wordt een titel die straks gaat scoren op nostalgie. Als Gearbox dat teweeg weet te brengen, hebben ze een zeer succesvol product in huis. Het is alleen nog de vraag hoe het bij ‘nieuwkomers’ aan gaat slaan. Ik ben dan ook erg benieuwd wat er aan frisse, moderne gameplay in wordt gestopt om het ook voor nieuwe Duke-fans leuk te maken.

En dan dat andere grote moment in de prachtige wereld die games heet: de motion controllers. Sony is er als eerste bij met de release van de Move deze week, terwijl Microsoft’s Kinect nog tot begin november op zich laat wachten. Ik heb inmiddels al enige ervaring met beide motion controllers en mijn keuze is duidelijk: de Move. Bam! Daar heb je het statement te pakken.

De belangrijkste reden dat ik een voorkeur voor de Move heb, is simpelweg het feit dat de motion controller zich ook prima laat lenen voor de hardcore titels. Ik heb de nieuwe SOCOM gespeeld met de Move en na een korte gewenning ben je gewoon een dikke shooter aan het spelen met een motion controller. Het hele fenomeen lijkt dan wel een beetje op de Wii met een motion controller en navigatie-controller in je handen, maar de technologie is zoveel nauwkeuriger dat het veel leuker is om te doen. De Move heeft uiteraard een niet te vermijden sportgame met allemaal losse sporten om te spelen, maar dit is gewoon zoveel meer vermaak met tafeltennis, beachvolleybal en zelfs jeux-de-boules dat het voor die echte ‘fun-factor’ zorgt. En een bijkomend voordeel is dat je niet meer verplicht naar die irritante Mii’s hoeft te staren.

Mijn grote probleem met Kinect is dan ook dat het alleen maar om die stereotype, hyper-blije voorbeeldgezinnen draait. Altijd weer zie je zo’n über-perfect gezinnetje, zonder probleemkinderen, zeurende moeder of alcoholistische vader. Het is altijd maar oh zo gezellig om met z’n allen, breed glimlachend een of ander cartoony ding uit te voeren. Kinect ademt casual uit, ondanks dat ze nog altijd proberen te beweren dat het ook voor de serieuze gamer interessant is. En het besturen van een menuutje met je handen is even leuk, maar die lol is ook snel weer verdwenen. En qua techniek zijn er nauwelijks games in aantocht die al hebben laten zien dat Kinect er goed mee overweg kan. Dance Central lijkt nog de meeste potentie te hebben, maar voor de rest lijken de meeste games vrij log te werken met Kinect.

Daarnaast blijft het in mijn ogen schandalig dat je voor titels als Kinect Sports, Kinect Adventures, Kinectimals, Kinect Joyride, Kinect Drive-By Shooting en al dat andere spul gewoon stuk voor stuk de volle prijs moet betalen. En dan hebben we het ook echt over een hele, heeeele volle prijs die gewoon 15 tot 20 euro hoger ligt dan die van de speciale Move-titels. Als ze twee of drie van die kleine titels eens op één disc zouden zetten, dan hadden ze eerder mijn goedkeuring gehad. Voor de ‘volledige’ Move-beleving ben je uiteindelijk wel hetzelfde kwijt als Kinect als je voor twee personen de nodige motion controllers in huis wilt halen, maar in elk geval zijn die specifieke Move-titels een stuk vriendelijke geprijsd en zijn er ook simpelweg toffe hardcore games die zich prima laten besturen met de Move, al lees je daarover spoedig meer in een review van de Move.

Ik weet dat jij een man bent van hypes en trends, daar hoef je je ook zeker niet voor te schamen, maar denk je dat je straks zowel Kinect als de Move in huis gaat halen? Of kies je eerder voor de pure hardcore van de Move of de meer ‘vernieuwende’ factor van de Kinect-technologie? En ik ging al even kort los over de prijzen van games en hardware, hoe sta jij daar eigenlijk tegenover? Games zijn duur om te maken, maar voor een dik bedrag wil je toch ook wel kwaliteit? En dan waren er ook nog eens de berichten over een prijsstijging voor Xbox LIVE Gold in sommige landen. Zou je het voor die service over hebben, of geniet je meer van het PSN als gratis dienst?

Ik ga even lekker nog anderhalve week op vakantie naar onze gezellige, gastvrije oosterburen, dus na die tijd lees ik graag je reactie.

Ciao!
Michiel

 1.   
  MaTriX's avatar

  Ik vind dat hele move geval op een dildo lijken met een genot knots erboven op, tevens vind ik dat zulke zooi puur voor casual gaming is als ik wil hardcore gamen dan doe ik dat wel vanuit me luie stoel maar ieder ze smaak, ik koop Kinect puur voor het casual gamen en puur voor Kinect Adventures.

  Misschien dat ik de Move koop voor games als Star Wars en zo.

 2.   
  GENERAL_DS's avatar

  ik ben het met je eens over move en kinect :), ik ga dinsdag ook direct move halen (starterspack, klein prijsje) al ben ik wel benieuwt hoe kinect gaat werken.

  trouwens in een trailer heb ik gezien dat move ook zonder die controller bewegingen op kan pikken.n iet dat het heel nodig is ofzo maar toch :p 😛

 3.   
  RoHoutje's avatar

  Leuk, Michiel. En wat is Duke Nukem voor game? 🙂

 4.   
  abc6465465464's avatar

  MaTriX schreef, "Ik vind dat hele move geval op een dildo lijken met een genot knots erboven op, tevens vind ik dat zulke zooi puur voor casual gaming is als ik wil hardcore gamen dan doe ik dat wel vanuit me luie stoel maar ieder ze smaak, ik koop Kinect puur voor het casual gamen en puur voor Kinect Adventures.
  Misschien dat ik de Move koop voor games als Star Wars en zo."

  IK ben het helemaal met je eens. 😛

 5.   
  gebruiker50081's avatar

  Ik was in het begin ook super enthousiast over (toen nog) Natal maar nu we dichter bij de release komen en er nóg niet iets spectaculairs is geweest begin ik toch te twijfelen.

 6.   
  Rise Against's avatar

  Ik ben zelf ook meer geïnteresseerd in de Move dan Kinect, puur om het feit dat het mij gewoon onmogelijk lijkt om een hardcore game te spelen zonder knoppen. De Wii heeft bewezen dat motion controllers echt iets toe kunnen voegen aan een game( De echte Nintendo titels dan). Toch moet ik nog titels van Sony zien waarbij de Move echt goed geïmplementeerd wordt, voordat ik zo’n controller zou aanschaffen.