Review: Halo: Reach

Als groot liefhebber van de Halo-franchise, die zelfs de boeken gelezen heeft, is het altijd heel bijzonder als we weer een nieuwe game mogen verwelkomen. Het laatste deel, Halo 3: ODST, was voor mij echter een kleine teleurstelling. Vele mensen zullen het niet met mij eens zijn, maar de eenzame gevechten in ODST voelden voor mij niet als de Halo-games waar ik zo van hou. Mede daarom was mijn persoonlijke hype rond Halo: Reach niet groot, maar mensen, wat had ik het toch fout. Halo: Reach brengt precies wat het moet brengen en meer. Niet alleen zul je grafisch versteld staan van de wereld en de sfeer, de game weet je zelfs op meerdere fronten te verrassen. En hoe bijzonder is dat in een vijfde Halo-game van ontwikkelaar Bungie.

Welkom op Reach

Halo: Reach speelt zich af op de gelijknamige planeet Reach. De game vindt plaats voor de avonturen van de Master Chief in Halo één tot en met drie en het belang van deze planeet is zeer groot voor de mensheid. Het is namelijk de belangrijkste kolonie en het wordt gezien als de militaire ‘hoofdstad’. Een planeet om goed te beschermen dus en een aanval van de Covenant is juist op die plek desastreus.

In Reach kruip je in de huid van Six, een SPARTAN die net nieuw is in zijn squad en in tegenstelling tot eerdere Halo-games zul je hier de mogelijkheid hebben om je gehele karakter zelf samen te stellen. Je helm, de kleuren van je bepantsering en alle andere uiterlijke kenmerken van jouw eigen superheld. Door middel van credits, die je verdient in zowel de singleplayer als de multiplayer, kun je nieuwe, betere en vettere kledingstukken kopen om zo je SPARTAN te laten meegroeien tijdens je vordering in het spel.

Eenmaal begonnen word je geïntroduceerd in de wereld van Reach en wat direct opvalt is de grote mate van detail en sfeer op het scherm. Het deed mij bij vlagen denken aan de plaatjes die we allemaal kennen uit de film Avatar, maar dan iets minder kleurrijk en grauwer van toon. Grote bergen waar militaire gebouwen tegenaan staan en prachtige uitzichten over zeeën, bossen, flora en zelfs fauna. Ook plaatselijke diersoorten zul je namelijk tegenkomen en Halo: Reach is met afstand de meest sfeervolle Halo-titel. Soms vergeet je vanwege de actie om soms even stil te staan en te kijken naar het wonderschone Reach. Doe dit echter wel, want het maakt de game verschrikkelijk geloofwaardig.

Oud en nieuw

Aan de slag, want Halo: Reach blijft natuurlijk gewoon een shooter en als je begint in het spel wordt jouw squad van SPARTANS erop uitgestuurd om een aantal vermiste soldaten op te sporen. Tijdens de zoektocht word je geleerd hoe het spel werkt en aangekomen op een boerderij vind je de vermiste soldaten dood in een gebouw. Een aantal boeren wordt ondervraagd door jouw teamleden en het toevoegen van burgers, inwoners die niets met de oorlog te maken hebben, draagt bij aan de algehele sfeer van Reach. Rebellen (Insurrectionists) worden verdacht van de moorden en de speurtocht gaat verder. Dit gaat goed, totdat je een vervelende ontdekking doet. De Covenant hebben Reach namelijk gevonden en bereiden een invasie voor. Vanaf dat moment word je meegesleept in een oorlog op eigen grond en zul je alles op alles moeten zetten om Reach te redden van de ondergang.

Het redden van de planeet gebeurt in grote lijnen zoals we dat gewend zijn van eerdere Halo-titels. Je bent bijna nooit alleen en je zult bijgestaan worden door soldaten en hun voertuigen. Daarbij keren bekende voertuigen als de Warthog (buggie) en de Mongoose (quad) terug, maar ook zul je de lucht verkennen in een Falcon Helicopter. Wel is het zo dat de voertuig-georiënteerde gevechten in aantal zijn afgenomen, maar dit kunnen we meer dan goedmaken in de multiplayer. Qua wapens komen ook alle oude bekenden langs en kunnen we nu ook aan de slag met een Needle Rifle, eindelijk een krachtig wapen die staken kan afvuren, en kun je de Plasma Repeater nu handmatig afkoelen door op de reload-knop te drukken. Voor sommige mensen zal het aantal nieuwe wapens en voertuigen tegenvallen, maar qua verhaallijn klopt het natuurlijk wel, Reach speelt zich immers af voor de gebeurtenissen uit de eerdere Halo-shooters.

Geloofwaardig

Er is echter één vlak waarop Halo: Reach mij geweldig wist te verrassen en dat is de storytelling en de manier waarop dat in beeld wordt gebracht. Het ene moment zit je in een ouderwetse veldslag Covenant-tuig af te knallen, om vervolgens een compleet ander soort missie te volbrengen. Dit alles wordt fantastisch aan elkaar geknoopt door middel van geweldige en nogmaals sfeervolle cutscenes. Ik ga niet teveel verklappen, maar op de E3 hebben we allemaal al gezien dat je op een gegeven moment plaats moet nemen in een ruimteschip om verder te knallen tussen de sterren. Het vliegen werkt fantastisch en spectaculair, maar hoe die missie en de twee missies daarna zich opvolgen is werkelijk magistraal. Verklappen zou niet leuk zijn, maar ervaar het en je weet precies wat ik bedoel!

Het is een achtbaanrit die je nooit zult vergeten. De sinlgeplayer is uit te spelen in ongeveer acht tot twaalf uur, maar bedenk wel dat je de game dan nogmaals kunt beleven in coöp. En met vrienden zal dit ook een fantastische ervaring zijn. Wat in mijn ogen ontbrak aan de eerdere Halo-shooters, namelijk het in beeld brengen van de wereld die we uit de Halo-boeken kennen, wordt in Reach wel in beeld gebracht, en hoe! Zelfs het einde van de game, die kenners van Halo al wel kunnen raden (het is natuurlijk een prequel) is op zijn minst origineel te noemen en ook dat zal ik niet snel vergeten.

Conclusie

Halo: Reach is een meer dan waardig afscheid van Bungie’s eigen franchise. De balans in de gevechten is nog steeds perfect, de wereld is om je vingers bij af te likken, de game ademt sfeer en de storytelling is van een zeldzaam hoog niveau. Natuurlijk kan ik nog meer vertellen over nieuwe features als de nachtvisie of het rekruteren van medesoldaten in missies. Echter, het draait niet om de kleine toevoegingen, het gaat om de compleetheid van deze titel. Het woord wat ik straks ga gebruiken, gebruik ik zelden, omdat ik vind dat het zoveel gebruikt wordt, dat het zijn waard verliest. Bij mij is dat niet het geval en ik zal dit woord dan ook nu voor de eerste keer in een review gebruiken. Halo: Reach is een Epische game geworden! En ik bedank Bungie dan ook voor deze geweldige ervaring.

Bungie, bedankt!
Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Sfeer
 • Graphics
 • Balans

Wat is NOT

9.6

 1.   
  Overload14's avatar

  Het verhaal van Reach spreekt mij eigenlijk meer aan dan dat van de master chief. Als ik een xbox had dan had ik deze titel zeker gekocht

 2.   
  MaTriX's avatar

  Mooie review Peter en ik ben benieuwd als ik hem heb aankomende week, alleen 1 vraag je geeft het spel allemaal plus punten en geen min punten toch krijgt tie een 9.8 wat ongetwijfeld een zeer mooi cijfer is alleen hehe waarom dan net geen 10 😀

  Niet dat het erg veel uitmaakt hoor want het is een heel mooi cijfer alleen ik ben nieuwsgierig waarom net die 10 niet.

 3.   
  desxeon's avatar

  Dit is wel grappig zeg, geen één Rood duimpje. 🙂
  OT: Dit word wel een van de beste singleplayers van het jaar.

 4.   
  RemcoBluB's avatar

  desxeon schreef, "Dit is wel grappig zeg, geen één Rood duimpje. 🙂
  OT: Dit word wel een van de beste singleplayers van het jaar."

  Mischien zelfs van het millenium 😆
  Oja, en de firefight modus en multiplayer mogen er denk ik ook best zijn hor 😆

 5.   
  Petor's avatar

  MaTriX schreef, "Mooie review Peter en ik ben benieuwd als ik hem heb aankomende week, alleen 1 vraag je geeft het spel allemaal plus punten en geen min punten toch krijgt tie een 9.8 wat ongetwijfeld een zeer mooi cijfer is alleen hehe waarom dan net geen 10 😀
  Niet dat het erg veel uitmaakt hoor want het is een heel mooi cijfer alleen ik ben nieuwsgierig waarom net die 10 niet."

  Waarom geen 10? Dat komt omdat de game alles wat we kennen perfect heeft uitgewerkt, maar het blijft de basis die het was. Er zitten veel vernieuwingen in het spel, maar niet in de basis. Vandaar de net niet perfecte score.

  De multiplayer-review komt later. Die moeten we eventjes kunnen spelen natuurlijk! 😀

 6.   
  Alias's avatar

  MaTriX schreef, "Niet dat het erg veel uitmaakt hoor want het is een heel mooi cijfer alleen ik ben nieuwsgierig waarom net die 10 niet."

  Omdat als een game een 10 krijgt dit zou betekenen dat de game 100% perfect is. Als je realistisch blijft met het geven van score’s kan geen enkele game een 10 halen omdat elke game wel een paar (kleine) minpuntjes heeft. Halo Reach is daar echt geen uitzondering op.

 7.   
  MaTriX's avatar

  Alias schreef, "

  ”MaTriX” schreef, "Niet dat het erg veel uitmaakt hoor want het is een heel mooi cijfer alleen ik ben nieuwsgierig waarom net die 10 niet."

  Omdat als een game een 10 krijgt dit zou betekenen dat de game 100% perfect is. Als je realistisch blijft met het geven van score’s kan geen enkele game een 10 halen omdat elke game wel een paar (kleine) minpuntjes heeft. Halo Reach is daar echt geen uitzondering op. "

  Ik had al zo`n vermoeden dat het dat was, maar zoals ik al aangaf ik was nieuwsgierig.

  @Peter

  Bedankt ook voor de uitleg.

 8.   
  Kilerden's avatar

  Heb de Review nog niet gelezen ivm spoilers. Maar deze game wordt gewoon te goed 🙂 10/10

  3 jaar, 4.000 posts en heel wat kills geleden ben ik GN gejoind om op een Halo 3 nieuwsbericht te posten. Vervolgens joinde ik de GNC met Halo 3. En nu is het eindelijk zo ver voor een nieuwe Halo 🙂

  Dus wil je ook meedoen met de GNC? Samen Halo Reach spelen, exclusieve prijsjes winnen en heel veel lol hebben. Join dan de GNC!

  Klik hier voor meer informatie om te joinen!

 9.   
  tyb's avatar

  Als er geen not’s zijn waarom is het dan 98

 10.   
  R1chardTM's avatar

  tyb schreef, "Als er geen not’s zijn waarom is het dan 98"

  Tja… anders lees je even wat hier boven staat.

 11.   
  craz's avatar

  Ah heb er zin in. 8)

 12.   
  Serg1337's avatar

  Kilerden schreef, "Heb de Review nog niet gelezen ivm spoilers. Maar deze game wordt gewoon te goed 🙂 10/10"

  Same here, sorry peter! Maar ik wil het echt zo secret mogelijk houden nu, je MP review ga ik zeker lezen! ^^

 13.   
  Neolite's avatar

  Ga de review uiteraard nog niet lezen. Eerst word de game uitgespeeld. 😉

 14.   
  RoHoutje's avatar

  Jammer dat ie niet op PC of PS3 uitkomt… 🙁 Nu kan ik hem niet spelen… 🙁

 15.   
  mastertje's avatar

  Dit is toch iets té positief.
  Een groot minpunt kan zijn is dat de singleplayer niet lang is (7 á 8 uur op normal, heb ik trouwens van diverse sites.)
  En daarop is MW2 totaal afgebrand.
  En het is net Halo 3 in een ander jasje met een grafische update(je).

  Ik ben geen Halo hater, want ik ga het zelf ook kopen. Maar er zijn zeker minpunten 😉

 16.   
  ShadyXL's avatar

  Best Halo Ever? En geen minpunten ^^ Ik kan niet wachten tot ik het heb!

 17.   
  abc6465465464's avatar

  RefflexX schreef, "Best Halo Ever? En geen minpunten ^^ Ik kan niet wachten tot ik het heb!"

  Ik ook niet. Dat wordt 2 dagen niet slapen. 😆

 18.   
  SN0WIE's avatar

  EINDELIJK JE EIGEN SPARTAN IN SINGLE PLAYER!!!!!! Zo die moest er uit. 😛

 19.   
  jessin9731's avatar

  epic, echt EPIC. het enige is, IK HEB GVD GEEN XBOX!!!! 😥 😥 😥

 20.   
  R1chardTM's avatar

  mastertje schreef, "Dit is toch iets té positief.
  Een groot minpunt kan zijn is dat de singleplayer niet lang is (7 á 8 uur op normal, heb ik trouwens van diverse sites.)
  En daarop is MW2 totaal afgebrand.
  En het is net Halo 3 in een ander jasje met een grafische update(je).
  Ik ben geen Halo hater, want ik ga het zelf ook kopen. Maar er zijn zeker minpunten 😉 "

  Hmm zeven tot acht uur voor een singleplayer is redelijk normaal. Modern Warfare had maar drie uur. Dat is dus een heel ander verhaal.

 21.   
  Magana's avatar

  Inderdaad alles is perfect! Maar het blijft een vervolg op een serie, daarom dus voor mij een 9.5

 22.   
  Kilerden's avatar

  @Magana. Het is geen vervolg… Een prequel is het, alleen zonder het verhaal van de Masterchief uit Halo 1, 2 en 3.

 23.   
  mastertje's avatar

  R1chard schreef, "

  ”mastertje” schreef, "Dit is toch iets té positief.
  Een groot minpunt kan zijn is dat de singleplayer niet lang is (7 á 8 uur op normal, heb ik trouwens van diverse sites.)
  En daarop is MW2 totaal afgebrand.
  En het is net Halo 3 in een ander jasje met een grafische update(je).
  Ik ben geen Halo hater, want ik ga het zelf ook kopen. Maar er zijn zeker minpunten 😉 "

  Hmm zeven tot acht uur voor een singleplayer is redelijk normaal. Modern Warfare had maar drie uur. Dat is dus een heel ander verhaal."

  Gemiddeld lag het met MW2 ook rond 6 uur op normal 😉
  Maarja het is ook helemaal geen grote punt, tenzij je alleen voor singleplayer gaat 🙂

 24.   
  STRAIGHT FLUSH's avatar

  mastertje schreef, "Dit is toch iets té positief.
  Een groot minpunt kan zijn is dat de singleplayer niet lang is (7 á 8 uur op normal, heb ik trouwens van diverse sites.)
  En daarop is MW2 totaal afgebrand.
  En het is net Halo 3 in een ander jasje met een grafische update(je).
  Ik ben geen Halo hater, want ik ga het zelf ook kopen. Maar er zijn zeker minpunten 😉 "

  maar mw2 is gwoon slegt en halo is geweldig. waarom vergelijk je dit fantastische spel met zoiets dat gauw is afgerrafeld om daarna zoveel mogelijk geld eruit te rukken, ten koste van de gamer! 😡

 25.   
  Petor's avatar

  De gameplaytijd van Halo Reach is absoluut geen 6 uur. Mensen die dat zeggen skippen alle cutscenes en rushen er doorheen op easy en zelfs dan lijkt het mij onwaarschijnlijk. Tussen de 8 en 12 uur is echt iets anders dan tussen de 6 en 8 uur. Als je een gamer bent die graag van een spel geniet en de game op normal of hard speelt, dan ben je gewoon 10 uur bezig met Halo Reach en dat lijkt me niet verkeerd voor de singleplayer.

 26.   
  mastertje's avatar

  gameshark schreef, "

  ”mastertje” schreef, "Dit is toch iets té positief.
  Een groot minpunt kan zijn is dat de singleplayer niet lang is (7 á 8 uur op normal, heb ik trouwens van diverse sites.)
  En daarop is MW2 totaal afgebrand.
  En het is net Halo 3 in een ander jasje met een grafische update(je).
  Ik ben geen Halo hater, want ik ga het zelf ook kopen. Maar er zijn zeker minpunten 😉 "

  maar mw2 is gwoon slegt en halo is geweldig. waarom vergelijk je dit fantastische spel met zoiets dat gauw is afgerrafeld om daarna zoveel mogelijk geld eruit te rukken, ten koste van de gamer! 😡 "

  Ik vergelijk alleen maar de gameplay tijd, voor de rest niks..

  Maarja blijkbaar boeit het sommige niet..

 27.   
  xHouse's avatar

  Ik kan niet meer wachten tot ik dit geschenk van god in m’n handen krijg. 8)
  Zeer leuke review! Als ik alle verhalen zo hoor, Reach word dan echt wel een zeer leuke afsluiter.
  Wel zeer jammer dat dit het einde betekend. 🙁
  Maar de Multiplayer zal me uitteraard, net zoals de Beta, uren bezighouden! 😀

 28.   
  killingdj0's avatar

  en nu komt halo 4 bbij 343 studios:3

 29.   
  RoHoutje's avatar

  Zo’n vet spel!

 30.   
  Hotshot's avatar

  Heb hem vandaag mogen spelen met een geleende(misschien zonder te vragen) Xbox 360 😀 Geweldig, alles is mooi ik hou van dit spel!

 31.   
  delta62's avatar

  Best evar! En nu moet Bungie die game weer helemaal gaan supporten. Met updates, maps en allerlei gekke shit zodat het zó leuk blijft om te spelen. Ik ben een Halo fan en ik blijf het ook na deze game, te leuk voor woorden!

 32.   
  Sa.'s avatar

  deze game is gewoon fantastisch 😆 geweldige sfeer vette wapens gewoon top zeker kopen!

 33.   
  I Juggy I's avatar

  Deze game is echt mijn favoriete waarschijnlijk voor altijd.
  EPIC 🙂