Tom Clancy’s H.A.W.X. 2

De eerste H.A.W.X. liet vorig jaar een redelijk goede indruk achter. De heerlijke dogfights in een zeer toegankelijk sausje zorgde ervoor dat iedereen lekker kon knallen in de lucht. Voldoening? Absoluut. Maar het vlieggenre is een moeilijke. Zo is het, net zoals in bijvoorbeeld Hack & Slash-games, heel erg moeilijk om het voor een lange tijd spannend en leuk te houden. H.A.W.X. 2 doet een poging om spelers meer te bieden dan alleen maar simpele dogfights in een Tom Clancy-sausje. Die poging lijkt te zijn gelukt.

Genieten van het uitzicht

In H.A.W.X. 2 speel je als een aantal elite vliegeniers van Amerikaanse, Britse en Russiche nationaliteit, die verzeild raken in complotten en oorlog. En hoewel het verhaal goed verteld wordt door middel van de bekende Clancy-tussenfilmpjes, moet H.A.W.X. 2 het daar niet van hebben. Er is oorlog, er worden collega’s ontvoerd en het doel is uiteraard om de dag te redden. Toch geloof je de wereld wel, want niet alleen in cutscenes wordt alles mooi in beeld gebracht, de game zelf biedt vanwege de schitterende graphics ook heel veel geloofwaardigheid. Meer dan eens heb ik tussen de gevechten door simpelweg rondgevlogen, om daarvan te genieten. Wat dacht je van het uitzicht van een mooie vallei, waar het dal niet te zien is vanwege het wolkendek tot aan de toppen van de bergen. Maar ook mooie zandvlakten in Afghanistan, gevechten boven zee met vele boortorens en nachtmissies zijn grafisch tot in de puntjes verzorgd en bij vlagen adembenemend mooi.

H.A.W.X. 2 is natuurlijk een vlieggame en je zult dan ook met tientallen gevechtsvliegtuigen aan de slag kunnen. Ook zijn bommenwerpers toegevoegd en dit is vooral tijdens nachtmissies gaaf. In een bommenwerper kun je namelijk kiezen om het vliegtuig te besturen of de kanonnen. Als je klaar bent om te schieten, verandert je beeld in een first person view, waardoor je vijandelijke eenheden van boven kunt bestoken met kogels, raketten en kanonnen. Het doet denken aan de vliegtuigmissie in Modern Warfare, maar dan een stuk uitgebreider. Je kunt je arsenaal aan vliegtuigen uitbreiden door experience te behalen, maar het was voor mij niet duidelijk genoeg waar ik nou precies voor aan het sparen was. Dit vind ik erg jammer, want het maakt het spelen voor het gevoel niet extra belonend.

Variatie kent geen tijd

Zoals gezegd probeert H.A.W.X. 2 de speler meer variatie te bieden dan in andere vlieggames en dit is dan ook de grootste verrassing van de game. Zoals al eerder omschreven in de previews, is het mogelijk om in de lucht te tanken. Deze minigame is gelukkig niet makkelijk en biedt serieus een uitdaging tijdens je missies. Daarnaast is er de mogelijkheid om op te stijgen en te landen en hoewel dit niet erg moeilijk is, sfeervol is het wel. Het is gewoon erg vet om op een vliegdekschip te staan en iedereen om je heen aan het werk te zien.

Nog meer afwisseling is te vinden in de soorten missies die je krijgt. Zo zul je aan het begin van het spel een ontvoerde collega moeten zoeken met een UAV Cypher. Deze kennen jullie wellicht van de laatste Ghost Recon-games en deze op afstand bestuurbare vliegmachine heeft als doel om inlichtingen te verzamelen. Dit mag jij als speler doen en is een toffe afwisseling naast het schieten op terroristen en ander gespuis. Later zul je in een bommenwerper plaats moeten nemen om Ghost Recon-soldaten te beschermen vanuit de lucht. Telkens weet de game het simpele feit van vliegen, net even wat anders te brengen. Een positieve verrassing.

Niet perfect

Naast deze leuke toevoegingen is er weinig nieuws onder de zon qua gameplay. Het speelt exact zoals het eerste deel, alleen is het grafische sausje lekkerder en is er de nodige variatie toegevoegd. De game is volledig coöperatief te spelen en dat is zoals in bijna alle coöp-titels een heerlijke toevoeging. De multiplayer biedt geen originele spelmodi en doet wat het moet doen. Dogfights blijven natuurlijk altijd leuk tegen anderen en ook hierin biedt H.A.W.X. 2 genoeg om voorlopig te blijven boeien.

Hoe positief ik ook ben over de tweede H.A.W.X, perfect is hij zeker niet. Zo zijn sommige missies aan de lange kant, waardoor de verveling na een aantal dogfights toch zal toeslaan. Daarnaast zijn sommige missiedoelen onduidelijk aangegeven en dat heb ik als zeer frustrerend ervaren. Waar je precies heen moet is gewoon niet altijd duidelijk en het gevolg is dat je op een gedeelte van de map belandt, waar je nog helemaal niet moet zijn. Gevolg? Tegenstanders schieten je uit de lucht als straf. Het is nooit leuk als je gestraft wordt voor iets waar je niks aan kunt doen.

Conclusie

H.A.W.X. 2 brengt wat het moet brengen en weet qua afwisseling en graphics positief te verrassen. Het verhaal is dun, maar effectief en de multiplayer is leuk en levensverlengend. Het is jammer dat de ontwikkelaar de missiestructuur en het beloningssysteem niet verder heeft uitgewerkt, want dat had veel frustratie gescheeld. Toch is H.A.W.X. 2 een waardig vervolg en hoewel ik hoop dat ze met een derde deel volledig een nieuwe richting in zullen slaan, is H.A.W.X. 2, zeker voor de fans van het eerste deel, een zeer geslaagde game.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Grafisch geweldig
  • Afwisselend
  • Heel veel vliegtuigen

Wat is NOT

  • Soms onduidelijke missiestructuur

8

  1.   
    Hitman047's avatar

    Gamersnet’s review is er eerder dan die van IGN / Gamespot ?! Goed bezig mensen! 😉

    On topic: lijkt me een toffe game, meer afwisseling dan het 1e deel. Jammer van het uitstel, maar toch gaat deze zeker mijn collectie in! 8)

  2.   
    xColdNight's avatar

    Het lijkt me een vet spel, beter en mooier dan deel 1. Maar ik kon van deel 1 al niks, helaas, dus ik denk niet dat ik aan deel 2 moet beginnen…

  3.   
    RoHoutje's avatar

    Zijn er dan onduidelijke missies?

  4.   
    ShadyXL's avatar

    Hmm grafisch lijkt het me wel vet maar heb deel 1 gezien en een beetje gespeeld en het is niet echt een spel voor mij dus 2 gaat er bij mij ook niet in.

  5.   
    ikkiewikkie's avatar

    goeie review, nou nog een tijdje wachten op de pc release 🙁

  6.   
    i7 Grendel's avatar

    Hopelijk is de besturing hier niet zo stug als het bij het eerste deel was (toetsenbord PC).

  7.   
    abc6465465464's avatar

    ”Hitman047″ schreef, "Gamersnet’s review is er eerder dan die van IGN / Gamespot ?! Goed bezig mensen! 😉
    On topic: lijkt me een toffe game, meer afwisseling dan het 1e deel. Jammer van het uitstel, maar toch gaat deze zeker mijn collectie in! 8) "

    Zo denk ik er ook over. En over dat deze review er eerder is dan die van de rest is ook een heel goed punt. Want dat wil je van een site zoals dit. Actualiteit. En dat krijgen we ook. Ga zo door mensen van GN 😆 😀

  8.   
    Hotshot's avatar

    Blijft een twijfelgevaar maar als je er van houdt is het zeker een must-have

  9.   
    geart96's avatar

    Echt een vette game dus! 😀

  10.   
    desxeon's avatar

    Ik weet het niet hoor, vond Hawx 1 niet zo heel goed, beetje slechte besturing enzo, dus ik zie wel of ik hem koop. 🙂

  11.   
    dandert's avatar

    dit is voor mij de beste review ooit ga zo door

  12.   
    ms13694's avatar

    heerlijk snel, maar zijn screenshots mischien een idee? 😳

  13.   
    ikkuhh1's avatar

    die screenshots zijn super voor mijn achtergrond

  14.   
    Magana's avatar

    Oh… Wat wil ik deze game graaag! Ik kan niet wachten!

  15.   
    Tact1calbird's avatar

    Al gereserveerd! 😀 😀

  16.   
    cool ice's avatar

    heb de demo gespeeld op ps3; was best awesum. 🙂 er komt ook een filmpje in voor van een Splinter Cell agent. (in de demo dus) 🙂

  17.   
    mobuss's avatar

    Erg vette game. Beter dan deel 1. Wees ervan bewust dat je dit soort spellen met een Joystick speelt ipv. Keyboard / Mouse setup, dit zal in vele gevallen tegenvallen.

    Mobus

  18.   
    ciller123's avatar

    ik heb nu dit spel al 2 dagen gespeeld maar toen ik het vanochtend wou opstarten ging het niet en zei hij dit:
    failed to create dump file ‘C:Program giles (x86)ubisoftTom Clancy’s H.A.W.X.2HAWX
    .exe_v1.01_2011-1-9_11-41-58GMT.dmp’ (error5)
    ik speel op een pc met windows 7,
    iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen want ik zou graag verder spelen