De nieuwe Bonds

Het is alweer een tijdje geleden dat we een goede James Bond-game konden spelen, maar het ziet er nu toch echt naar uit dat we straks van twee interessante titels kunnen genieten met de bekende 007 in de hoofdrol. Er komt een actie-racer in de vorm van James Bond: Blood Stone, terwijl er voor de Wii-bezitters meer dan goed nieuws is in de vorm van een remake van GoldenEye 007.

James Bond: Blood Stone

Achter James Bond: Blood Stone gaat een bijzondere ontwikkelaar schuil, want niemand minder dan Bizarre Creations is opgetrommeld om het spectaculaire ‘next-gen’ avontuur van 007 vorm te geven. Bizarre kennen we natuurlijk van de succesvolle racegames uit het verleden en niet geheel verrassend bevat Blood Stone ook de nodige actie met voertuigen. Om het echte Bond-gevoel op te wekken bevat de game onder meer de stemmen van Daniel Craig, Judi Dench (‘M’) en Joss Stone, de nieuwe Bondgirl die tevens de titelsong voor haar rekening heeft genomen. Daarnaast heeft Bizarre Creations voor de motion capturing de hulp gehad van de stuntman die alle stunts van Daniel Craig voor zijn rekening heeft genomen in de films, dus ook op dat vlak zit het qua gevoel wel goed.

De demonstratie die we kregen begon met een missie op een bouwterrein, waar we op zoek waren naar een belangrijke wetenschapper op het gebied van biochemische wapens. Al snel blijkt het dat we in de val worden gelokt en op een spectaculaire manier, zoals alleen James Bond dat kan, ontsnappen we uit de hinderlaag en is het tijd om het bouwterrein verder te onderzoeken. Hierbij kan je de hulp inschakelen van je smartphone, die een beetje vergelijkbaar is met de detective mode uit Batman: Arkham Asylum. Dankzij de smartphone ontstaat een ‘augmented reality’, waardoor vijanden beter te zien zijn en aanwijzingen wat meer opvallen. Je kunt deze smartphone overigens niet onbeperkt gebruiken, want schieten is onmogelijk als je je smartphone gebruikt en ook zijn er momenten waarop de ontvangst van deze gadget simpelweg verstoord wordt.

Het vervolg van de missie werd twee keer voor ons gespeeld, om aan te tonen dat je zowel met stealth als met lompe vuurgevechten ver kunt komen. Dit zorgt ervoor dat de game voor veel spelers interessant wordt, ongeacht je voorkeur voor een bepaalde speelstijl. Wat je ook kiest, een brute melee-aanval verdient af en toe zeker de aanbeveling, want daarmee kan je ‘focus aim’ verzamelen. Deze focus kan je, een beetje zoals het Mark & Execute principe uit Splinter Cell: Conviction, inzetten om een vijand met één kogel uit te schakelen. Samen met diverse brute takedowns zorgt dit voor een lekker stukje combat, al moeten de diverse missies en het level design nog gaan uitwijzen hoe interessant dit blijft op de lange termijn als je de game meerdere uren speelt.

Na de actie op het bouwterrein kregen we nog een korte, maar spannende achtervolging onder de grond te zien, waarbij James moest zien te ontsnappen aan een enorme grondboor. Niet veel later waren we de criminelen op het spoor en was het tijd om een nieuwe achtervolging in te zetten, maar deze keer per auto. Het zag er vooral vlot en actievol uit, waarbij er onderweg genoeg gebeurde. Het enige puntje van kritiek is dat je soms niet direct goed kon zien waar je precies naartoe moest, zodat we tever achterop raakten en de missie faalde. Voor het gevoel mochten we ook zelf even de controller ter hande nemen en wel in een Siberisch level. Samen met Bondgirl Joss Stone zaten we in een mooie, klassieke Aston Martin en konden we gaan scheuren over asfalt, sneeuw en ijs. Ook hier speelde het euvel even op dat je soms moeilijk zag waar je het beste kon rijden, zodat we af en toe onverhoopt in een wak reden, maar voor de rest reed het geheel gewoon prettig, zoals we van een ontwikkelaar als Bizarre mogen verwachten.

Nog onbelicht is de multiplayer, maar de ontwikkelaar verzekerde ons van een 16-speler multiplayer met vooral team-based actie. Van Team Deathmatch en Huurlingen vs MI6 tot Last Man Standing en de nodige opties om te levelen, upgraden en customizen… de bekende formules komen sowieso aan bod als de game in november verschijnt voor de PC, Xbox 360 en PlayStation 3.

GoldenEye 007 Wii

Dan een heel ander vaatje om uit te tappen, namelijk een remake van een ware klassieker: GoldenEye 007. En deze keer komt de game exclusief naar het Nintendo-platform. Tijdens de demonstratie werd duidelijk dat we niet te maken hebben met een letterlijke remake, want er is wel op wat vlakken gesleuteld aan de game. Zo is Pierce Brosnan ontslagen als hoofdrolspeler en heeft men gekozen om Daniel Craig de hoofdrol te laten spelen. Wat mij betreft een rare keuze, want Craig past eigenlijk niet in deze klassieker en in het verhaal van GoldenEye, maar dat is een ‘probleem’ waar je best snel overheen kunt komen. Wat betreft het verhaal is er ook geen sprake van een 1-op-1 overzetting, al is het meeste uit het origineel gelukkig nog wel in tact gebleven. Op sommige momenten is de game simpelweg iets aangepast om het wat te moderniseren. Niet teveel, zodat liefhebbers van het origineel nog volop kunnen genieten, maar wel genoeg om ook nieuwkomers aan te spreken met frisse gameplay en spectaculaire momenten.

Wat betreft de gameplay valt GoldenEye goed te vergelijken met het zojuist besproken Blood Stone. Ook in deze Wii-game is het mogelijk om te kiezen tussen wat lompere actie en stealth, afhankelijk van je eigen speelstijl (en geduld). Dit zagen we tijdens de E3 al tot uiting komen in het overbekende dam-level, waarbij James en 006 een Russische basis infiltreren. Op de Gamescom was het de beurt aan nieuwe gameplay in de vorm van een jungle. Waar Pierce Brosnan nog landde in de Cubaanse jungle, daar zagen we de virtuele Daniel Craig gek genoeg landen in een Nigeriaans stukje jungle. Een kleine aanpassing binnen het verhaal, wat toch even wennen is als je een verstokte Bond-fan bent zoals ik. De rest van de missie was qua gameplay gelukkig erg herkenbaar, met een combinatie van actie, stealth en zelfs het hacken van vijandige turrets om ze tegen je vijanden te gebruiken.

Naast de singleplayer is straks ook een lekkere multiplayer van de partij. Goed nieuws voor liefhebbers: je kunt naast de gewone besturing met de Wii-remote en Nunchuk ook ervoor kiezen om de game met de Classic Controller te spelen, wat mij tot dusver het beste is bevallen. Je kunt in de multiplayer spelen als diverse bekende Bond-schurken, zoals Jaws, Scaramanga, Oddjob (inclusief dodelijke hoed) en de onlangs onthulde Baron Samedi uit Live and Let Die. Met maximaal 8 spelers kan je straks online aan de slag, helaas zonder voice chat. Er zijn ook weer genoeg herkenbare spelmodi om te spelen, van deathmatch en team deathmatch tot paintball en Golden Gun.

Het lijkt erop dat de remake van GoldenEye 007 duidelijk bedoeld is voor een breed publiek. Enerzijds is er het traditionele karakter van de game en anderzijds is het een bijgewerkte versie voor de Wii, inclusief Daniel Craig en wat aanpassingen van het verhaal en level design. Of het je aanspreekt wat ze met deze klassieker hebben gedaan, is nog even de vraag, maar mijn interesse is zeker gewekt en ik kan haast niet wachten tot de release tegen het einde van dit jaar. Het enige nadeel is dat het een Nintendo-exclusive is, want deze game smeekt om een release op het PSN en Xbox LIVE Arcade, om een nog groter publiek aan te spreken. De game verdient het.

  1.   
    killingdj0's avatar

    vind het wel jammer dat remakes altijd er een beetje anders zijn ..

  2.   
    MaTriX's avatar

    Kep zin in Blood Stone lijkt me een geweldige Bond game.

  3.   
    ChielB's avatar

    ”killingdj0″ schreef, "vind het wel jammer dat remakes altijd er een beetje anders zijn .."

    Ze moeten wel om het ook voor nieuwe gamers interessant te maken. Voor de echte nostalgie kan je natuurlijk beter de klassieke versie nog eens opstarten. 😉

  4.   
    ShadyXL's avatar

    Ik heb de meeste james bond games al gespeeld. (PS2, XboX, en PC) Deze lijkt me ook wel vet ^^

  5.   
    abc6465465464's avatar

    MaTriX schreef, "Kep zin in Blood Stone lijkt me een geweldige Bond game."

    ik ook dat word ook wel weer eens tijd voor een goede bond game.

  6.   
    FRENZY 14's avatar

    ChielB schreef, "

    ”killingdj0″ schreef, "vind het wel jammer dat remakes altijd er een beetje anders zijn .."

    Ze moeten wel om het ook voor nieuwe gamers interessant te maken. Voor de echte nostalgie kan je natuurlijk beter de klassieke versie nog eens opstarten. 😉 "

    hé, da’s een goed idee !! 🙂

  7.   
    Dude…'s avatar

    goeie columm, heb alleen niks met james bond (de games dan )

  8.   
    coolsharpei's avatar

    Doe mij maar een remake van nightfire:D

  9.   
    Marijn-8-Gerrard's avatar

    Bloodstone ga ik zeker halen, over goldeneye twijfel ik nog. Als bond fan is het toch niet lekker als ze het verhaal anders maken, doe anders een compleet nieuwe game denk ik dan.

  10.   
    MisterMDW's avatar

    coolsharpei schreef, "Doe mij maar een remake van nightfire:D"

    Ben ik het helemaal mee eens 😀 alleen dan alleen de opbouw en het principe daarvan 🙂
    Of een vervolg op goldeneye roque agent (ook al was het niet echt een bond game de fimpjes waren om van te smullen 8) )

  11.   
    RoHoutje's avatar

    Hm. Ik ben niet echt van James Bond maar die screenshots zien er wel goed uit! 😆

  12.   
    Glitch_NL's avatar

    Als ik die screenshots zie van bloodstone ziet het er een beetje arcade uit. Weinig details, zoals je ziet in het gezicht van bond. Geen rimpeltje of wat te bekennen. 😕

  13.   
    RoHoutje's avatar

    Glitch_NL schreef, "Als ik die screenshots zie van bloodstone ziet het er een beetje arcade uit. Weinig details, zoals je ziet in het gezicht van bond. Geen rimpeltje of wat te bekennen. 😕 "

    Het moet niet te realistisch worden.

  14.   
    )GN(-Erik's avatar

    Als ze daniel graig er niet in stoppen wordt het pas een goeie game 😆

  15.   
    cookymonster's avatar

    ik kijk al uit naar de race scenes, thank you blizzard

    ChielB schreef, "

    ”killingdj0″ schreef, "vind het wel jammer dat remakes altijd er een beetje anders zijn .."

    Ze moeten wel om het ook voor nieuwe gamers interessant te maken. Voor de echte nostalgie kan je natuurlijk beter de klassieke versie nog eens opstarten. 😉 "

    dat kan ik dus niet want met dat grote scherm van me word alles zo blokkerig en slecht uitziend dat ik het niet meer wil spelen 🙁

  16.   
    Teunb's avatar

    Dan speel je het in windowed mode zodat ’t ietsje kleiner is maar wel scherp. 🙂