De nieuwe Hero’s

Noem het uitmelken, noem het inspiratieloos, noem het zoals je wilt, maar we kunnen er toch echt niet omheen dat de muzikale titels nog altijd bijzonder populair zijn. Guitar Hero verkoopt nog steeds als een dolle, terwijl DJ Hero volop potentie had maar te weinig mensen echt aansprak. We zijn weer een jaar verder, dus een nieuwe ronde en nieuwe kansen!

DJ Hero 2

Toen vorig jaar DJ Hero werd aangekondigd, moest ik er eerst wel een beetje om lachen. Grappen deden immers na alle Guitar Hero’s de ronde over Blokfluit Hero, Triangel Hero, Hammond-orgel Hero (wat serieus vet zou zijn, maar dat terzijde) en dat Activision dan ineens besloten had om een ander muzieksegment aan te boren met DJ Hero, zorgde wel voor een voorzichtige houding. Toen we echter eind vorig jaar de DJ Hero-bundel op kantoor kregen en we zelf aan de slag konden gaan met de draaitafel, bleek het zowaar erg verslavend te zijn. Niet perfect, maar voor een nieuwe franchise zeker geen onaardige start.

Activision en de Britse ontwikkelaar FreeStyleGames zagen ook wel dat de verkopen tegenvielen en dus werd voor DJ Hero 2 besloten om een andere koers te varen. Tijdens de Gamescom vertelde de producer van de game mij dat ze een logische verschil tussen DJ Hero en DJ Hero 2 konden aantonen, en wel op het gebied van de setlist. Alle nummers die voor DJ Hero waren gebruikt om mixes en mashups te maken, lieten op YouTube een opgeteld aantal van 20-25 miljoen views zien. De setlist van DJ Hero 2 is echter van een andere orde, want ondanks een bijna gelijk aantal nummers kennen deze hits bij elkaar opgeteld meer dan 1,5 miljard views op YouTube. Een duidelijke stap vooruit dus.

Deze vooruitgang ligt vooral aan het feit dat DJ Hero 2 wat minder oldskool/traditioneel is qua setlist. In tegenstelling tot het origineel kent dit tweede deel nummers van populaire artiesten als DJ Tiësto, Deadmau5, David Guetta, Pitbull, Lady Gaga, Rihanna, Lil’Wayne en Flo Rida. De setlist is dus stevig gepimpt en dat merkte ik direct toen de beat begon te klinken in de kleine behind-closed-doors ruimte. De nummers zijn tof, er zijn volop vette mixes en mashups weer gemaakt en het is gewoon heel verleidelijk om zelf aan de slag te gaan en het volume nog wat verder op te schroeven.

Qua gameplay is er vooral een verandering van focus deze keer, want DJ Hero 2 zal vooral gericht zijn op het party-gevoel. Het uitvechten van een heuse dj-battle tegen iemand anders is een belangrijk aspect van de game en de ontwikkelaar wil ook echt laten zien dat dit een game is die zich ook prima als multiplayer laat lenen. Zo speelde ik op de Gamescom een battle tegen een verdacht fanatiek meisje, wat overigens de wil om te winnen alleen maar groter maakte. De mashup begon te spelen en beurtlings mochten we een stuk van het nummer draaien, totdat er een speciaal freestyle-stuk kwam. Op dat moment was het een kwestie van als eerste reageren en de speler die als snelste de juiste knop weet te raken, die mag de rest van de freestyle spelen en kan daarmee extra punten verdienen en uitlopen op de andere speler.

Verder is ook de uit Guitar Hero 5 bekende Party Play modus toegevoegd. Deze modus kan je gewoon als een soort jukebox aanzetten, zodat je geheel willekeurig de diverse nummers en mashups te horen krijgt. Heb je zin om even zelf een nummer te spelen, dan val je gewoon in wanneer jij dat wilt en voor je het weet neem je het nummer over met je eigen draaitafel. Dit is uiteraard ook met twee spelers mogelijk, wat de game dus ideaal maakt voor een feestje om tussendoor even met meerdere mensen achter de draaitafel los te gaan. Liefhebbers van de singleplayer worden uiteraard niet vergeten, want de game kent gelukkig ook nog een leuke career mode, waarin je jezelf mag opwerken van simpele slaapkamer-dj tot een ware muzikale leider.

Tot slot wat betreft DJ Hero 2 kan ik niet om de draaitafel zelf heen. Eigenlijk is dit zowel goed als slecht nieuws, want de draaitafel van het origineel werkt ook gewoon met DJ Hero 2. Gezien de dumpprijzen van DJ Hero momenteel kan je dus vrij goedkoop al aan een plastic draaitafel komen. Er komt overigens wel een nieuwe versie van de draaitafel uit, gebundeld met DJ Hero 2, maar dit is puur een optische verandering. Het slechte nieuws is eigenlijk het grote nadeel van de draaitafel, wat we tijdens de DJ Hero-review al aanhaalden. Je glijdt namelijk nogal makkelijk van de knoppen en het jog wheel af, zeker als je na een tijdje wat gladde vingers krijgt. Tijdens de speelsessie in Keulen had ik hier overigens geen last van, dus het kan ook een kwestie van wennen zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Guitar Hero: Warriors of Rock

Meer traditiegetrouw kunnen we straks ook weer de plastic gitaren uit de kast halen, want Guitar Hero krijgt alweer een nieuwe deel in de vorm van Warriors of Rock. Tijdens de Gamescom liet Neversoft ons meer zien van de verhaallijn uit de singleplayer en de krachten van de diverse characters. Verhaallijn? Krachten van characters? Ja zeker, Warriors of Rock gaat het weer wat anders dan anders aanpakken. In tegenstelling tot de laatste paar delen bevat de nieuwe Guitar Hero een verhaallijn, wat natuurlijk niet veel meer is dan een luchtig excuus om te gaan rocken. Het geval wil dat de Demigod of Rock gevangen is genomen door een wezen genaamd The Beast. Dit vinden alle rockhelden niet tof en ze besluiten om de Demigod te gaan bevrijden en dat doe je, verrassend genoeg, door nummers zo goed mogelijk uit te voeren.

Er is echter meer nieuws onder de zon, want deze opzet met het bevrijden van de Demigod zorgt voor een andere indeling qua nummers dan we gewend zijn. Elk character in de game is nu aan een specifiek genre verbonden, variërend van punk rock tot meer klassieke rock en stevige metal. Op deze manier werk je de acht characters af om uiteindelijk bij de grote boss battle te komen. Weet je deze te verslaan en bemachtig je de speciale gitaar van de Demigod of Rock, dan gaat er nog een hele dikke bonusdeur voor je open met een aantal nummers, die volgens Neversoft qua moeilijkheidsgraad minstens zo lastig zijn als Through the Fire and Flames uit Guitar Hero III.

Neversoft lijkt zich dan ook veel meer te willen onderscheiden op het gebied van uitdaging dan echt de strijd aan te gaan met concurrent Rock Band, die momenteel ook een wat andere koers vaart. Zo noemde ik al even de krachten die de characters kunnen verdienen. Door goed te presteren verdien je uiteraard de nodige sterren, maar deze keer kan je per nummer maar liefst 40 sterren verdienen. Je leest het goed: veertig! Elk nummer bevat namelijk ook de nodige challenges, die extra sterren opleveren, en regelmatig zul je zonder het door te hebben ineens challenges voltooien tijdens het spelen van een nummer.

Heb je een bepaald aantal sterren bereikt voor een character, dan wordt deze rocker een heuse Warrior of Rock en zal je nieuwe krachten verdienen. Denk hierbij aan het standaard beginnen met een hogere multiplier, een hogere maximum multiplier, het sneller opbouwen van star power en andere handige vaardigheden. Deze speciale krachten kan je als een soort perks inzetten voor je character en zodoende een nog hogere score proberen te bereiken bij bepaalde nummers, om uiteindelijk al die veertig sterren vrij te spelen.

Het moge duidelijk zijn, ook Guitar Hero: Warriors of Rock gooit het over een andere boeg. Een beetje in de stijl van Brütal Legend kan je straks een verhaallijn doorlopen, terwijl je speciale krachten vrij kunt spelen en de nodige uitdagingen hebt om al die sterren per nummer te verdienen. Ook voor alle gitaarhelden valt er dit najaar dus weer genoeg te beleven. Of je er na al die delen nog echt behoefte aan hebt, zal waarschijnlijk vooral afhangen van je interesse in de nieuwe setlist.

  1.   
    RoHoutje's avatar

    Leuke column, Michiel. Zelf ben ik ook erg veel weg van muziek games. 🙄

  2.   
    Dude…'s avatar

    goede columm.
    ben niet van plan om GH6 te kopen omdat er teveel andere vette shit uitkomt.
    miss kan ik mun broertje overhalen hem voor de wii te kopen

  3.   
    Carcass's avatar

    nog nooit ook maar iets met hero toestanden van doen gehad..

    Maar setlist is wel goed dacht ik zo 🙂

  4.   
    Overload14's avatar

    Dus er komt geen vuvuzella hero? 😛

  5.   
    RavingHazard's avatar

    ”Overload14″ schreef, "Dus er komt geen vuvuzella hero? :P"

    😛 😛 😛 😛

  6.   
    Tom's avatar

    Ik vind het leuk om te zien dat Guitar Hero toch weer die kant van de duistere kant van de rock opzoekt. Het begint weer wat meer te lijken op de laatste echt goede Guitar Hero, deeltje drie, incluis al het duivelse gespuis en de harde nummers. Maar ik krijg toch het gevoel dat ze er een beetje te ver in gaan, al die superkrachten zijn grappig, maar het moet natuurlijk nog wel om die muziek draaien, al lijkt me die in dit deel toch ook iets minder.

    Rock Band 3 wordt ook zekers een sterke titel, dus ik ben benieuwd naar de strijd tussen de twee titanen der rock-simulatie.

  7.   
    delta62's avatar

    Ik ben het helemaal eens met Tom. Een vette verhaallijn en een hele vette tracklist! Lekker weer classic rock tot stevige Metal. Ik houd er van en met die hoge moelijkheidsgraad ben ik ook meer dan blij mee. Laat maar komen! 8)