Gamersnet.nl

Global Agenda

Als we het woord MMO tegen een willekeurige voorbijganger op straat uitspreken, zal hij ofwel met verdwaasde ogen naar je staren, of zeer waarschijnlijk aan de welbekende MMO World of Warcraft denken. World of Warcraft heeft vijf jaar geleden binnen het MMO genre dan ook een standaard gelegd voor vrijwel alle MMO’s en het resultaat hiervan is dat de game nog steeds ontiegelijk veel gespeeld wordt. Verscheidene MMO’s proberen het elk jaar weer om dit succes te evenaren, of ten minste op mee te liften, een recent voorbeeld hiervan is Global Agenda. Slaagt deze game erin om de harten van gamers sneller te laten kloppen?

Snelle en actievolle MMO shooter

Global Agenda is een game die een combinatie van FPS-elementen en sci-fi RPG gaming mixt tot een snelle en actievolle MMO shooter. Het is het jaar 2155 en jouw hulp is nodig om de wereld te verlossen van de machtswellustige, onderdrukkende regering, beter bekend als de ‘Commonwealth’. De planeet aarde is verworden tot Mars, kaal en leeg. Hiermee komen we dan meteen bij één van de minpunten van de game aan. Grafisch is het niet verbluffend, eerder zelfs het tegenovergestelde. Met een verzadigd gevoel dus rustig rondkijken naar al die schoonheid om je heen zit er niet in.

Alhoewel dat eerste betreft wel. In plaats van andere MMO’s, die vaak met maandelijkse abonnementen aankomen zetten om geld in het laatje te krijgen, is Global Agenda gewoon als game aan te schaffen, waarna je er in principe nooit meer voor hoeft te betalen. En nee, er zijn geen microtransacties voor items waar je soms de vraag bij stelt waarom je ze in godsnaam nodig hebt. Ontwikkelaar Hi-rex Studios belooft om de game echter nog wel leuk te houden, door elk jaar tweemaal tegen betaling een nieuw uitbreidingspakket toe te voegen.

Vliegende jetpacks en schietende laser guns

Een mogelijk opgewekte indruk dat de game vrij weinig voorstelt is echter onterecht. De gameplay bijvoorbeeld is best leuk. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat je de beschikking hebt tot een jetpack. Door middel van deze jetpack kan je overal komen, waar je ook maar wilt. Energie voor het rondvliegen hiermee wordt gehaald uit een power balkje, wat voortdurend weer oplaadt wanneer die leeggezogen is. Dit zelfde powerbalkje wordt ook gebruikt voor je wapens, of beter gezegd laser guns. In plaats van munitie te gebruiken, heb je oneindige power, waardoor je dus nooit plotseling het klikkende geluid van een leeg magazijn zal horen.

Dit is een groot pluspunt ten op zichten van andere games. Je wapens zul je vanzelfsprekend moeten gebruiken om je doelwitten mee uit te schakelen. Deze doelwitten kunnen worden bepaald door het aannemen van quests, in welk opzicht Global Agenda volledig de lange lijst van MMO’s volgt. Queestes zijn veelal namelijk net zo dor, saai en repetitief als in elke andere MMO. Maar naast queestes biedt Global Agenda nog een mogelijkheid om je ervaring om te levelen, en geld op te laten leveren.

Nadruk op communicatie en teamwork

Global Agenda legt namelijk ook sterk de nadruk op communicatie en teamwork. Zo kunnen jij en drie andere spelers dezelfde online missie spelen, het idee van guilds zoals we die uit World of Warcraft kennen. Een gebied dat volgeladen is met vijanden en uiteindelijk nog een eindbaas die verslagen moet worden. Global Agenda biedt echter voor spelers die hier minder van gediend zijn, ook aan om deel te nemen aan razendsnel objective-based player vs. player combat, waar tot maar liefst 64 spelers tegelijkertijd deel aan kunnen nemen. Zulke grote online potjes komen echter niet de hoeveelheid lagg ten goede, die overigens een constante irritante factor is in de game.

Ervaring en geld kunnen dus, zoals gezegd, op verschillende manieren verdiend worden. Waar je bij verscheidene (zo niet alle) MMO’s doodziek zal worden van het constant oppikken van items van gedode vijanden, heeft Global Agenda hiervoor een uitermate handig en makkelijke oplossing voor bedacht. Wanneer een vijand namelijk zijn laatste adem zal hebben uitgeblazen, krijg je meteen de items die hij met zich meedroeg. Je hoeft er zelfs niet eens overheen te lopen om deze items te vergaren, nee, gewoon meteen.

Speler wordt in het diepe gegooid

Heel handig dus. Iets wat Global Agenda helaas niet goed doet is het introduceren van de speler in de MMO. Iets dat best wel vreemd is, gezien het feit dat je tussen level één en vijf in, in een zeer toegankelijke tutorial terecht komt. Maar nee, nadat je level vijf bent geworden wordt je plotseling in het diepe gegooid en is het aan jou de taak om de basisprincipes van de game uit te gaan vogelen. Dit zien we helaas wel meer bij MMO’s en het vereist dan ook doortastendheid en hulp van andere spelers om je in zo’n beginstadium door de game heen te werken. Dat beginstadium wordt overigens best wel opgerekt door de belachelijk lange laadtijden die Global Agenda tussen gebieden in heeft.

Conclusie

Bovenstaande plus- en minpunten bij elkaar opgeteld is Global Agenda zeker wel de moeite waard. Het leent enigszins elementen uit andere MMO’s, maar is op zijn eigen wijze ook weer vernieuwend en vergemakkelijkt het de speler op dingen zoals het oppakken van items. De mindere graphics, de vaak opkomende lagg en het feit dat de speler net zoals bij meerdere MMO’s in het diepe wordt gegooid, zorgen er echter voor dat de game niet met een topcijfer af kan zwaaien. Desalniettemin is de game zeker aan te raden, zeker ook door het feit dat je niet aan een maandelijks abonnement verbonden zit, maar op elk moment de game er weer even bij kan pakken. Een vast plaatsje in mijn gamershart heeft Global Agenda helaas niet kunnen boeken.